Israël begint morgen maandag de beperkingen op Gaza te versoepelen

Plaatje hierboven: Leden van de Abu Ali Mustapha Brigades, de moordbrigade van het leninistisch-marxistische Front voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), nà Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ) de 3de belangrijkste terreurgroep in Gaza, vuren enkele mortiergranaten af richting Israël [beeldbron: PFLP]

De in Londen gevestigde Arabische krant Al-Sharq Al-Awsat, meldde dat wat Israël betreft de eerste fase van de wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en Hamas maandag zou beginnen met de overdracht van $ 30 miljoen vanuit Qatar naar de Gazastrook.

Tegelijkertijd wordt van Israël verwacht dat het de toegang van brandstof voor de centrale van de enclave toestaat, het visgebied uitbreidt tot 15 mijl en de hoeveelheid goederen die Gaza binnenkomen, vergroot.

Zoals hier bericht loopt vandaag om middernacht het ultimatum af van de door Iran gesponsorde Gazaanse terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ). Bovendien gaat op dinsdag 14 mei het Songfestival van start in Tel Aviv.

Volgens het rapport beloofden de terroristische organisaties in de Gazastrook in ruil dat alle geweld in het hek zou worden gestopt en dat het zenden van brandballonnen en -vliegers naar Israël zouden ophouden.

Afgelopen vrijdag verhoogde Israël het visgebied in de Gazastrook tot een afstand van 12 zeemijl van de kust, nadat het tijdens de laatste golf van escalatie was verminderd. Dit zou dan terug op 15 zeemijlen worden gebracht.

De Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), de Israëlisch-Druzische generaal-majoor Kamil Abu Rokun, zei: “Deze stap maakt deel uit van het burgerbeleid om humanitaire achteruitgang in de Gazastrook te voorkomen en een beleid dat onderscheid maakt tussen terreur en de niet-betrokken bevolking.

Visserijzone wordt terug op 15 zeemijl gebracht
zoals eerder het geval was vóór de gevechten van 4-5 mei ’19


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Israel to begin easing restrictions on Gaza tomorrow” van 12 mei 2019 op de site van Arutz Sheva