Gerstenfeld: ‘Hun vijanden maken beesten van Joden’

Op 25 april publiceerde de internationale editie van de “New York Times” een karikatuur van de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Een serie van de antisemitische karaktertrekken van de karikatuur werd in de krant zelf door de columnist Brett Stephens beschreven. Eén aspect daarvan dat bredere discussie verdient, is de ontmenselijking van Netanyahu door hem als hond af te beelden. Deze “verdierlijking” – of “zoomorfisme” – is een wijdverbreid en oeroud antisemitisch motief, dat zowel verbaal als visueel wordt ingezet.

In de meest extreme vorm worden Joden als nog lager dan dieren voorgesteld. Nazi´s noemden hen “microben” en “ongedierte” of gewoon parasieten. Ontmenselijking diende als marketingmiddel voor de toekomstige vernietigingscampagne van de Duitsers. De meest extreme nazi-krant, “Der Stürmer”, publiceerde een karikatuur die een nazi laat zien hoe hij een met ongedierte bedekte boom besproeit. De tekst bij de tekening luidde: “Als het ongedierte dood is, bloeit de Duitse eik weer.” Dit motief van Joden als pest werd door Amerika´s meest vooraanstaande antisemiet, Louis Farrakhan, overgenomen. Hij heeft over Joden als “termieten” gesproken.

De wereldwijd leidende deskundige op het gebied van antisemitische karikaturen is de Belgische wetenschapper Joël Kotek. Hij zegt dat Joden in antisemitische karikaturen traditioneel als enkele dieren of insecten getekend werden. In karikaturen van de nazi´s, Sovjets en in Roemenië wordt de Jood vaak als spin afgebeeld, waargenomen als kwalijk insect. De karikaturist Stavro portretteert Ehud Barak in de [Libanese] “Daily Star” met een Davidsster op zijn borst als spin die het vredesproces onderbreekt.

Kotek voegt er aan toe: “De beide overheersende antisemitische zoomorfische motieven zijn de bloeddorstige vampier en de achtarmige inktvis. Het beeld van de vampier is een klassiek door antisemieten gebruikt thema. Ik heb geen ander volk behalve de Joden gevonden dat op een dergelijke wijze wordt uitgebeeld. Deze volkerenmoord voorbereidende vormgeving is afkomstig uit christelijke inbeelding.”

Het verreweg grootste moderne misbruik van de voorstelling van Joden als dieren komt voor in delen van de islamitische wereld. Om Joden apen en varkens te noemen, is een wederkerend motief. Het wordt zelfs door prominente religieuze predikers gebruikt. In een wekelijkse preek in april 2002 noemde sjeik Muhammad Sayyid Tantawi van de Al-Azhar-moskee, de hoogste geestelijke van de soennitisch-islamitische wereld, de Joden “de vijanden van Allah, nakomelingen van apen en varkens.”

In een van zijn preken smeekte de Saoedische sjeik Abd Al-Rahman Al-Sudayyis, imam en prediker van de Al-Haraam-moskee – de belangrijkste moskee in Mekka –, Allah om de Joden uit te roeien. Hij dring er bovendien bij de Arabieren op aan om het vredesinitiatief met hen op te geven, want ze zijn “het schuim van het menselijke ras, de ratten van de wereld, die verdragen en afspraken breken, de moordenaars van de profeet en de nakomelingen van apen en varkens.”

In een andere preek noemde Al-Sudayyis moderne Joden “kwalijke kinderen, ongelovigen, verdraaiers van woorden [van anderen], aanbidders van kalveren, profetenmoordenaars, ontkenners van de profetie… het schuim van het menselijke ras, ´die Allah vervloekte en in apen en varkens veranderde´…”

In een preek in augustus 2001 zei sjeik Ibrahim Madhi, een vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit en imam van de Sjeik Ijlin-moskee, de grootste moskee in Gaza-stad: “Er moeten lansen tegen de Joden gericht worden, de vijanden van Allah, die in Allah´s boek vervloekte natie. Allah omschreef hen als apen en varkens, vereerders van het kalf, afgodenaanbidders…”

In het kader van de “Mars van de Terugkeer” in de Gazastrook in 2018 zei een prediker in zijn preek dat het “gezegende land vertrapt zou worden door de vervloekte nakomelingen van apen en varkens, de overblijfselen van het brutale, wrede en barbaarse kolonialisme.” De preek werd uitgezonden door Al-Aqsa-TV van Hamas.

Bovendien gebruiken Arabische politieke leiders de apen en varkens ontmenselijking om de Joden aan te vallen. De voormalige Egyptische president Mohammed Morsi zei: “Of jullie accepteren de Zionisten en alles wat ze willen of het is oorlog.” Hij voegde er aan toe: “Dat is het wat deze bezetters van het land Palestina weten – deze bloedzuigers, die de Palestijnen aanvallen, deze oorlogshitsers, de nakomelingen van apen en varkens.”

Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, zei in een van zijn toespraken: “… Wij bevestigen de leuze van de strijd tegen de grote satan en roepen, net zoals verleden jaar: ´Dood aan Amerika´. ´En tegen de profetenmoordenaars, de kleinkinderen van apen en varkens´ zeggen wij: …´Dood Israël´…”

De ontmenselijking van de Joden heeft Arabische samenlevingen doordrongen. Gewone burgers, die de mening van hun leiders volgden, beschouwen Joden eveneens als apen en varkens. Een bekend voorbeeld betreft een drie en een half jaar oud islamitisch meisje, dat in 2002 door de Saoedisch-Egyptische satellietzender “Iqraa” werd geïnterviewd. Nadat ze op een vraag antwoordde dat ze de Joden niet mag, vroeg de interviewster haar waarom dat zo zou zijn. Ze antwoordde dat Joden apen en varkens zouden zijn. Toen de interviewster doorvroeg wie dat gezegd zou hebben, antwoordde ze dat Allah dat in de koran gezegd zou hebben.

