Egypte en Saoedi’s werken aan Trump’s vredesplan dat de Palestijnen al bij voorbaat verwerpen

Plaatje hierboven: De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi en de koning van Saoedi-Arabië, Salman bin Abdulaziz Al Saud, werken samen met de Amerikaanse president Donald Trump om zijn ‘Deal of the Century’ af te ronden en voor te leggen aan de Palestijnse leiders die het echter al bij voorbaat hebben verworpen zonder dat ze weten wat erin staat [beeldbron: Phoenix]

Jason Greenblatt, de Amerikaanse gezant voor internationale onderhandelingen, vertelde Fox News in een interview in het weekend dat de zogenaamde ‘Deal of the Century‘, zoals het vredesplan van de Trump-regering bekend is geworden, pas zal worden vrijgegeven nà het einde van de Ramadan op 4 juni aanstaande, nà de vorming van een nieuwe Israëlische regering en nà de Joodse feestdag van Sjavoeot (het Joodse Oogstfeest), die eindigt op de avond van 10 juni.

Greenblatt vertelde aan Fox News dat hij …

[..] hoopvol was in het belang van het Palestijnse volk dat ze de kans krijgen het te zien. Het is vreselijk frustrerend voor gewone Palestijnen. Ik ontmoet ze regelmatig, en dit is de boodschap die ze me vertellen. Ze begrijpen dat ze misschien niet van de aspecten van het plan houden, maar zijn boos dat hun leiders zeggen dat ze het niet eens zullen bekijken. Ik vind het bijzonder erg voor het Palestijnse volk.

Greenblatt zei dat het plan alle kernkwesties zou behandelen, en ondanks wat critici hebben gezegd zonder het te hebben gezien, gaat het over zowel politieke als economische aspecten. Greenblatt zei dat het …

[..] fout is om te zeggen dat het slechts een economisch plan is. Het is zowel politiek als economisch. Als iedereen er eenmaal over heeft gelezen en erover heeft nagedacht, moet er nog een lange weg worden afgelegd vooraleer een definitieve ondertekeningsovereenkomst kan bereikt worden en dat is aan de partijen zelf om te onderhandelen.

Hij benadrukte ook: “Eén ding dat we zeker niet zullen doen: de Trump-regering doet geen concessies aan de veiligheid van Israël.” Dat is misschien toch al één geruststelling.

10 miljard dollar voor vrede
Een week geleden heeft Saoedi-Arabië de Palestijnse Autoriteit (PA) 10 miljard dollars aangeboden om de zogenaamde ‘Deal of the Century‘ van de Verenigde Staten te accepteren, aldus het nieuwscentrum van Al-Akhbar in Libanon op donderdag. Bronnen zeiden dat sjeik Salman tijdens een vergadering, op woensdag, tussen Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman en de Palestijnse president Mahmoud Abbas, Abbas op de hoogte werd gebracht van de details van het vredesplan en hem verzocht heeft om het te accepteren.

Volgens het Libanese nieuwsbericht bood Salman Abbas $ 10 miljard aan over een periode van tien jaar als hij de ‘Deal of the Century’ accepteert en de basis heeft gelegd van de Palestijnse regering in het dorp Abu Dis, een district in het oostelijke deel van Jeruzalem. Echter, Abbas, verwierp het aanbod en zei dat het “het einde van mijn politieke leven zou betekenen“, voegden bronnen eraan toe.

Opgemerkt moet worden dat de Palestijnse Autoriteit (PA) de Amerikaanse regering sinds december 2017 heeft geboycot toen de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkende en vervolgens in mei 2018 de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisde. Na recente spanningen en de onmiskenbare steun van Trump-regering voor Israël, heeft een en ander ertoe geleid dat de Palestijnen de communicatie met de VS hebben verbroken en verklaarden dat het ongeschikt was om bemiddelaar te zijn tijdens het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “‘Peace plan won’t be made public until after Shavuot’ – Greenblatt says peace plan will deal with all core issues, calls on PA leadership to stop rejecting it before seeing it” van 12 mei 2019 op de site van Aruzt Sheva

♦ naar een artikelSaudi Arabia offers Abbas $10 billion to accept ‘Deal of the Century’” van 5 mei 2019 op de site van het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency (MBA)

Een gedachte over “Egypte en Saoedi’s werken aan Trump’s vredesplan dat de Palestijnen al bij voorbaat verwerpen

Reacties zijn gesloten.