Gazaanse asielzoekers betalen tot 10.000 dollars om naar België gesmokkeld te worden

Plaatje hierboven: Rafah, aan de grensovergang van Gaza naar Egypte, 20 november 2017. Palestijnse studenten uit de Strook protesteren aan de poort tegen de tijdelijke sluiting van de grens door Egypte. Sinds de grens weer open is, ontvluchten de jonge mannen massaal de Strook richting de 28 lidstaten van de Europese Unie [beeldbron: Ali Jadallah/Anadolu Agency/Getty Images]

Volgens cijfers van Eurostat verdubbelde het aantal Palestijnse asielaanvragen in de hele EU, maar in België is de stijging wel groter. Hoe dat komt? “Omdat België bekend staat als pro-Palestijns, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland”, zei een bron bij een federale migratiedienst CGVS, berichtte de krant Het Laatste Nieuws onlangs.

Sinds begin december 2018 worden Palestijnse asielzoekers niet meer automatisch gelegaliseerd, aldus het CGVS op 5 december ’18. Maar de ca. 3.835 Palestijnen, voornamelijk uit Gaza afkomstig, die de maanden voordien zijn binnen geraakt worden niet meer uitgewezen.

Maar vanwaar die plotseling exodus van Gazaanse jonge afgestudeerde mannen naar België, Nederland en de rest van de EU-landen?

Voor 10.000 dollar naar… België!
De jongere en ontwikkelde bevolking van Gaza verlaat de Strook op zoek naar een betere toekomst in Europa en riskeert hun leven op een gevaarlijke reis door Afrikaanse landen. De verraderlijke reis, die in Gaza ‘de reis van de dood‘ wordt genoemd, is erg duur en bedragen lopen op tot meer dan $ 10.000 voor de trip die meerdere maanden in beslag kan nemen, inclusief ontmoetingen met gewapende bendes en riskante deals met smokkelaars.

De eerste bedragen die moeten betaald worden vinden plaats aan de grensoversteek van Rafah, van Gaza naar Egypte. De corrupte functionarissen van Hamas die de controleposten bemannen, eisen steekpenningen, terwijl extra smeergeld u naar de top van de wachtlijst leidt.

De bevolking die Gaza ontvlucht, zijn  in de eerste plaats studenten die geen toekomst zien in de door Hamas geregeerde Strook, terwijl hele gezinnen en jonge vrouwen ook op weg zijn naar Europa. Uit officiële gegevens van de Palestijnse Autoriteit (PA) blijkt dat het aantal emigranten toeneemt en dat het aantal personen dat Gaza verlaat groter is dan het aantal dat naar Gaza terugkeert.

Alaa’s verhaal is een voorbeeld van dit fenomeen. Een inwoner van Gaza van in de twintig, die zijn diploma journalistiek behaalde en geen baan kon vinden, verliet de Strook in augustus 2018 met een $ 1.000 op zak voor medische behandeling in Egypte. Na aankomst daar hoorde hij een groep inwoners van Gaza die zich opmaakten om naar Europa te vertrekken. Hij betaalde $ 800 voor een vliegticket naar Mauritanië in Afrika, sloot zich aan bij de groep en wachtte op smokkelaars om hen over de grens te brengen.

Na vijf dagen te hebben gewacht, vertrok hij in een jeep naar de Mali-woestijn, waar ze werden aangevallen door bandieten en gedwongen werden om te voet verder te gaan. Een plaatselijke bewoner bood hen een rit aan, maar droeg ze vervolgens over aan het Algerijnse leger. Alaa werd gearresteerd en veroordeeld tot drie maanden opsluiting in een tijdelijk kamp. Sommige van zijn reispartners besloten op dat moment terug te keren naar Gaza.

Alaa werd opgesloten met nog eens 140 mannen, voornamelijk uit Gaza. Nadat hij was vrijgelaten, vertrok hij naar Nigeria, waar hij opnieuw werd beroofd. Na meer beproevingen en uitgaven bereikte hij het Spaanse protectoraat in Marokko. Hij werd gearresteerd door de Spaanse autoriteiten en werd 26 dagen vastgehouden, maar bereikte uiteindelijk Madrid en vandaar naar België, waar zich snel een grote gemeenschap van meer dan 22.000 inwoners van Gaza vormt.

