Palestijnse Autoriteit begint nieuwe diplomatieke jihad tegen de VS en Israël

Plaatje hierboven: Abu Mazen, nom de guerre van PA president Mahmoud Abbas, en zijn cohorte jihadisten op oorlogspad tegen de VS en Israël [beeldbron: cartoon van Ronny Gordon/A7]

Enkele ‘ministers’ van de Palestijnse Autoriteit leken weer bijzonder actief op de 71ste Nakba Dag op 15 mei ’19. De PA premier herhaalt het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen van 1948 naar Israël en een andere PA-minister heeft klacht neergelegd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Mohammad Shtayyeh, de ‘eerste minister’ van de Palestijnse Autoriteit (PA), leidde woensdag de centrale ceremonie in Ramallah ter gelegenheid van de 71ste verjaardag van de ‘Nakba’, of de ‘catastrofe’ van de oprichting van de staat Israël zoals de Arabieren het zien.

Shtayyeh zei tijdens de ceremonie dat elke politieke regeling die wordt voorgesteld door de Amerikaanse regering of een andere partij die de rechten van het ‘Palestijnse volk’ schaadt, in de eerste plaats de oprichting van een staat met Jeruzalem als hoofdstad en de terugkeer van de ‘vluchtelingen’, onaanvaardbaar zal zijn voor PA-president Mahmoud Abbas, de PA-leiding, de Palestijnse organisaties en alle leden van het ‘Palestijnse volk’.

Premier Shtayyeh verklaarde:

Alle stappen die Israël zal zetten, slagen er niet in de feiten van de geschiedenis te veranderen, omdat de feiten uit de geschiedenis zeggen dat dit land ons land is, en alle maatregelen van Judaïsatie in Jeruzalem en de annexatie van gronden ons niet zullen afleiden van onze eisen om onze rechten te realiseren, en we zullen ons houden aan de basisprincipes tot de bezetting voorbij is.

Shtayyeh beloofde het Palestijnse volk, de gevangenen, de gewonden en de Palestijnen in de diaspora loyaal te blijven aan het streven naar het recht op terugkeer, de basisprincipes en de Palestijnse legitimiteit, aangevoerd door Abbas.

Klacht bij Internationaal Strafhof
Riyad Malki, de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van de Palestijnse Autoriteit (PA), heeft woensdag een verzoek ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de Verenigde Staten met betrekking tot de verhuizing van haar ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Ramallah beweert dat de verplaatsing van de ambassade door de VS naar Jeruzalem “een duidelijke schending van het internationale recht” is, meldde het Turkse Anadolunews-agentschap. Malki zei in een verklraing:

Een jaar nadat de Trump-regering haar provocerende en illegale actie uitvoerde, blijft de Palestijnse staat gerechtigheid en verantwoording zoeken via de instrumenten en mechanismen die beschikbaar zijn voor gezagsgetrouwe en respectvolle staten binnen het internationale systeem. De indiening van deze akte van beschuldiging tegen de officier van justitie komt als een voortzetting van de procedure die is gestart door de staat Palestina sinds 29 september 2018, toen het een aanvraag indiende om een ​​actie tegen de VS in te leiden.

De actie, zo vervolgde Malki, is gericht op het “verdedigen van de rechten en belangen van [Palestina] tegen illegale acties door de VS; om de stad Jeruzalem te beschermen; en om alle illegale en unilaterale maatregelen te verwerpen die door de huidige Amerikaanse regering worden toegepast.”

De PA trad op 1 april 2015 officieel toe tot het ICC en diende onmiddellijk een reeks juridische klachten in bij de rechtbank tegen Israël. Naast het feit dat Israël beweerde dat het oorlogsmisdaden had begaan tijdens de oorlog in 2014 in Gaza, beweerde het ook dat Israëlische ‘nederzettingen’ een ‘voortdurende oorlogsmisdaad’ zijn. Afgelopen september riep de PA het ICC op om een ​​officieel onderzoek in te stellen naar ‘de voortdurende misdaden van de Israëlische bezetting en de kolonisten.’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA: There will be no peace without ‘right of return’” en een artikel  van Elad Benari “PA: US relocation of its embassy to Jerusalem is illegal” van 16 mei 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit begint nieuwe diplomatieke jihad tegen de VS en Israël

 1. Gelukkig maar voor het ICC dat ze de Palestijnen hebben laten toetreden tot hun nutteloze organisatie…..hebben ze tenminste iets te doen.

  Verder blijken er geen politieke, mensenrechten problemen meer, geen dictators of terreur regimes waar het ICC over is geinformeerd en tegen kan optreden.

  Er was Yoegoslavie, toen een paar Afrikaanse landen (die intussen hebben afgehaakt) en nu…….de PA die het tegen Amerika gaat opnemen.

  Hilarisch!

  Like

 2. Net een stel kleine kinderen die hun zin niet krijgen. En maar blijven zeuren.
  Het rare is dat al dat ge-oh geen zin heeft. Acceptatie van de situatie zoals die nu is en vandaar uit verder met onderhandelingen.
  Als ze durven kan het ook direct op neutraal terrein bijvoorbeeld. Ze worden echt niet opgegeten.
  Zijn de leiders bang voor hun eigen achterban, hun sponsors, zoals zoals Iran? Of gaat het om de macht?

  Like

Reacties zijn gesloten.