Ali Khamenei, de chef van Iran, bezweert dat ‘er geen oorlog met de VS zal komen’

Enkele dagen na de vermeende sabotage van schepen in de buurt van de Straat van Hormuz wekte speculatie over Iraanse agressie, zei de Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei (plaatje hierboven) van de islamitische republiek dat zijn land niet zou onderhandelen met de Verenigde Staten en dat er geen oorlog tussen de twee landen zou zijn.

Iran’s staatstelevisie citeerde Khamenei op dinsdag als het oproepen tot onderhandelingen met de VS “vergif” en zei: “Dit is geen militaire confrontatie, omdat er geen oorlog zal plaatsvinden.Khamenei, die het laatste woord heeft over alle staatszaken, zei: “Noch wij, noch zij zijn op zoek naar oorlog, zij weten dat dit niet in hun voordeel is.

De opmerkingen van de Ayatollah komen omdat de spanningen tussen Washington en Teheran zijn geëscaleerd. De Trump-regering heeft het vliegdekschip USS Abraham Lincoln en een bommenwerperssquadron naar de regio gestuurd als reactie op niet-gespecificeerde bedreigingen door Iran tegen Amerikaanse belangen.

Ondertussen heeft president Donald Trump een rapport afgewezen dat de VS van plan zou zijn om een militair conflict met Iran aan te gaan. Trump reageerde op het rapport van dinsdag in The New York Times dat het Witte Huis bezig was met het herzien van militaire plannen tegen Iran die zouden kunnen leiden tot het sturen van 120.000 Amerikaanse troepen naar het Midden-Oosten als Iran Amerikaanse strijdkrachten zou aanvallen of meer werk zou maken van kernwapens.

Trump noemde het rapport ‘nepnieuws’ (fake news) en voegde eraan toe dat hij ‘absoluut’ bereid zou zijn troepen te sturen, maar hopelijk zal hij daar geen plannen voor moeten maken. Hij benadrukte dat als de VS in een militair conflict met Iran zou komen, ‘we heel veel meer soldaten zouden sturen”. Trump sprak met verslaggevers in het Witte Huis voordat ze naar Louisiana reisde.

Eerder had de Israëlische minister van Energie, Yuval Steinitz, ervoor gewaarschuw dat in de Golf de ‘temperatuur aan het stijgen is’ en dat Iran dreigt Israël aan te vallen als de Amerikaanse patstelling met Iran verder blijft escaleren. Steinitz, een lid van het veiligheidskabinet van Netanyahu, vertelde aan Israël’s Ynet TV netwerk:

Als er een soort van opflakkerend vuur is tussen Iran en de Verenigde Staten, tussen Iran en zijn buren, valt niet uit te sluiten dat ze [Iran] Hezbollah [in Libanon] en Islamitische Jihad vanuit Gaza activeren, of zelfs dat ze proberen raketten af ​​te vuren vanuit Iran naar de staat Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran’s supreme leader says ‘there will be no war with US,’ vows to withstand pressure” van 14 mei 2019 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.