Er zijn aanwijzingen dat ongeveer 70 procent van hen een verklaring van afstand heeft ondertekend en afstand doet van hun Palestijnse staatsburgerschap als onderdeel van het naturalisatieproces. Het verkrijgen van de juiste papieren in België is ook een moeizaam proces, en toch ziet de jonge bevolking van Gaza het liefst gevaar, maakt ze zware uitgaven en brengt ze maanden op pad, in plaats van in Gaza te blijven.

Sommigen hebben beweerd dat slechts 50 procent van degenen die op weg zijn naar Europa het ook effectief halen. Ongeveer 36.000 inwoners van Gaza hebben de afgelopen maanden de Strook verlaten, maar slechts 17.000 zijn teruggekeerd en de meerderheid vertrok naar Europa. Officiële gegevens uit Gaza laten zien dat er het afgelopen jaar 15.600 exit-vergunningen zijn verleend en dat in de afgelopen vier jaar 52.000 paspoorten zijn afgegeven. Honderden van dergelijke verzoeken worden elke maand ingediend. Ambassades in Gaza melden een groeiende stroom visumaanvragen.

De economische druk en de aanhoudende militaire vuurgevechten zijn de oorzaken van immigratie naar Europa. De golf begon in de zomer van 2014 na Operation Protective Edge. De PA vreest dat de jongere en ontwikkelde generatie naar Europa vertrekt terwijl de ouderen, armen en zieken worden achtergelaten. Diegenen die Gaza verlaten, beschuldigen de PA en Hamas van de situatie die hen dwingt te vertrekken.

De Arabische media hebben kritiek geuit op de PA vanwege het gebrek aan vermogen om de stroom van emigranten te keren en heeft opgemerkt dat het fenomeen gevaarlijk is omdat de emigranten het burgerschap zullen verkrijgen in hun land van bestemming, afnemend van het aantal zogenaamde Palestijnse vluchtelingen die in aanmerking zouden komen om ‘terug te keren naar Palestina’ onder het ‘recht op terugkeer’ en vergelijken zelfs de immigratie met de Nakba van 1948, de vlucht vooruit van de Arabieren tijdens de heroprichting van de staat Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Baruch Yedid “Investigative Report: Mass Emigration from Gaza Threatens Future of PA” van 12 mei 2019 op de site van The Jewish Press

6 gedachtes over “Gazaanse asielzoekers betalen tot 10.000 dollars om naar België gesmokkeld te worden

 1. Waarom nemen rijke Arabische staten geen Palestijnen op?

  Omdat ze geen hoofdpijn dossier willen.

  Dit dossier geven ze vrijwillig af aan de Europeanen die er ook nog graag voor betalen.

  Like

 2. “Palestina’ is de naam die door de Romeinse heerser Hadrian is gegeven aan de Joodse gebieden Judea, Samaria, Galilea, Indea. Hij wilde na de oorlogen tegen de Joden elke associatie van de Joden met Eretz Israel uitbannen… wat hem evenwel niet is gelukt, dank zij geschiedschrijving.
  Het heeft ook niets van dien met de ‘Filistijnen’, die een zeevarend volk van een Grieks eiland , niet Arabisch dus, waren en werden verslagen.

  Like

 3. Een mooie gedachte Bernard maar de genoemde olie-landen nemen nooit vluchtelingen op en zeker geen “palestijnen” Die worden als weerzinwekkende sloebers gezien ! liever heeft men daar niet-moslims die na gedane arbeid weer het land uitgezet worden !! de enige export is daar olie en islam !

