Palestijnen: geen vrijheid van meningsuiting onder nieuwe regering

Plaatje hierboven: Ramallah, 3 mei 2019. Palestijnse journalisten hebben hun mond afgeplakt met zwarte tape om te protesteren tegen het gebrek aan persvrijheid in Gaza en in de gebieden die worden gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit (PA) [beeldbron: JIJ.org]

De eerste belofte die de nieuwe regering van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft gedaan nadat deze vorige maand was beëdigd, was dat zij de openbare vrijheden zou eerbiedigen, met name de vrijheid van de media en de vrijheid van meningsuiting.

Ibrahim Milhem, de nieuwe woordvoerder van de PA-regering, onder leiding van premier Mohammed Shtayyeh, zei in een radio-interview dat geen enkele Palestijnse journalist zou worden gearresteerd vanwege zijn of haar mening. Milhem beloofde dat zijn regering de pers zou toestaan ​​zijn rol als waakhond over de prestaties van de ministers en hun ministeries te spelen.

Palestijnse journalisten die in door de PA gecontroleerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever wonen en werken, verwelkomden de verklaring van Milhem en spraken de hoop uit dat dit het begin zou zijn van een nieuw tijdperk tussen de media en de regering.

Voor de Palestijnse journalisten duidde de belofte op een verfrissende koerswijziging, vooral na jaren van hard optreden door de Palestijnse Autoriteit tegen de vrijheid van de media op de Westelijke Jordaanoever. Onder de vorige PA-regering, onder leiding van Rami Hamdallah, werden Palestijnse journalisten en gebruikers van sociale media geconfronteerd met verschillende vormen van intimidatie en vervolging.

Volgens de Palestijnse journaliste Nur al-Din Saleh omvatten de maatregelen van de PA onder meer het arresteren en oproepen van verslaggevers en gebruikers van sociale media voor ondervraging. De maatregelen, zei hij, kaderen in het beleid van de PA leiding van ‘de mond te snoeren en het bestrijden van de vrijheid van meningsuiting.’ Sinds het begin van het jaar, merkte Saleh op, hebben de PA veiligheidstroepen een aantal journalisten gearresteerd of opgeroepen voor verhoor, inclusief Ziad Abu ‘Ara en sociale media-activisten Mutasem Sakf al-Hait, Ayman Abu Aram en Mahmoud Abu Hraish.

De Palestijnse journaliste Khaldoun Mazloum zei dat de PA een ‘misselijk makend’ beleid nastreeft om te voorkomen dat de media haar praktijken tegen Palestijnen, inclusief degenen die protesteren tegen haar beleid en beslissingen, openbaar zouden maken. Mazloum bekritiseerde het PA-aangesloten Palestijnse Journalisten-syndicaat omdat het er niet in slaagde een krachtig standpunt in te nemen tegen het hardhandig optreden tegen de vrijheid van meningsuiting op de Westelijke Jordaanoever. ‘Het syndicaat documenteert alleen de praktijken van de Palestijnse Autoriteit en geeft veroordelingsverklaringen af ​​zonder echte stappen te zetten,’ zei hij. ‘Dat moedigt de Palestijnse Autoriteit aan om meer misdaden tegen haar burgers te plegen.’

De meest recent gearresteerde Palestijnse journalist onder de Hamdallah-regering was Hazem Nasser, die werkt voor het Palestijnse An-Najah-televisiestation in de stad Nabloes op de Westelijke Jordaanoever. Hij werd drie weken later vrijgelaten. Het lijkt er nu op dat de Shtayyeh-regering in de voetsporen treedt van de voormalige Palestijnse regering met betrekking tot de vrijheid van de media op de Westelijke Jordaanoever.

Dagen nadat de woordvoerder van de nieuwe regering had gezworen dat zijn regering een nieuw beleid zou aannemen, arresteerden de PA-veiligheidstroepen Khalil Thwaib, een mediastudent aan de Al-Quds-universiteit in het dorp Abu Dis, ten oosten van Jeruzalem. Thwaib, een inwoner van de stad Bet Sahour, bij Bethlehem, werd naar verluidt gearresteerd door de preventieve veiligheidsdienst van de PA nadat hij gezinnen van Palestijnse veiligheidsgevangenen door Israël had geïnterviewd.

Zijn vader, Khaled, zei dat de arrestatie van zijn zoon in tegenspraak was met de belofte van de PA-regering om het harde optreden tegen de media te stoppen. Toen hij de volgende dag werd vrijgelaten, zei de mediastudent dat hij werd verhoord over de interviews die hij met de families van de gevangenen had gevoerd. De PA-ondervragers, voegde hij eraan toe, controleerden zijn Facebook-pagina en vroegen hem naar de aard van de vragen die hij tijdens de interviews stelde.

[..]

Wat veel Palestijnen betreft, is er geen verschil tussen Abbas’s Palestijnse Autoriteit en Hamas als het erop aan komt dat hun volk de waarheid kan vertellen zoals zij het zien. De twee rivaliserende partijen zijn het misschien oneens over veel zaken, maar ze delen een aanzienlijke gemeenschappelijke basis bij hun pogingen om hun critici het zwijgen op te leggen en het ontstaan ​​van nieuwe stemmen te voorkomen die op zoek zijn naar een beter leven voor de Palestijnen.

Terwijl deze muilkorf van Palestijnse monden perfect zichtbaar is voor het blote oog, ziet het loensende oog van de internationale gemeenschap en media alleen gebreken in Israël.

Lees hier verder het volledige artikel van Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: No Freedom of Expression Under New Government” van 15 mei 2019 en een artikelPalestinian Journalists: We Do Not Have a Free Media” van 4 september 2018 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikelLack of freedom expression and press under the Palestinian Authority and Hamas” van 28 augustus 2016 op de site van JIJ

Een gedachte over “Palestijnen: geen vrijheid van meningsuiting onder nieuwe regering

Reacties zijn gesloten.