Een andere kijk op het conflict tussen Israël en de Palestijnen met Michael Freilich op 20 mei a.s. te Antwerpen

Plaatje hierboven: Jeruzalem, Israël, november 2016. Michael Freilich en minister van van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens een bezoek aan de Knesset, het Israëlische parlement [beeldbron: JA]

Op maandagavond 20 mei 2019 organiseert ‘De Vijfde Macht‘ een gespreksavond waaraan voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel, de 39-jarige Michael Freilich deelneemt. Hij zal er worden geïnterviewd door Pieter Bauwens, hoofdredacteur van de opiniewebsite doorbraak.be.

De titel van de avond luidt: Het Midden-Oosten en het conflict tussen Israël en de Palestijnen, voor één keer niet gezien door de bril van Hamas of door de VRT.

Ook zal Freilich gepolst worden over hoe hij de scheiding tussen kerk / synagoge en staat ziet en welke zijn politieke ambities zijn. Zoals bekend het Freilich zich kandidaat gesteld op de Kamerlijst van de N-VA, voor de Federale, Regionale en Europese verkiezingen die plaatsvinden op zondag 26 mei 2019.

Het evenement vindt plaats in Zaal Hoffy’s, Lange Kievitstraat 83 te Antwerpen van 20u00 tot 22u30. Meer info op deze Facebookpagina.

De bedoeling van De Vijfde Macht is éénzijdige berichtgeving te doorprikken en selectieve verontwaardiging in de media aan te klagen. Met respect voor ieders mening, benadrukt oprichter Bart De Meulenaer: “de persvrijheid is heilig, doch niet absoluut. De persvrijheid mag niet door de overheid worden beknot, maar ze mag wel door de mondige burgers worden getoetst, en waar de pers flagrant de mist in gaat, zal de mondige burger zich roeren.

Het wordt dus géén aanval op de persvrijheid, géén eis tot ontslag, wél een eis tot deftige kwalitatieve journalistiek én dus een eis tot excuses van de auteur van het stuk, het tijdschrift én een eis tot recht van antwoord.

N-VA en de Joden
Michael Freilich zal op 20 mei aanstaande in Antwerpen ook spreken over zijn plannen in de politiek en is bereid om met dat doel zijn keppel aan de haak te hangen. Met een 5de verkiesbare plaats op de lijst van de N-VA voor de Kamer (in het Federaal Parlement), is hij quasi zeker om verkozen te worden.

Hij belooft zijn uiterste best te doen om de zaak van Israël te verdedigen en het onvoorwaardelijk behoud van de Joodse entiteit te bepleiten.

Met een dergelijke instelling zit hij meteen op de juiste plek, in het Hol van de Leeuw zeg maar, want sinds de N-VA mee het beleid bepaalt, zowel Federaal (België) als Regionaal (Vlaanderen), zijn er bepaald weinig hoopgevende signalen en besluiten geweest. Integendeel.

De belangrijkste twistappels:

Asielbeleid: Onder de regeerperiode van staatsecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) vroegen én kregen 3.835 Palestijnen  automatisch asiel in België over de periode 1 januari 2018 en 31 maart 2019. Deze Palestijnen zijn voor het merendeel afkomstig uit de Gazastrook. Meer dan 22.000 Palestijnen bevinden zich thans in België via het systeem van gezinshereniging, zonder nog te spreken over een onbekend illegalen en transmigranten. Hoe dat komt? “Omdat België bekend staat als pro-Palestijns, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland”, aldus een bron bij de federale migratiedienst CGVS.

Antisemitisme: Met uitzondering van Frankrijk ervaren Joden nergens in de EU zoveel vijandigheid op straat als in België. Sinds 2001 heeft België een toename gezien van het aantal gevallen van antisemitisme. Volgens UNIA, het gouvernementele centrum voor gelijke kansen, is het aantal antisemitische incidenten is tussen 2017 en 2018 bijna verdubbeld.

Kosjere slacht: Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), heeft het verbod op onverdoofd slachten ingevoerd, dat door hem zelfs een overwinning wordt genoemd. In Vlaanderen werd het totaalverbod op onverdoofd slachten ingevoerd per 1 januari 2019. Wallonnië (Franstalig België) volgt op 1 september 2019. Dit verbod van de kosjere slacht wordt door de Joodse gemeenschap terecht ervaren als een aanslag op de Joodse entiteit en als een schending van de vrijheid van religieuze beleving.

