Geen bestand met Hamas; Israël verlicht verder de opgelegde maatregelen op Gaza

Hoofd van de Coördinatie van Regeringsactiviteiten van de IDF in de Gebieden (COGAT), generaal-majoor Kamil Abu Rukun, heeft vanmorgen aangekondigd dat de visserijzone in Gaza is uitgebreid tot 15 zeemijl.

Deze maatregel maakt deel uit van het civiele beleid om de verslechtering van de humanitaire omstandigheden in de Gazastrook te voorkomen en strookt met het beleid om onderscheid te maken tussen terroristen en de burgerbevolking“, zei de COGAT in een verklaring.

De uitvoering van de maatregel is afhankelijk van de naleving door de vissers in Gaza van de overeenkomsten. Er moet worden benadrukt dat het niet mogelijk zal zijn om af te wijken van de overeenstemming die werd bereikt, en elke afwijking zal overeenkomstig worden behandeld door de veiligheidstroepen“, voegde hij eraan toe.

Israël zal tevens tientallen vissersboten van Gaza, die in beslag werden genomen door de Israëlische marine voor de kust van de Strook, teruggeven aan hun eigenaren, meldt Haaretz dinsdag met aanhalingen van de rechtbank. Het rapport zei dat de staat de aankondiging deed in reactie op een verzoekschrift bij de High Court of Justice door verschillende rechtengroepen die de terugkeer van in beslag genomen boten eisten. Het beloofde in de komende maanden te handelen om ongeveer 65 boten naar de Palestijnse enclave terug te brengen.

Eerder op maandag kondigde kanaal 12 van Israël aan dat de Israëlische terrorismegroep Hamas had ingestemd met een staakt-het-vuren van zes maanden in Gaza. Echter wat later op de avond werd dit opnieuw in twijfel getrokken, met Arabische verslaggevers die zeiden dat het ‘nepnieuws’ was en sommige Israëlische leden van de coalitie zeiden dat de deal een “verdrag van overgave” was en “het papier niet waard was waarop ze zijn ondertekend”. Op dinsdagochtend ontkenden Israël en Hamas beiden de berichten dat een staakt-het-vuren in Gaza was bereikt.

In een later stadium, zegt Kanaal 12, zullen er indirecte besprekingen beginnen voor de terugkeer van de overblijfselen van twee gevallen Israël Defensiemilitairen die werden gedood in actie tijdens het 2014 Gaza conflict, en twee Israëlische burgers die gevangen worden gehouden door Hamas. Het kantoor van de premier reageerde later door te ontkennen dat er nieuwe afspraken waren gemaakt, in plaats daarvan bewerend dat “de inspanningen om de gevangenen en de vermisten terug te halen voortdurend aan de gang zijn“.

Nadat het stof is neergedaald na de recente escalatie van 4/5 mei jongstleden, bleef Hamas achter in een ernstige staat van strategische nood, waardoor het steeds meer geïsoleerd raakte in de regio met een steeds kleiner wordend budget en een wereld die minder tolerant is voor terrorisme, waardoor het moeilijker wordt om fondsen te werven in het buitenland. Vandaar dat Hamas eveneens de beweringen van een zgn. bereikt staakt-het-vuren ontkent.

“Wat werd overeengekomen door Egyptische, Qataarse en internationale bemiddeling tussen het verzet [Palestijnse gewapende groepen] en de bezetting is een tijdelijk staakt-het-vuren zolang de bezetting alle afspraken uitvoert”, zei Fawzi Bahroum, een woordvoerder van Hamas op maandagavond.

Ook de Volksverzet Comitées (PRC), een overkoepelende organisatie voor Palestijnse terroristische groeperingen, hebben dinsdagochtend ook een verklaring afgelegd. “Er is geen de-escalatie met de bezetting en het Israëlische rapport daarover is misleidend”, las aldus de verklaring.

Plaatje hierboven: Leden van de Nasser Salah al-Din Brigades, de moordbrigade van de Volksverzet Comitées (PRC) vuren willekeurig raketten af vanuit Gaza naar Israël [beeldbron: Safa]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael to return dozens of impounded Gaza fishing boats — report” van 21 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael announces Gaza fishing zone extension – Hamas terror group, Israel deny ceasefire” van 21 mei 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelIsrael and Hamas deny report of reaching 6-month cease-fire deal” van 21 april 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “Gaza remains highly flammable, despite reports of Israel’s ‘new understanding with Hamas’” van 21 mei 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)