Nee, Israël is geen land van bevoorrechte en machtige blanke Europeanen

Samen met de oplevende identiteitspolitiek in de Verenigde Staten en Europa, is er een groeiende neiging om het Israëlisch-Palestijnse conflict in termen van ras in te kaderen. Volgens dit verhaal werd Israël opgericht als een toevluchtsoord voor onderdrukte blanke Europese Europeanen die op hun beurt onderdrukkers werden van mensen op basis van hun huidskleur, aka de Palestijnen.

Als een Israëliër, en de zoon van een Iraakse Joodse moeder en een Noord-Afrikaanse Joodse vader, is het hartverscheurend om getuige te zijn van deze verschuiving.

Ik ben Mizrahi, net als de meerderheid van de Joden in Israël vandaag. We zijn van het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse afkomst. Slechts ongeveer 30% van de Israëlische Joden zijn Ashkenazi, of de afstammelingen van Europese Joden. Ik ben verbijsterd over waarom mainstream media en politici over de hele wereld deze feiten en het Mizrahi-verhaal negeren of verkeerd voorstellen. Misschien komt het doordat onze geschiedenis een stereotype verbreekt over de identiteit van mijn land en mijn mensen.

Israël, ’s werelds enige Joodse staat, was niet gevestigd voor slechts één type Jood, maar voor alle Joden, uit alle delen van de wereld – het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Ethiopië, Azië en, ja, Europa. Ongeacht waar Joden fysiek verblijven, ze onderhouden een verbinding met het land Israël, waar ons verhaal begon en waar we het vandaag blijven maken.

De likes van vrouwen als Women’s March-activist Tamika Mallory, Temple University professor Marc Lamont Hill en, meer recent, Rep. Rashida Tlaib (D-Mich.) vervalsen de realiteit in hun discussies over de ”intersectionele” strijd van de Palestijnen, hun gebruik van de term “Apartheid” om het Israëlische beleid te karakteriseren, en hun neiging om Israëliërs te definiëren als enkel Asjkenazische Joden.

Ik geloof dat hun verkeerde voorstellingen deel uitmaken van een strategische campagne om Israël te bezoedelen als een verlengstuk van het bevoorrechte en machtige blanke Europa, en rechtvaardigt daarmee elke aanval erop. Deze manier van denken duidt op een gevaarlijke trend die Israël plaatst als een kolonialistische agressor in plaats van een toevluchtsoord voor degenen die de onderdrukking ontvluchten. Erger nog, het wist alles behalve het verhaal van mijn familie, die vanuit Irak en Tunesië naar Israël kwam.

Voor het grootste deel van de geschiedenis hebben de Mizrahim geen soevereiniteit en gelijkheid in de moslimwereld gehad. In Irak ondervond mijn familie, ondanks het feit dat ze op papier ‘gelijkwaardige burgers’ waren, voortdurende vervolging. De eerste georganiseerde aanval kwam in 1941, de brutale Farhud, een oproer van de nazi’s die het leven kostte aan honderden joden en de overlevenden dwong om in angst te leven. Mijn overgrootvader werd ten onrechte ervan beschuldigd een zionistische spion te zijn en werd in 1951 in Bagdad geëxecuteerd. Mijn moeders familie mocht datzelfde jaar emigreren, maar dan met slechts één koffer.

Elke verwijdering van de Mizrahi-ervaring doet het leven van 850.000 joodse vluchtelingen net als zij teniet, die zelfs in de opvolgerstaten van het Ottomaanse Rijk van het begin van de 20ste eeuw werden behandeld als ‘dhimmis‘, een Arabische term voor een beschermde minderheid wiens leden betalen voor die bescherming, die op elk moment kan worden ingetrokken. Demografische onwetendheid werkt ook om het bestaan ​​te ontkennen van bijna 200.000 afstammelingen van Ethiopische Joden die bedreigd werden door politieke destabilisatie in het begin van de jaren negentig en via de lucht werden overgevlogen naar Israël in een gewaagde reddingsoperatie (plaatje bovenaan).

Een van de centrale thema’s van het Jodendom is een verhaal over nationale bevrijding tegenover keizerlijke machten. Israël is een plaats waar een inheems volk zijn land heeft teruggewonnen en hun oude taal heeft doen herleven, ondanks dat het omringd was door vijandige buren en werd opgejaagd door geradicaliseerde Arabische nationalisten die geen enkele politieke entiteit in de regio anders dan hun eigen kunnen tolereren. Joden die werden verbannen uit landen in het Midden-Oosten, die alles wat ze hadden, hebben geofferd, zijn van cruciaal belang geweest bij het bouwen en verdedigen van de Joodse staat sinds het begin.

De creatie van Israël bood ongetwijfeld een toevluchtsoord voor Joden die de Holocaust en extreme onderdrukking in Europa hebben overleefd. We kunnen echter niet erkennen dat de geschiedenis ten koste ging van Mizrahi-joden, die met zoveel anderen, ongeacht hun huidskleur, het verlangen naar een Joodse staat al lang vóór de oprichting van Israël deelden.

De IDF biedt een mooie dwarsdoorsnede van Israël’s multiculturele samenleving


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hen Mazig “No, Israel isn’t a country of privileged and powerful white Europeans” van 20 mei 2019 op de site van The Los Angelos Times

Een gedachte over “Nee, Israël is geen land van bevoorrechte en machtige blanke Europeanen

 1. De meeste Israel ‘experts en Westerse ‘generaals van
  het Palestijnse conflict is dat ze schieten met losse flodders.

  Ze kletsen een hoop onzin maar hebben geen idee waar het over gaat. De meesten kennen hun eigen geschiedenis niet eens, laat staan die van het MO en hebben nul verstand van de
  Midden Oosten mentaliteit.

  Maar ze voelen dat ze hun steentje moeten bijdragen aan de wereldvrede , meestal gevoed door hun aangeboren afkeer van Joden (de hoofdschuldige aan alle wereldconflicten) en dus is alles wat daar tegen in opstand komt goed.

  De “palestijnse” underdog tegen de witte Joodse colonialist.

  Vandaar dat Israel ze laat kletsen en de Palestijnen alleen langskomen als ze geld nodig hebben…….want zij snappen de Westerse mentaliteit prima.

  Like

Reacties zijn gesloten.