De greep van Iran op Gaza en het dilemma van Israël

De laatste korte, intense uitbarsting van geweld tussen Israël en het door Hamas gecontroleerde Gaza lijkt te zijn afgerond. … Moet de nieuwste confrontatie simpelweg worden afgedaan als een zoveelste voorbijgaande aflevering in een schijnbaar eindeloos, zij het meestal ingesloten conflict?

Niet helemaal. Het centrale dilemma van Israël met betrekking tot het door Hamas gecontroleerde Gaza kan worden onderscheiden achter de Israëlische besluitvorming in de afgelopen dagen. Let op:

De laatste gebeurtenissen markeren de duidelijke komst van de organisatie van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) naar een primaire rol in het voortdurende conflict. De gevechten werden veroorzaakt door het gericht onder vuur nemen van IDF-personeel door scherpschutters van de Islamitische Jihad aan het grensgebied op 3 mei. Twee IDF-soldaten – een man en een vrouw – raakten gewond. De aanval vond plaats tegen de achtergrond van een door Hamas georganiseerde grensdemonstratie. Het antwoord van Israël leidde toen tot verdere Hamas-raket- en raketaanvallen.

Het vermogen van de Islamitische Jihad om de situatie aan de grens te verhitten, is het onderwerp van zorg en aandacht in Israël. Islamitische Jihad is, in tegenstelling tot Hamas, geen grotendeels onafhankelijke actor met diepe wortels in de Palestijnse samenleving. Het is eerder een puur militaire organisatie, die vanuit zijn formatie nauw is afgestemd op Iran.

De huidige leider, Ziad Nakhala, is gevestigd in Syrië en is een frequente bezoeker van Teheran. De beweging neemt haar richting van Iran’s Islamitische Revolutionaire Garde Korps:

Plaatje hierboven: Teheran, 29 december 2018. Ziad Nakhala (rechts), leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en zijn gewapende militie de Al Quds Brigades, vergaderde in Iran met o.a. de Opperste Leider Ayatollah Khamenei en vooral met generaal Qassem Soleimani (links) aka The Shadow Commander, om samen plannen te smeden hoe en wanneer Israël van de kaart te vegen [beeldbron: JCPA]

Israëlische functionarissen zijn van mening dat de recente opleving van de PIJ-activiteit uit Gaza deel uitmaakt van een Iraans verlangen om Israël in een langdurige operatie in Gaza te betrekken. Dit zou bedoeld zijn om de aandacht af te leiden van het cruciale front aan het noorden van Israël – in Syrië en Libanon. In die arena bestaat een aan de gang zijnde onuitgesproken conflict tussen Israël en Iran. Iran probeert een infrastructuur te bouwen voor toekomstige aanvallen op Israël. Israël probeert dit te voorkomen. Gaza is hiermee vergeleken hooguit irritant.

Voor Teheran is het echter een nuttig irriterend middel. Controle en leiding van de Islamitische Jihad is bedoeld om Iran in staat te stellen het brandend vuur in Gaza op te stoken of te verminderen naargelang zijn onmiddellijke behoeften. De tegenzin van Israël om deel te nemen aan een lange en open campagne in het gebied moet worden gezien tegen deze grotere regionale achtergrond.

Maar hierin ligt het dilemma. De wens om te voorkomen dat Iran een vuurzee in Gaza laat ontstaan, kan zich niet uitstrekken tot het onbeantwoord laten gaan van alle daden van provocatie. Om dit te doen zou de afschrikking moeten worden afgeschud. Als PIJ of Hamas de indruk krijgen dat aanvallen op Israël kostenvrij zijn, kan met zekerheid worden aangenomen dat ze routine zullen worden.

Vandaar dat Israëlische planners voor de moeilijke taak staan ​​om met afgemeten wreedheid te reageren om verdere daden van agressie af te schrikken, terwijl ze een afdaling naar de gehele oorlog tussen Israël en Gaza vermijden. Het toenemende tempo van aanvallen in de afgelopen maanden geeft aan dat dit moeilijke evenwicht nog niet is bereikt.

Lees hier verder het volledige artikel van Jonathan Spyer.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jonathan Spyer “Iran’s Grip on Gaza and Israel’s Dilemma” van 11 mei 2019 op de site van The Middle East Forum

2 gedachtes over “De greep van Iran op Gaza en het dilemma van Israël

 1. Dat hangt af van de Amerikanen. Dit blijft ook een geopolitieke kwestie. Hoever durven de leiders van Iran te gaan?
  Op de EU hoeft Israël niet al teveel te rekenen, maar wie weet.
  Als de bevolking van Gaza verstandig is, kiezen ze voor een betere partner.

  Like

 2. Het dilemma van Israel om te kiezen tussen Hamas & Islamitic Jihad is zoals kiezen tussen cholera & malaria.

  Beiden willen hetzelfde….hun gehersenspoelde volk gebruiken om zelf aan de macht te blijven door hen als kanonnenvoer te gebruiken om ‘het grote doel te bereiken’…..de vijand Israel te verslaan.

  Het doel is nog verder weg dan in 1948, maar dat word er niet bijverteld.

  Erger is het dat er intussen generaties van gehersenspoelde totaal doorgeknalde jeugd is die nooit geleerd heeft dat er een staat Israel bestaat. Voor hen is Gaza palestina en veroverd door Israel………., zomaar! Dit staat in al hun schoolboeken en landkaarten. (hiervoor dank Europa voor uw financiering van UNWRA met hun haatscholen & militaire zomerkampen).

  Een goede oplossing zou zijn om het leiderschap van deze organisaties op te pakken en openlijk te berechten (zodat de waarheid eindelijk aan het licht komt)……… en de bevolking naar Belgie te sturen.

  Like

Reacties zijn gesloten.