Joodse identiteit onder vuur in België en EU; algemeen verbod op kosjere slacht en besnijdenis dreigt

Vlaanderen heeft zich onlangs onder impuls van de N-VA partij bij de groep landen van de Europese Unie gevoegd die de kosjere slacht verbieden en die thans ook de Joodse rituele besnijdenis onder hun controle willen brengen.

De plotselinge instroom van islamitische migranten hebben door hun  weinig professionele besnijdenispraktijken de kwestie op de agenda gebracht in de landen van de EU waarbij ook het ritueel van de Joodse besnijdenis wordt bedreigd als een vorm van collateral damage (randschade).

Dat er wel degelijk een donkere schaduw hangt over het Europese Jodendom werd duidelijk op de tweejaarlijkse conventie van de Conference of European Rabbis (CER) die het afgelopen weekeinde plaatsvond te Antwerpen in België. Rabbijnen uit heel Europa, evenals leidende Israëlische rabbijnen, kwamen voor de 31ste keer bijeen om de dringende kwesties te bespreken waarmee het Europese Jodendom te maken heeft.

Maar dit jaar verbood Vlaanderen, de Vlaamssprekende regio van België, de kosjere slachten, en voegde zich daarmee bij vijf nadere Europese landen waar deze vorm van slachten reeds verboden is. Voorstellen om niet-medische besnijdenis te verbieden worden ook in verschillende landen onderzocht, en Europese joden die zich aan de joodse wetgeving houden (halacha) voelen zich steeds meer aangevallen, en dat terwijl antisemitisme het tapijt al onder hun voeten wegtrekt.

We moeten de harde verklaring van de Europese samenleving tegenover ons erkennen“, zei president Rabbi Pinchas Goldschmidt van de conferentie tegen Ynet. “Ze vertellen ons dat als jullie Joden hier in ons midden willen blijven, jullie moeten ophouden Joods te zijn. Ze beweren dat onze gewoonten, besnijdenis en koosjer slachten niet verlicht zijn. Maar we zullen vechten voor onze tradities.

Elan Carr, de speciale gezant van de VS voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme, zei op 13 mei 2019 tijdens de bijeenkomst van de Conferentie van Europese Rabbijnen in Antwerpen:

We hebben een samenloop van bronnen van antisemitische haat, van de ultra-rechtse ethische suprematische bewegingen tot de ultralinkse, anti-Israëlische, anti-zionistische beweging, tot de radicale islam – bewegingen die elkaar veel meer moeten haten dan ze al het andere haten en dan verenigen ze zich in deze eeuwenoude ziekte van de mensheid bekend als antisemitisme.”

We hebben kennis genomen van deze schandelijke stukjes wetgeving die ‘shechita’ [rituele slacht] verbieden en overwegen om ‘Brit Mila’ [besnijdenis] te verbieden … nou laat me u vertellen wat dit is, dit is niets anders dan een gedwongen uitzetting van de Joodse gemeenschappen uit het land dat deze wetgeving aanneemt, een gedwongen uitzetting – en dat is ondraaglijk.

Discussies tussen de Joodse gemeenschap en lokale leiders begonnen een paar jaar geleden, maar kwamen pas onlangs in de kijker met de opkomst van extreem-rechts en de toetreding van miljoenen islamitische vluchtelingen tot Europa in de afgelopen jaren. “We hebben competente mohelim (die besnijdenissen uitvoeren) die hun beroep en koosjere slachters kennen,” zei Goldschmidt, die de afgelopen drie decennia de opperrabbijn van Rusland is geweest.

Plots kwamen 40 miljoen moslims, die op latere leeftijd besnijdenis ondergaan, binnen in Europa, en ze worden uitgevoerd door niet-professionals, wat tot ongelukken leidt. De bezorgdheid over de immigratie van moslims bracht het verbod op besnijdenis en koosjer slachten met zich mee. Ze doen het zodat de moslims Europa zouden verlaten, maar onderweg zijn ze vergeten dat het ook Joden schade berokkent.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, wiens conservatieve partij N-VA bij monde van diens minister Ben Weyts (N-VA) onlangs de kosjere slacht liet verbieden, maar zich desondanks toch een vriend van de Joden blijft noemen (met zo’n vrienden heb je geen vijanden meer nodig), riep alle partijen op de Conventie van Rabbijnen te Antwerpen op om nog even geduldig af te wachten tot het Europese Gerechtshof zich over de kwestie heeft uitgesproken.

Bart De Wever legde vreemd genoeg de schuld voor deze ban op kosjere slacht bij de Joodse gemeenschap zelves, zeggende dat “het Joodse leiderschap deze kwestie niet goed heeft afgehandeld en dat ze eerder met hun inspanningen tegen de wetgeving hadden moet beginnen” en voegde eraan toe: “Nu, valt het onder de jurisdictie van de rechtbank en als zij beslissen dat koosjer slachten toegestaan ​​moet worden, dan zal er een oplossing gevonden worden“, zei hij, eraan toevoegend dat hij het belangrijk vindt “dat de Joodse gemeenschap in zijn stad blijft en dat ook zij moeten klaar staan voor een gevecht.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Kempinski “US envoy: European laws – a ‘forced expulsion’ of Jews” en een artikelMayor of Antwerp: I am a friend of Israel” van 14 mei 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Roi Rubinstein “Slaughter, circumcision bans put European Jews on defensive” van 20 mei 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ een artikel op deze blog “Verkiezingen: N-VA is begonnen aan een charmeoffensief ten aanzien van de Antwerpse Joden” van 21 mei 2019

5 gedachtes over “Joodse identiteit onder vuur in België en EU; algemeen verbod op kosjere slacht en besnijdenis dreigt

 1. onverdoofde slacht en besnijdenis word ook door muzelmannen toegepast ! gaat die wetgeving ook voor hun gelden of alleen voor Joden ?

  Like

 2. En er eeuwenlang van geprofiteerd heeft. Van kindsafaan ben ik bekend met de diamanthandel. Het kloven was vroeger het vak dat vrijwel alleen door Joden goed werd beheerst. De laatste tientallen jaren is er de grote invloed geweest van India en van mechanische methoden van bewerking. Antwerpen is min of meer de leverancier geweest van Amsterdam, al vinden ze dat in Amsterdam niet leuk en de grote concurrent van London.
  In Amsterdam waren er de Portugese Joden die in actief waren in de diamantbewerking. Daar werd heel weinig mee verdiend. De handel en het sliipen en kloven dat zijn nog steeds twee vakken. Het eerste verdient beter. Misschien terzijde.

  Like

 3. De Wever: Het verbod op de kosjere slacht ligt bij de Joden, hadden ze maar…….enz.enz.

  Auschwitz was volgens sommigen ook de schuld van de Joden, net zoals alle wereld conflicten, economische crisissen en alles
  ertussen in.

  Het zijn dit soort uitspraken die niet helemaal kosjer zijn en waar per direct een verbod op moet komen!

  Like

 4. Het behoud van de joodse identiteit is noodzakelijk om als volk te kunnen overleven. De besnijdenis is een gebod, die de Schepper van hemel en aarde gaf aan Abraham, en aan zijn nakomelingen. Het “Gij zult” van G’dswege kan geen tegenspraak van mensen dulden. Daar zal de mens, wie dan ook, zich naar moeten voegen!

  Like

 5. Shalom;
  De besnijdenis, is een Torah-opdracht!
  En is 2-ledig!
  1- liturgisch/religieus.
  2- een gezondheid voorschrift.
  Het voorkomt o.a. peniskanker en die van de baarmoeder!
  Goede week.

  Like

Reacties zijn gesloten.