Iran dreigt Israël aan te vallen als patstelling met de VS blijft escaleren

De Israëlische minister van Energie, Yuval Steinitz, zei vandaag dat in de Golf de ‘temperatuur aan het stijgen is’ en dat Iran dreigt Israël aan te vallen als de Amerikaanse patstelling met Iran verder blijft escaleren. Steinitz, een lid van het veiligheidskabinet van Netanyahu, vertelde aan Israël’s Ynet TV netwerk:

Als er een soort van opflakkerend vuur is tussen Iran en de Verenigde Staten, tussen Iran en zijn buren, valt niet uit te sluiten dat ze [Iran] Hezbollah [in Libanon] en Islamitische Jihad vanuit Gaza activeren, of zelfs dat ze proberen raketten af ​​te vuren vanuit Iran naar de staat Israël.

Israël heeft gisteren de VS gewaarschuwd dat Iran overweegt om de Saoedische olieproductie-installaties te vernietigen, zo meldt een Israëlisch tv-rapport vrijdagavond, terwijl de spanningen tussen Teheran en de Trump-regering snel stijgen. Het verslag van Channel 13 zei dat de Iraniërs ‘verschillende agressieve acties overwegen’ tegen Amerikaanse of Amerikaans-geallieerde doelen.

Teheran had gekeken naar Amerikaanse bases in de Golf, maar dat was te ingrijpend. Het belangrijkste doelwit waar ze in geïnteresseerd waren, zijn de ‘Saoedische olieproductie-installaties’, aldus het tv-rapport. Een dergelijke aanval zou ook de olieprijzen in de wereld doen stijgen en Iran in staat stellen meer inkomsten te halen uit zijn olie-omzet, voegde het rapport eraan toe.

Channel 13 citeerde ook onbenoemde Arabische inlichtingenbronnen, die zeiden dat er een debat woedde in de Iraanse leiding over het treffen van doelen in de Verenigde Staten en met de Verenigde Staten geallieerde staten, terwijl sommigen in de Islamitische Revolutionaire Garde dachten om aanslagen te plegen, ook tegen Israëlische doelen, terwijl anderen waarschuwden dat het ‘zelfmoord’ zou zijn om een ​​serieus militair conflict met de VS aan te gaan.

Het Channel 13-rapport kwam vier dagen nadat dezelfde tv-zender voor het eerst meldde dat de Israëlische Mossad twee weken geleden het Witte Huis had getipt over een Iraans plan om een ​​Amerikaans of Amerikaans geallieerd doelwit aan te vallen. Dat eerdere rapport specificeerde geen potentiële doelen voor een dergelijke ogenschijnlijke aanval.

De Israëlische inlichtingen werden overgebracht door een Israëlische delegatie onder leiding van hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, Meir Ben-Shabbat, die eind vorige maand Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen in het Witte Huis ontmoette, aldus het tv-rapport van 6 mei. “Het is ons nog steeds onduidelijk wat de Iraniërs proberen te doen en hoe ze het willen doen, maar het is ons duidelijk dat de Iraanse temperatuur stijgt als gevolg van de groeiende Amerikaanse drukcampagne tegen hen, en ze overwegen om wraak te nemen op de belangen van de VS in de Golf“, zei een official.

De militaire analist van Channel 13, Alon Ben-David, zei vrijdag dat de Iraniërs de ‘Amerikaanse vastberadenheid’ onderschatten om Amerikaanse belangen te verdedigen. “In Israël is er een beoordeling dat het vooruitzicht van een confrontatie tussen de VS en Iran groeit – omdat de VS klaar is om hard te reageren op elke aanval“, ook op Saoedi-Arabië, zei hij. Uiteindelijk voegde hij eraan toe dat de beslissing om Amerikaanse en VS-geallieerde doelen aan te vallen zou berusten bij de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had donderdag met een ‘snel en beslissend’ antwoord van de VS gedreigd op elke aanval door Iran, in de laatste van een reeks escalerende verklaringen en acties. “Het regime in Teheran moet begrijpen dat elke aanval door hen of hun proxies (Hezbollah en of PIJ) tegen Amerikaanse belangen of burgers zal worden beantwoord met een snelle en beslissende reactie van de VS“, zei Pompeo in een verklaring. “Onze terughoudendheid tot op dit punt moet niet door Iran worden aangezien als een gebrek aan vastberadenheid,” zei hij.

Het Pentagon zei vrijdag dat de VS een raketbatterij Patriot in het Midden-Oosten zouden verplaatsen om bedreigingen uit Iran tegen te gaan. De afdeling verstrekte geen details, maar een defensieambtenaar zei dat de zet komt nadat de inlichtingendienst heeft aangetoond dat de Iraniërs militaire uitrusting en raketten op kleine boten hebben geladen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran may attack Israel if U.S. standoff escalates – Israeli minister” van 12 mei 2019 op de site van Reuters

♦ naar een artikelIsraeli TV claims Iran weighing attack on Saudi oil production facilities” van 11 mei 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Iran dreigt Israël aan te vallen als patstelling met de VS blijft escaleren

  1. Iran bedreigt Israël al vanaf dat de religieuze massamoordenaar naar het voorbeeld van Mohammed het zogenaamde boegbeeld van de islam ,ayatollah Khomeiny in 1979 met hulp van Frankrijk uit zijn ballingschap naar Iran terugkeerde ,en in één jaar tijd misschien wel 300.000 tegenstanders ,Iraanse onderdanen liet vermoorden !! Waarschijnlijk als de Mossad deze ayatollah preventief uit de weg zou hebben geruimd (preventief ruimen, over varkens gesproken)voordat deze religieuze islamitische gek aan de macht kwam in Iran,zou dat heel veel menselijk leed hebben kunnen voorkomen !Van het laffe achterbakse Europa hoeven en kunnen wij niets goeds verwachten!! De islam is door Europa al ten onrechte verwelkomd als een doodnormale religie !!!Europa is en blijft ongeacht welke politieke partij lafheid ten top!!! Voorkomen is beter als genezen!!!

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.