Er zijn ook veel aanwijzingen te vinden dat deze demoniserende ideeën door enkele daar levende moslims naar het Westen werden meegebracht. Ik interviewde eens een jonge academica uit Nederland, die het pseudoniem Samar gebruikte. Zonder medeweten van haar islamitische collega´s had ze in het geheim haar religie opgegeven. Samar zei dat zij gedurende haar tijd op de universiteit ongeveer 150 islamitische studenten zou hebben ontmoet. Ze merkte op: “Deze studenten denken ook dat moslims hoger staan dan andere mensen. Ze kijken vooral met verachting op Joden neer. Ze denken dat Joden zouden afstammen van apen en varkens. Dat wordt vooral benadrukt door diegenen die weten waar dat in de koran staat. Het is niet zo dat ze denken dat Joden zichzelf bij volle maan veranderen in apen. Ze denken dat Joden eigenlijk geen volle mensen zijn. Deze boodschap wordt ook door Arabische televisiezenders uitgezonden.”

Mohammed al-Khaled Samha is imam aan een moskee die door de islamitische vereniging (Islamisk Trosamfund) in Denemarken in Vollsmose, een voorstad van Odense, wordt geëxploiteerd. Hij behoort tot een groep imams die door het Midden-Oosten reisden om daarna met een serie Mohammed-karikaturen, die in de krant “Jyllands-Posten” werden afgebeeld, in het Midden-Oosten een anti-Deense stemming aan te wakkeren.

In een preek zei hij: “Hoe kunnen wij – of welke vrije moslim dan ook met geloof in het hart – de deling van Palestina tussen de Palestijnen en een bende Joden erkennen, de nakomelingen van apen en varkens?”

Verschillende Canadese imams hebben Joden eveneens “apen en varkens” genoemd. In 2014 zette Mostafa Saad Hannout, een imam van de Majid Toronto-moskee, op zijn Facebook-pagina: “Oh Allah, laat je goedheid aan de broeders in Gaza zien, oh Allah, geef hen zege [hulp] over jouw en hun vijand, oh Allah, vernietig [oefen vergelding tegen] de kleinkinderen [nakomelingen] van apen en varkens.”

Met haar onlangs gepubliceerde karikatuur ontmenselijkte de “New York Times” Netanyahu. Hoe ernstig het ook is, het was een eenmalig voorval. De “verdierlijking” van Joden is in een groot aantal islamitische kringen, waaronder in de westelijke wereld, een terugkerende gebeurtenis. Het is alleen maar nog een bewijs van het feit dat islamitisch antisemitisme in het Westen extremer en wijder verbreid is dan autochtoon antisemitisme.

door Dr. Manfred Gerstenfeld


Bronnen:

♦ een artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel Ihre Feinde machen Juden zu Tieren op de site van Heplev van 13 mei 2019

2 gedachtes over “Gerstenfeld: ‘Hun vijanden maken beesten van Joden’

 1. Wat leert ons het geloof/overtuiging van vele Muslims dat ‘Joden van apen & varkens afstammen?

  Vooral dat zij niet in de eerste rij stonden toen de hersenen werden verdeeld!

  Zolang deze scheefgroei bewust in stand word gehouden zullen manipulators altijd macht over hen kunnen uitoefenen.

  Dat is gevaarlijk, maar precies de bedoeling!

  “”De verdierlijking van Joden””.

  Dieren zijn onze beste vrienden die nooit zonder reden anderen aanvallen of doden en waar men altijd op kan rekenen in tijd van nood.

  Zonder ‘ongedierte’ is er geen leven op aarde mogelijk…..de hele ecologie word verstoord.

  Misschien zou men deze haat-genieën dat eens duidelijk moeten maken!

  Joden zouden deze vergelijkingen dus met trots moeten dragen want dieren zijn een stuk beter dan mensen en zeker een pak intelligenter want hun instincten staan hoog boven het ‘verstand’ van velen uit het mensen ras.

  Het is de mens die apen in kooien en koeien in stallen stoppen uit puur eigenbelang.

  Het zijn mensen die honden fysiek ombouwen om aan onze wensen te voldoen.

  Het is de mens die de bio industrie in stand houd, afgedankte honden & katten in een asiel gooit en hele diersoorten uitroeit.

  Het is de mens die met spuitbussen & vernietigings gadgets de ecologie verstoort.

  Het zijn mensen die zeeën vervuilen en vissen & zeedieren volproppen met menselijk & plastic afval.

  Dus…..als je er als intelligent mens over nadenkt zijn deze ‘beledigingen’ van dit soort menselijk uitschot eigenlijk een compliment.

  Wanneer deze dit gaan begrijpen is het ook meteen afgelopen….want Joden complimenteren doet pijn en is tegen hun religie.

  Like

 2. Ik weet niet of het de bedoeling is. Je weet toch dat het niet waar is? Je wordt gekwetst door al die redeloze aanvallen waar je je niet tegen kunt beschermen. Nu ja, of met je knuisten, wapens of met woorden. Die zijn blijkbaar niet voldoende.
  Ik hoop dat het beleid van de huidige regering van Israël om vrienden te winnen in de islamwereld successen afwerpt. Vooral op de lange termijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.