  Like

 4. Ach , de naam “Palestina” heeft helemaal niks te maken met een (oud) volk.
  En, het ‘Palestijnse volk’ is door de mainstream media onder druk van de PLO ingevoerd. Die druk bestond uit het zoveel mogelijk uitvoeren van terreuraanvallen, ook op totaal onschuldige mensen van allerlei nationaliteiten en ook buiten het Nabije Oosten… En zie hoe het allemaal totaal uit de hand is gelopen..
  De Filistijnen waren een zeevarend volk, dat van een Grieks eiland kwam en niet kon landen aan de oud-Egyptische kust en toen verderop noordelijk aan land ging en later werd verslagen. Maar de Romeinse legers versloegen uiteindelijk de Joden, die in opstand kwamen , omdat ze hun religie niet meer mochten praktiseren. Met de val van Bethar en de dood van Simeon bar Kosiba en na Masada was het vooreerst het einde voor langere tijd van Joods bestuur, maar er bleven altijd Joden in Judea, Samaria , Galilea, Inudea.
  Echter, de Romeinen vonden het niet genoeg, de namen van de Joodse gebieden werd door Hadrian veranderd in “Syria Palaestina ” omdat hij elke associatie met Eretz Israel wilde uitbannen. Wat hem echter nooit totaal lukte. Zelf gebruik ik dus de oorspronkelijke namen en ook bij ‘Palestijnen’ , de zogenaamde. Of ik vraag, welke bedoeld worden: de Palestijnse Joden, of de Palestijnse Arabieren ?
  En geef meteen een relevant voorbeeld : “Cypriotische Grieken of Cypriotische Turken”” ? Want er is geen Cypriotisch Volk, alleen een staatsvolk.
  Net als de Belgen en de Zwitsers alleen een staatsvolk zijn.
  Maar, er waren daar nog niet eens Arabieren, onder de Romeinen, die kwamen pas veel later. Na de Arabieren kwamen de Turken (Ottamaanse Rijk ), en het Britse Mandaat.
  Daar de Britten niets tegen de opsplitsing van het British Mandated Palestine ( naam overgenomen van de Romeinen ) hadden, lieten ze een Emir uit de Hedjaz oprukken naar Amman. De eerste “Palestijns-Arabische ” staat / Emiraat was gevestigd, reeds in 1921. Daarna, in 1947 wilden de Arabieren van het overgebleven deel van British Mandated Palestine , en ook de andere Arabieren in de regio, onder geen beding een 2de Palestijns-Arabische staat. No, No, No, No, Ze zouden een een tamelijk groot gebied hebben gekregen door her UNO delingsvoorstel te accepteren.. En de Joodse strijdmacht was zwak, en het leiderschap zeer wel bereid te delen. . .
  Zelfs president Abbas zei enkele jaren geleden, dat dat een enorme historisch stomme fout was geweest. Later was er weer een kans : Camp David conferentie, maar heer Arafat weigerde het presenteerblaadje met zijn staat. . .
  Hoe luidt ook al weer het spreekwoord ? ”
  “Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het lid op zijn . . . neus of kop. . .
  Hoeveel Arabische staten zijn er intussen al niet ?
  Hoeveel Joodse ? Zelfs met 20 procent Arabieren / Drusen.

  Like

 5. Belgie staat bekend als ‘pro palestijns. Een titel om trots op te zijn…..LOL!

  De Israeli’s vinden het allemaal prima. Hoe meer er vertrekken naar het ‘pro Palestijnse naieve Belgie, hoe beter.

  Daar de Palestijnse doctrine haar jeugd leert dat Israel vervangen moet worden door ‘palestina’ (omdat Israel niet 3071 jaar oud is maar gebouwd op ‘gestolen palestijns land) weten Belgische Joden ook waar het ‘pro palestijnse Belgie voor staat.

  Like

 6. Waarom nemen de rijke Arabische staten Kuweit, Abu Dhabi, Qatar, Dubai, Oman, Saoedi-Arabia die islamitische Arabieren uit Gaza niet op, d.w.z. permanent dus met een nieuw paspoort en staatsburgerschap ? De taal : geen enkel probleem ..
  En, als er in b.v. Qatar , mensen uit Azie mogen werken , waarom dan geen broeder Muslims / Arabieren ? Wie stelt deze vraag nu eens in onze MSM ?
  Of in een Hilversums TV programma ? En: hoe zegt men eigenlijk “Wir schaffen das ” in het Arabisch ? ? ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.