Egyptisch leger liquideert 47 ISIS-gelieerde terroristen nabij Israël’s grens

Plaatje hierboven: Tot op vandaag is de terreurgroep Wilayat Sinai, geaffilieerd met Islamitische Staat (ISIS, Daesh), nog steeds actief in het noordelijke deel van de Egyptische Sinai aan de grens met Gaza en het zuiden van Israël

De Sinai is de laatste jaren steeds gevaarlijker en wettelozer geworden, met veel grootschalige aanvallen door terroristen die gelieerd zijn met Islamitische Staat die strijden tegen Egyptische veiligheidstroepen, evenals burgers, vooral Egyptische christenen, maar tegelijk een ernstige bedreiging voor Israël vormen.

Het Egyptische leger gaat intussen onvermoeid de strijd aan met deze terreurorganisatie in de Sinaï (zie videoverslag onderaan). De Egyptische veiligheidstroepen hebben onlangs 47 islamitische terroristen uitgeschakeld bij terrorismebestrijdingsoperaties op het Sinaï-schiereiland, zei het leger op donderdag 16 mei ’19.

Aan Egyptische zijde werden twee officieren en drie soldaten gedood en vier andere soldaten raakten gewond tijdens de contraterrorisme-operatie. In een verklaring bevestigde het Egyptische leger de vernietiging van 29 bases en 97 voertuigen. Het leger zei dat het 385 explosieven had gevonden en gecontroleerde explosies had uitgevoerd. De cijfers bestreken de ‘laatste periode’, zei het leger in een video, zonder datum of locatie van de raids te specificeren.

Honderden moslimterroristen zijn geëlimineerd door het Egyptische leger, gesteund door de politie en andere veiligheidstroepen, sinds het in februari 2018 een grootschalige operatie startte die gericht was op het uitbannen van terroristen, meestal leden van ISIS of verwante moslimterreurgroepen op het Sinaï-schiereiland. De operatie is nog aan de gang.

Israël helpt Egypte
Onlangs bevestigde de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi dat zijn leger met Israël samenwerkt tegen terroristen in Noord-Sinaï. Sisi maakte de opmerkingen in een interview in het CBS-programma ’60 Minutes’. Gevraagd of deze samenwerking met Israël de nauwste ooit is tussen de twee landen was, antwoordde hij: “Dat klopt … We hebben een breed scala aan samenwerking met de Israëli’s.

Het vredesverdrag dat in 1979 tussen Egypte en Israël werd ondertekend, legde strikte beperkingen op aan de Egyptische inzet in de Sinaï en elke Egyptische inval in de Sinaï vereist coördinatie met Israël. In de afgelopen jaren heeft Israël het Egyptische leger met name toegestaan ​​zijn aanwezigheid op het schiereiland meerdere malen te vergroten omdat het de insurgency bestrijdt door het lokale ISIS-filiaal.

Vorig jaar meldde The New York Times dat Israël luchtaanvallen heeft uitgevoerd tegen ISIS-doelen in Noord-Sinaï met Egyptische goedkeuring. Het rapport, dat Amerikaanse en Britse bronnen citeerde, stelde dat Israëlische vliegtuigen meer dan 100 keer in twee jaar tijd doelwitten op het Egyptische schiereiland Sinaï hadden aangevallen.

Video: De strijd van Egypte tegen ISIS in de Sinaï


Bronnen:

♦ naar een artikelWatch – Egypt: 47 Muslim terrorists eliminated during counter-terrorism raids in Sinai” van 16 mei 2019 op de site van Behind The News

♦ naar een artikel van Yvette J. Deane “Sisi confirms Egypt is working with Israel to fight ISIS in Sinai” van 4 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elad Benari “Egyptian President: We’re working with Israel against ISIS – Egyptian President Abdel Fattah Al-Sisi tells CBS his country has “a wide range of cooperation” with Israel” van 4 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van David Israel “Egyptian President Tells 60 Minutes He Collaborates with Israel Against ISIS, Then Begs to Kill the Broadcast” van 4 januari 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Egyptisch leger liquideert 47 ISIS-gelieerde terroristen nabij Israël’s grens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.