Israël en Hamas bereid akkoord te gaan met staakt-het-vuren voor zes maanden in Gaza

Plaatje hierboven: Israëlische soldaten bewaken de grens met Gaza ten zuiden van de Israëlische kibboets Nahal Oz op vrijdag 30 maart 2018, de Palestijnse Dag van het Land. Het werd de eerste van een lange reeks rellen die tot op heden voortduren en aan een paar honderd Palestijnen het leven kostte [beeldbron: AFP/Jack Guez]

Israël en Hamas hebben overeenstemming bereikt over een staakt-het-vuren van zes maanden langs de grens van de Gazastrook met Israël, meldde Channel 12 op maandag.

Volgens het rapport bevat de overeenkomst een plicht voor Hamas om gewelddadige incidenten langsheen het veiligheidshekken te stoppen, met behoud van een bufferzone van zowat 300 meter van de grens; een einde aan de lancering van brandgevaarlijke ballonnen naar Israëlische gemeenschappen en nachtelijke schermutselingen tussen Gazanen en veiligheidsdiensten; en een stop voor flotillas die proberen de maritieme grens tussen Gaza en Israël te doorbreken.

Als tegenprestatie zal Israël opnieuw de visserijzone uitbreiden ​​tot 15 zeemijlen voor de kust van Gaza, de cash-for-work-programma’s van de Verenigde Naties toestaan, toestaan ​​dat medicijnen en andere civiele hulp de Strook mogen betreden en onderhandelingen openen over zaken met betrekking tot elektriciteit, overtochten, gezondheidszorg en fondsen. De deal werd bereikt via bemiddeling door Egypte en de Verenigde Naties.

De afgelopen weken zijn de spanningen in de Gazastrook gestegen, na een massale tweedaagse opflakkeringsactie eerder deze maand tussen Israël en terreurgroepen in de enclave aan de kust, waarbij terroristen bijna 700 raketten, mortiergranaten en anti-tank geleide raketten afgevuurd op Zuid- en Midden-Israël, waarbij vier mensen zijn omgekomen.

Het leger sloeg terug en bestookte meer dan 300 doelwitten van de Gazaanse terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad (PIJ), waaronder verschillende raketlanceerteams. Vijfentwintig Palestijnen werden gedood tijdens de gevechten, de meesten bleken leden van terreurgroepen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael, Hamas said to agree to six-month ceasefire in Gaza” van 20 mei 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israël en Hamas bereid akkoord te gaan met staakt-het-vuren voor zes maanden in Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.