Syrische media melden Israëlisch bombardement van Iraanse doelwitten nabij Damaskus

Israëlische jachtbommenwerpers van de IAF zouden naar verluidt wapenopslagplaatsen hebben bestookt die toebehoren aan de Iraanse terreurgroep IRGC (Iraanse Revolutionaire Gardes).

De Syrische staatsmedia zeiden op vrijdagavond dat Israël een aanval op doelen in de buurt van Damascus bombardeerde en beweerde dat de luchtverdediging van het land een aantal raketten neerhaalde. Rapporten in Syrië zeiden dat er luide explosies te horen waren ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.

Volgens Arabische rapporten bevond een van de magazijnen zich in de buurt van Damascus International Airport en een tweede pakhuis ten zuidwesten van Damascus, in het gebied Saboura. Volgens rapporten gebruikte Israël extra artillerie-raketten gelanceerd van de Golan om verschillende gevoelige doelen te raken.

De Pantsir S1 / 2 SAM-systemen van Syria Air Defense Force slaagden er niet in om ze neer te schieten. Syrische staatstelevisie meldde echter dat Syrische luchtverdediging gericht was op projectielen afkomstig van Israël en een aantal van hen naar beneden haalde. Bewoners in Damascus zeiden dat ze een aantal luide knallen hadden gehoord kort voor een tv-nieuwsbulletin dat het incident meldde.

Premier Netanyahu heeft eerder verklaard dat Israël de afgelopen paar jaren van de Syrische oorlog ‘honderden’ aanvallen heeft uitgevoerd om Iran en zijn bondgenoot Hezbollah kort te houden. Iran heeft Israël bedreigd dat het zou reageren als het zijn doelen in Syrië bleef aanvallen en zei bij herhaling dat zijn militaire aanwezigheid in Syrië op uitnodiging van de dictatuur van de Assad is en het is niet van plan zich terug te trekken.


Bronnen:

♦ naar een artikelSyria: Israeli fighter jets target Iranian weapons warehouses near Damascus” van 17 mei 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelSyria says Israel carried out strike, claims to intercept missiles” van 17 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelSyrian state media says projectiles fired from Israeli territory” van 17 mei 2019 op de site van The Jerusalem Post