Opperrabijn roept op sabbat te verlengen met 20 min. omwille van ‘ontheiliging’ door Songfestival

De Israëlische Ashkenazische opperrabbijn David Lau heeft op donderdag opgeroepen tot een verlenging van de Sabbat met 20 minuten als antwoord op de verwachte ‘ontheiliging’ van de Joodse heilige rustdag omwille van het Eurovisie Songfestival dat op zaterdag plaasheeft.

Vanwege de grote ontheiliging die zal plaatsvinden op de aanstaande Sabbat vanwege het Songfestival, vraag ik iedereen om 10 minuten voor het aansteken van de kaarsen te stoppen met werken [om het begin van de sabbat te markeren] en tien minuten later na het einde van de sabbat,zei Lau in een lezing in de centrale stad Modiin.

Opperabbijn David Lau zei:

We zullen de heiligheid van Sabbat uitbreiden en toevoegen van het gewone naar het heilige. Deze ontheiliging vindt plaats voor de ogen van de wereld.

Volgens de Joodse religieuze wet wordt Sabbat – de heilige sabbat – waargenomen van vlak voor zonsondergang op vrijdagavond tot zaterdagavond. De zaterdagavonduitzending van de show, die om 22.00 uur lokale tijd begint, zal hier niet tegenin gaan. Echter de juryweek op vrijdagavond en repetities op zaterdagmiddag doen dat wel.

Yaakov Litzman, de leider van de ultraorthodoxe partij Agudat Yisrael en uittredend Israëls vice-minister van Volksgezondheid zei eerder: “In de naam van honderdduizenden burgers, Joden uit alle bevolkingsgroepen en sectoren, voor wie het houden van de sabbat belangrijk voor hen is, vraag ik u om ervoor te zorgen dat dit de heiligheid van de Sabbat niet ondermijnt en op elke manier werkt om Sabbats ontheiliging te voorkomen ….

Ultraorthodoxe Joden houden zich strikt aan de religieuze wetgeving die werk op de sabbat verbiedt, de wekelijkse rustdag van zonsondergang vrijdag tot de zaterdagnacht. Vooraanstaande ultra-orthodoxe rabbijnen in Israël riepen woensdag om gebed in reactie op de wedstrijd die plaatsvond op de sabbat.

De organisatoren van het Songfestival hebben zich opgemaakt “om onze heilige en glorieuze sabbat opvallend in het openbaar te ontheiligen, G’d zij met ons,” zei Rabbi Chaim Kanievsky in een met de hand geschreven boodschap, onderschreven door een andere hoge religieuze leider, Rabbi Gershon Edelstein.

Ze dwingen ook veel Sabbat-oplettende Joden om op zaterdag te werken, en we kunnen hun plan niet verijdelen, en deze (ontheiliging) is een gevaar voor onze aanwezigheid hier in het Heilige Land“, zei de 91-jarige spirituele leider in de brief die circuleert op religieuze media. “We moeten God oproepen en bedelen en smeken om ons te beschermen,” zei Kanievsky, en roept volgelingen op om op vrijdag in de synagogen en religieuze colleges bijeen te komen “voor gebeden, verzoeningen op te zeggen en om genade te vragen.”

Op dinsdag verzekerde premier Benjamin Netanyahu de leiders van ultraorthodoxe politieke partijen dat Eurovisie een internationale gebeurtenis was die “niet wordt gecontroleerd door de regering“. “De Israëlische regering wil de sabbat niet ontheiligen en de meeste deelnemers aan het evenement zijn afkomstig uit het buitenland en niet-Joods,” schreef Netanyahu in een brief aan hen.

Netanyahu onderhandelt momenteel, ook met ultraorthodoxe partijen, om een ​​nieuwe regeringscoalitie te vormen na een algemene verkiezing vorige maand.

Plaatje hierboven en onder: De punk-rockgroep Hatari uit IJsland die met hun nummer ‘Hatrid Mun Sigra‘ reeds voor het nodige vuurwerk zorgde in de 1ste halve finale op dinsdag 14 mei, heeft beloofd dat de Israëliërs hun finaal optreden op zaterdag sabbatdag niet licht zullen vergeten. Als dat maar goed afloopt!! 🙂 [beeldbron: TV BT]


Bronnen:

♦ naar een artikel “Chief rabbi calls for 20 minute Shabbat extension over Eurovision ‘desecration’” van 17 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Raphael Hallerman “Israel: Orthodox MP requests Eurovision schedule changes to avoid “Sabbath desecration”” van 15 mei 2018 op de site van Wiwibloggs