Ultimatum van Gazaanse terreurgroepen tegenover Israël loopt deze zondagnacht af

Plaatje hierboven: links een terrorist van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ) en rechts een van de Al Qassam Brigades (Hamas), bundelen hun krachten om samen de Joodse staat Israël van de kaart te vegen [beeldbron: Islamic Invitation Turkey]

Een hoge functionaris van de door Iran gesponserde en bewapende terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza, waarschuwde op zaterdag 11 mei dat er opnieuw een escalatie van geweld zou plaatsvinden als Israël de afspraken die naar verluidt tussen Israël en Hamas werden bereikt, niet zou hebben uitgevoerd, zo meldde de Ynet-nieuwssite.

Volgens Arabische bronnen, gaven de terreurgroepen in Gaza Israël een ultimatum van een week om te voldoen aan het begrip van het staakt-het-vuren. Het ultimatum van de terreurgroepen zou vandaag zondag 12 mei aflopen om middernacht.

Khaled Al-Batsh (plaatje rechts), woordvoerder van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza, waarschuwde Israël dat het de overeenkomsten moet implementeren en riep de Egyptenaren op om Israël onder druk te zetten:

Indien Israël zijn kant van de overeenkomst niet nakomt, hebben we de middelen om het te verplichten het te vervullen. We zullen doorgaan met het verdedigen van ons volk tot de implementatie van de afspraken. Ik roep Egypte op om Israël onder druk te zetten om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Eerder zei Abu Hamza, een commandant van de Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad (PIJ), op woensdag dat “de Palestijnse ‘verzetsorganisaties’ zouden beginnen vanaf het punt waarop de laatste ronde van het conflict eindigde als de ‘vijand’ weigert om de gemaakte afspraken te implementeren.

De voorzitter van de PIJ, Ziad Nakhala, zei op dinsdag jl. op het tv-station Al Mayadeen in Beiroet “Wat er gebeurde in de meest recente escalatie was een voorbereiding op het volgende grote gevecht. Vanaf nu zal de raketvuur zich vooral richten op Tel Aviv en andere grote steden.” Hij zei ook dat er talloze tekenen waren dat een oorlog tegen Gaza “deze zomer” zou worden gelanceerd en dat zijn organisatie was voorbereid.

Israël is overeengekomen binnen een week een reeks maatregelen uit te voeren, waaronder het opheffen van beperkingen op de invoer van veel goederen in de Gazastrook, als onderdeel van een staakt-het-vuren-overeenkomst met terreurgroepen in de enclave aan de kust,” zei een hoge Palestijnse functionaris van Hamas.

Israël
Israël heeft geweigerd de wapenstilstandsvoorwaarden  officieel te bevestigen en weigerde commentaar te leveren op de beschrijving van het staakt-het-vuren zoals die door de respectievelijke terreurgroepen in Gaza worden aangehaald. In de regel ontkennen Israëlische functionarissen het bestaan ​​van gesprekken met de Palestijnse facties in de Gazastrook, die zij als terreurgroepen beschouwen.

Premier Benjamin Netanyahu stelde op maandag dat Israël slechts tijdelijk zijn verweer tegen de terreuraanslagen van Hamas en de Islamitische Jihad heeft stopgezet. In een verklaring zei de premier: “De campagne is nog niet afgelopen en vereist geduld en inzicht. We bereiden ons voor om verder te gaan. Het doel was en blijft om de vrede en veiligheid van de inwoners van het zuiden te verzekeren.”

Qatar
Ondertussen meldde de krant Haaretz dat Qatar volgende week $ 30 miljoen naar de Strook wil overbrengen – een deel van een bedrag van $ 480 miljoen dat de Golfstaat heeft toegezegd voor Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Doha heeft gezegd dat het geld bestemd is voor verschillende hulpdoeleinden.

Het was niet duidelijk waarvoor de $ 30 miljoen precies bestemd was. Daar hebben we dus het raden naar. Volgens de Libanese al-Akhbar krant, heeft de Egyptische veiligheidsdelegatie terroristische groeperingen in Gaza verteld nom geen represailles te nemen tegen de gebeurtenissen van gisteren om het Qatari-geld op tijd in Gaza te laten aankomen.

Volgens onbevestigde berichten werden op zaterdag 11 mei vier raketten gelanceerd door terroristen uit Gaza naar het zuiden van Israël, maar raakten niet over de grens en explodeerden voortijdig in de Gazastrook zelves.


Bronnen:

♦ naar een artikelIslamic Jihad leader warns of escalation if Israel doesn’t meet understandings” van 11 mei 2019 en een artikel van Adam Rasgon “Gaza official: Israel agreed to implement ceasefire concessions within a week” van 7 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIslamic Jihad threatens escalation if Israel doesn’t comply with Gaza ceasefire” van 11 mei 2019 op de site van Behind The News (BTN)