Hulp aan Palestijnen: Per 13 maart ’19 ondertekenden in Brussel de minister-president van Vlaanderen, Geert Bourgeois (N-VA) een akkoord met de UNRWA (het Bureau voor Hulp en Vluchtelingen van de Verenigde Naties voor Palestijnse Vluchtelingen), een driejarige overeenkomst (2019-2021) ter waarde van € 479.000 ter ondersteuning. Het vorige akkoord dat eveneens onder de regering Bourgeois I werd gesloten dateert van 25 oktober 2015 voor de periode 2016-2018 voor een totaalbedrag van € 450.000. Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van het akkoord dat conform het besluit van de Vlaamse Regering dat nog door zijn voorganger Kris Peeters (CD&V) werd ondertekend op 20 september 2013 voor de periode 2014-2015 dat een budget voorzag voor de UNRWA van € 250.000

 


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Een andere kijk op het Midden-Oosten’ met Michael Freilich op 20 mei in feestzaal Hoffy’s” van 12 mei 2019 op de site van Joods Actueel

♦ een artikel op deze blogFreilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, stapt in de politiek: 5de plaats Kamer voor N-VA” van 22 januari 2019 en een artikelIsraël over Freilich naar de N-VA: Joods-Orthodoxe journalist wil verbod op kosjere slacht terugdraaien” van 23 januari 2019 en een artikelHet cijfer: 3.835 Palestijnen (Gaza) vroegen en kregen asiel in België de voorbije vijftien maanden” van 15 april 2019

5 gedachtes over “Een andere kijk op het conflict tussen Israël en de Palestijnen met Michael Freilich op 20 mei a.s. te Antwerpen

 1. Economisch is de EU zeker wel een machtsblok. Op het wereldtoneel zijn er allemaal verschillende kapiteins die ofwel richting willen geven danwel willen profiteren van hun collega’s.
  Ieder land heeft zo zijn mechanismes om zijn zin door te drijven, neem Polen. Verdragen nemen ze net zo als ze uitkomen.
  Er zijn natuurlijk ook tal van voordelen van Europese samenwerking en een Europese Economische Gemeenschap. Ook enkele niet EU-landen profiteren hiervan.
  De EU staat ook heel ver van ons af. Niet te vergelijken met bijv. het Amerikaanse systeem. Veel besluitvormingsprocedures zijn voor de meeste niet-ingewijden niet te volgen. In mijn werk wordt een groot deel bepaald door Europese regelgeving, die overigens nationale wetgeving overstijgt. Boetes tegen overtreding zijn erg hoog.
  Veel regelgeving is van fiscale aard. Ook de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is erg belangrijk geworden. De CO-2 uitstoot van productiebedrijven en auto’s is ook erg meetbaar geworden, dus interessant.
  Van oorsprong is de EU dan ook vooral een economische gemeenschap geweest.

  Like

 2. Gelukkig dan maar dat ze in Israel niet erg onder de indruk raken van de Belgische verkiezingen …….en/of de Europeese.

  Men kent zijn pappenheimers.
  Anti Joods & anti Israel….de uitzondering daargelaten.

  ISRAEL FIRST en pas daarna gaat men kijken hoe de EU/UN & de rest met al hun resoluties & plannen daarin passen.

  De EU is op het wereldtoneel sowieso een papieren tijger en op weg om een piepende muis te worden.

  Zelfs Duitsland word links gelaten door Uncle Donald. Frankrijk is een lachertje en GB een puinhoop. De kleine landjes piepen voor de achterban maar kunnen zonder de US helemaal niets.

  Het is treurig hoe wij worden bedonderd door onze gekozen politici en benoemde dictators in Brussel, die uit wanhoop dan maar het klimaat als afleiding gebruiken….iets waar ze ook niets aan kunnen veranderen.

  Like

 3. Zo is dat. N-VA is ook mijn ding niet. Ik heb in die partij geen gram vertrouwen. Overigens zijn ALLE andere partijen in hetzelfde bedje ziek, van kwaad tot erger, inclusief een totale boycot van Israël (PVDA/PTB).

  Met zijn allen verwijzen ze voortdurend naar de ontelbare anti-Israëlresoluties van duizend-en-één-nacht van de Verenigde Naties. ALLEMAAL eisen ze de implementatie van de 2-statenoplossing met inbegrip van Jeruzalem als de toekomstige (al dan niet gedeelde) hoofdstad van het Kalifaat Palestina.

  Tevens willen ALLEN een regeling of terugkeer van het zes-miljoenen leger van nakomelingen van Arabische vluchtelingen van 1948 en Judea & Samaria (aka de Westbank) integraal als territorium voor de Palestijnse (terreur-) staat.

  Het enige wat Freilich mijns inziens vermag, is een héél klein steentje gooien in die onmetelijke anti-Israëlische donkere poel van haat waar België in zijn geheel een patent op heeft.

  Geliked door 1 persoon

 4. Duidelijk en een ‘meenemer voor de verkiezingen.

  NVA blijkt niet in staat om beloftes & daden te coordineren.

  De actieve pro Palestijnse houding van de NVA heeft de Joodse stem niet verdient.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.