Hamas ontwikkelt drones die raketten kunnen dragen en afvuren naar Israël

Plaatje hierboven: Gaza, 31 januari 2017. Jihadisten van de al-Qassam Brigades (Hamas) tonen een drone (UAV) van de groep. De verspreiding van de drone-technologie heeft het mogelijk gemaakt voor militante groepen om de facto luchtstrijdkrachten op te bouwen [beeldbron: Khatib/Getty Images]

De Hamas-terreurorganisatie heeft een drone ontwikkeld die een raket kan vervoeren die geladen is met anti-tank explosieven, meldde Yediot Aharonot.

Volgens het vrijdagverslag probeerde Hamas tijdens de recente raketronde een bemand militair voertuig te vernietigen met behulp van een raket die door een drone werd gelanceerd. De raket droeg explosieven waarvan wordt aangenomen dat ze verschillende soorten Israëlische pantsers kan vernietigen.

Voorafgaand hieraan was het Hamas niet bekend om geladen drones te gebruiken als operationele wapens. Toen de drone-gelanceerde raketaanval werd geprobeerd, faalde het. Naar verwachting zal Hamas echter de relevante lessen leren en zijn nieuwe wapen blijven ontwikkelen. De nieuwe drone, die een dubbele kernkop heeft, wil ook het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem aanvallen en gepantserde voertuigen doordringen via hun minder beschermde daken.

Sinds 2014 heeft Hamas geïnvesteerd in de ontwikkeling van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en de aanpassing van civiele drones voor militaire doeleinden. De meeste van de gebruikte drones worden via de verschillende kruisingen Gaza binnengesmokkeld.

Het drone-programma werd in 2018 tijdelijk een halt toegeroepen toen Israël een drone-expert van Hamas liquideerde. Op 21 april 2018 werd in Kuala Lumpur, Maleisië, de 35 jarige Palestijnse ingenieur Fadi M. Albatsh, vanop een voorbijrijdende BMW-motor met een machinegeweer doodgeschoten. Albatsh was een expert van Hamas in electrical engineering en een veel geprezen raketbouwer en drone-expert voor Hamas en de PIJ.

Op woensdag meldde de Coördinator voor Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) dat 172 postpakketten in 250 tassen die via Israël zijn afgeleverd en via de Erez Crossing in Gaza zijn gebracht, militaire uitrusting bevatten, inclusief drones, vermomd als civiele spullen. De meeste items werden online besteld via sites van verkopers zoals Alibaba.

Video van Hamas toont afvuren van raketten alsmede een drone (UAV) naar Israël


Bronnen:

♦ naar een artikelWill Hamas’ new weapon beat Israel’s Iron Dome?” van 17 mei 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Alex Fishman “The new explosive drone threat from Gaza” van 29 juli 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ een artikel op deze blogTerreurgroep Hamas evolueert van aanvalstunnels naar aanvalsdrones” van 28 april 2018 en een artikelHamas plant aanvallen met drones diep op Israëlisch grondgebied” van 13 juli 2018

2 gedachtes over “Hamas ontwikkelt drones die raketten kunnen dragen en afvuren naar Israël

 1. Weten we tenminste waar al die miljoenen van Qatar, EU & UNWRA naar toe gaan!

  Zeer zeker niet naar ‘gewone mensen in Gaza die als gijzelaar gevangen worden gehouden door 3 terreur regimes PA, Hamas & Islamic Jihad waar Westerse Gutmenschen en opportunistische film & popiconen zo graag hun nek voor uitsteken.

  Het is hoog tijd dat deze onzin stopt en Israel is de énige die dit kan doen…….nu het songfestival achter de rug is!

  Like

 2. Er wordt heus wel ingegrepen als de tijd rijp is. Een historische vergissing, die terugtrekking. Straks zal het me niet verbazen dat Israël ingrijpt zoals de Egyptenaren in de Sinaï doen met waarschijnlijk lokaal bestuur.
  Ik heb nooit geloofd dat de twee gescheiden Palestijnse gebieden één staat kunnen blijven als die al zou worden opgericht.
  Er is geen eenheid.

  Like

Reacties zijn gesloten.