Poolse premier: Joodse Holocaust slachtoffers restitutie betalen zou ‘overwinning voor Hitler’ zijn

Plaatje hierboven: KZ Auschwitz II, aka Birkenau in Oświęcim, Polen. Het perron met op de achtergrond de toegangspoort tot het kamp. Op het perron werden de selecties gehouden. Wie geschikt werd geacht om te werken mocht voorlopig blijven leven, de rest, kinderen, ouderen, zwakkeren, werden naar de gaskamers gestuurd [beeldbron: Pinterest]

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft gezworen dat zijn land nooit restitutie zou betalen voor Joodse eigendommen die tijdens de Holocaust waren gestolen, zeggende dat een dergelijke stap een “overwinning voor Hitler” zou zijn.

De premier zet hiermee duidelijk de zaken op zijn kop. Het is in feite net andersom. Geen restitutie betalen dàt zou pas een “overwinning voor Hitler” zijn! Het is ronduit verbijsterend dat Joodse slachtoffers en hun nabestaanden 74 jaar na dato nog steeds moeten procederen wat nochtans een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn dat meteen na het einde van WOII had moeten ingewilligd worden.

Veel Polen hebben tijdens WOII gecollaboreerd met de nazi’s, soms deelgenomen aan de genocide en vele anderen hebben zich gewetenloos en zonder de minste empathie voor de slachtoffers verrrijkt ten koste van de Joden door hun bezittingen en eigendommen onrechtmatig toe te eigenen. Restitutie is dan ook geen verzoek maar een rechtmatige eis tot compensatie.

Misplaatst nationalisme
Tijdens een campagneverzameling op zaterdag in Lodz, verdedigde de Poolse premier Morawiecki uitdrukkelijk dat zijn nationalistische-conservatieve partij Wet & Recht (PiS) niet “instemde” met claims van de Holocaust, waarbij hij tegen de kiezers zei: “We zullen Polen verdedigen.” Morawiecki zei dat betalen van restitutie “in strijd is met internationale wetgeving en zou ook een postume overwinning voor Hitler zijn, daarom zullen we het nooit toestaan.

Polen is het enige land in de Europese Unie dat geen uitgebreide nationale wetgeving heeft aangenomen om terug te keren of compensatie te bieden voor privébezit dat is geconfisqueerd door de nazi’s of is genationaliseerd door het communistische regime.

Vooroorlogs Polen was een Joods kerngebied, met een eeuwenoude gemeenschap van ongeveer 3,2 miljoen inwoners, oftewel ongeveer 10 procent van de bevolking van dat land. De meeste Poolse joden werden vermoord in massamoorden of concentratiekampen.

Joodse organisaties, met name de World Jewish Restitution Organization (WJRO), hebben compensatie geëist voor overlevenden van de Holocaust en hun families en beschouwen compensatie als een zaak van gerechtigheid voor een bevolking die werd onderworpen aan genocide.

Het debat over de Holocaust-restitutie in Polen is opgedoken in verkiezingsdebatten voorafgaand aan de EU-stemming en de parlementsverkiezingen later dit jaar.

Een 2018 wet ondertekend door de Amerikaanse president Donald Trump, ontworpen om het herstel van Joodse eigendommen die werden gestolen tijdens de Holocaust, aan te moedigen, heeft kritiek gekregen van Polen’s rechtse regering, die erop staat dat wat hen betreft de zaak gesloten is.

De Amerikaanse wet Justice for Uncompensated Survivors Today (JUST) – bekend als de 447-wet – vereist dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verslag uitbrengt aan het Congres over de voortgang van landen, waaronder Polen, over de teruggave van Joodse bezittingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan in beslag zijn genomen.

Nationalistische groepen hebben zich ook verzet tegen de wet, met het argument dat het betalen van compensatie de economie van Polen zou ruïneren. Eerder deze maand verzamelden duizenden Poolse nationalisten zich tegen de maatregel in Warschau, in wat werd beschreven als een van de grootste anti-joodse straatdemonstraties van de afgelopen tijd.

Antisemitisme in Polen vandaag

Plaatje hierboven: Het extreemrechtse Poolse magazine, Najwyższy Czas, publiceerde een antisemitische karikatuur van een zgn. ‘echte’ Jood met haakneus, zijlokken en keppel. De zin “Polish Death Camps” (Poolse doodskampen) typende op zijn laptop computer, zegt de figuur in het Pools: “Wanneer het duizend keer wordt herhaald wordt het waarheid.” Naast hem een koffiemok met de “s” in “Holocaust” die werd vervangen door een dollarteken [beeldbron: The Algemeiner]


Bronnen:

♦ naar een artikelPolish PM: Paying Holocaust property restitution would be ‘victory for Hitler’” van 20 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Katarzyna Markusz “Former Polish diplomats say officials playing politics with attack on envoy in Israel” van 19 mei 2019 en een artikel van Marcy Oster “Tennessee judge posts link on Facebook saying Jews should ‘get the f**k over the Holocaust’” van 9 mei 2019 op de site van The Jewish Telegraphic (JTA)

 

3 gedachtes over “Poolse premier: Joodse Holocaust slachtoffers restitutie betalen zou ‘overwinning voor Hitler’ zijn

  1. Deze Poolse overwinnings logica heeft evenveel waarde als de dief die de gestolen spullen behoud om zijn slachtoffers niet te belasten met de stress van de diefstal.

    Like

  2. De dooie hond Hitler heeft de overwinning al in het hedendaagse Europa, met leiders in Brussel(Straatsburg )en in Polen die nog gestoorder zijn als Hitler zelf, linkse – en of rechtse leiders hebben niets maar dan ook niets uit het verleden geleerd!!!De meeste “leiders” in Europa zijn een soort levende doden, zoiets als zombie’s! En als deze huidige leiders in de spiegel kijken ,denken ze hoe goed ze toch wel zijn!!Waarschijnlijk komt het einde eraan ,en vooral de jodenhatende islam blijven faciliteren !”Wir haben es nicht gewustt “!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.