Islamofobia – Het wapen van de 21ste eeuw om onze vrije meningsuiting te beknotten

Plaatje hierboven: Niet toevallig valt de snelle groei van het antisemitisme in de EU van de afgelopen vijf jaren compleet samen met de toestroom van honderdduizenden islamitische vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Wie durft wijzen op dit oorzakelijk verband krijgt meteen het etiket ‘islamofoob’ opgekleefd [beeldbron: MEM] 

Op 5 maart zou het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen over een resolutie waarin antisemitisme werd veroordeeld na de laatste haatdragende commentaren van eerstejaars congreslid Ilhan Omar op Joden en Israël. Helaas werd die resolutie nooit ter stemming voorgelegd in het Congres. In plaats daarvan werd op 7 maart een herziene resolutie aangenomen 407-23, waarbij zowel antisemitisme als islamofobie werden verweten ‘als hatelijke uitingen van intolerantie‘.

Rond dezelfde tijd werd in de zaal van de Verenigde Naties een resolutie ingediend naar aanleiding van recente aanvallen op minderheidsgroepen, zoals de gruwelijke moord op 50 moslims in Christchurch, Nieuw-Zeeland en de slachting van 11 Joden in de Synagoge Tree of Life in Pittsburgh.

Totdat Israels ambassadeur bij de VN, Danny Danon, sprak en bondgenoten verzamelde, veroordeelde de resolutie alleen islamofobie, waarbij antisemitisme volledig werd doodgezwegen. De gebeurtenissen illustreren hoe antisemitisme en islamofobie vaak worden voorgesteld in onze verhandeling: als gelijkwaardige verschijnselen en gelijke gevaren. Deze framing is zowel incorrect als problematisch.

Laat me duidelijk zijn. Dweepzucht, vooroordelen en geweld moeten met kracht worden aangeklaagd en bestreden, of het nu gericht is tegen moslims, Joden, christenen, hindoes, boeddhisten of wie dan ook. Degenen die in deze staat van haat verkeren, moeten worden gemarginaliseerd en, waar mogelijk, worden vervolgd voor de volle omvang van de wet. Dat gezegd hebbende verwijzen per definitie antisemitisme en islamofobie naar twee zeer verschillende verschijnselen – en moeten zij niet samen worden gegroepeerd als een en hetzelfde.

Een fobie is een sterke, irrationele angst voor iets dat geen echt gevaar vormt. Judeofobie is een irrationele angst voor Joden. Islamofobie is een irrationele angst voor de islamitische religie of moslims in het algemeen. Antisemitisme is een op rassen gebaseerde ideologie geworteld in stereotypen – niet gebaseerd op angst, maar oude haat. Een populaire definitie legt uit dat “Antisemitisme worden Joden beschuldigd van een samenzwering met het doel de mensheid te schaden en het wordt vaak gebruikt om Joden de schuld te geven van ‘waarom dingen fout gaan’.”

‘Islamofobie’ als een term bestaat al sinds de negentiende eeuw, maar werd prominent in 1989 toen Ayatollah Khomeini een fatwa uitvaardigde naar aanleiding van de publicatie van De Satanische Verzen van Salman Rushdie. De fatwa legde niet alleen een doodstraf op aan Rushdie, maar strafte ook alle uitgevers en vertalers van het boek. Toen Rushdie in 2007 door koningin Elizabeth II werd geridderd vanwege zijn diensten aan de literatuur, beschuldigde Iran Groot-Brittannië van ‘islamofobie’, zeggende dat de fatwa nog steeds stond.

Sindsdien is het islamofobe label steeds vaker gebruikt om elke controle op groepen of individuen die toevallig moslim zijn, af te schrikken en uiteindelijk strafbaar te stellen, zelfs wanneer ze radicale of schadelijke ideeën oppakken, zoals de ayatollahs van Iran. Na de aanslagen van Charlie Hebdo in 2015 weigerde de toenmalige premier Manuel Valls om de term ‘islamofobie’ te gebruiken om het fenomeen antimoslimvooroordelen te beschrijven, omdat hij zei dat de beschuldiging van islamofobie door apologeten vaak als wapen wordt gebruikt voor radicale islamisten om critici de mond te snoeren.

Net als Valls heb ik gezien hoe deze gefabriceerde beschuldigingen van islamofobie zijn ontworpen om gevaarlijke en groeiende radicale bewegingen in de moslimwereld wit te wassen, te verdoezelen en af ​​te leiden. Weinigen staan ​​vandaag openlijk open tegenover de radicale islam en degenen die het risico lopen om het zwijgen opgelegd te krijgen onder het label van islamofoben. Het zwaard van islamofobie wordt gebruikt om het discours opzettelijk te verkoelen en de openbare markt van ideeën te verkleinen. Als gevolg hiervan wordt kritiek op de islam, moslims en aanverwante zaken gecensureerd – vaak ten gunste van de islamist.

Beschuldigingen van islamofobie zijn gelanceerd bij mensen van Chelsea Clinton tot Bill Maher. Ik ben zelfs aangevallen als een islamofoob als reactie op mijn verzet tegen de Iran Deal en boycotcampagnes tegen Israël, evenals mijn steun aan een petitie waarin de congresvrouwen Ilhan Omar en Rashida Tlaib worden aangeklaagd voor hun antisemitisme en banden met terrorismesponsoring organisaties, waaronder de Council on American-Islamic Relations.

Ik ben vastbesloten om over deze kwestie te spreken, omdat ik een groeiende dreiging zie van radicale bewegingen die onze vrijheid van meningsuiting links, rechts en onder islamisten in dit land tot zwijgen brengen. Vaak werken ze samen. De gemene, racistische Ku Klux Klan-leider David Duke noemde Omar het ‘belangrijkste lid van het Amerikaanse Congres’.

Links heeft hetzelfde congreslid omarmd, een vrouw die antisemitisme zonder beperking nastreeft. We kunnen de beschuldigingen van islamofobie niet laten zwijgen wanneer we ons confronteren en verdedigen tegen de radicale ideologieën die in sommige moslimgemeenschappen bestaan ​​en nu in Amerika groeien: ideologieën die onze waarden ondermijnen en proberen onze manier van leven te vernietigen.

Ik ben me er terdege van bewust dat haat tegen moslims over de hele wereld een echte en gevaarlijke trend is. Het heeft onschuldige moslimmannen, -vrouwen en -kinderen gedood in Nieuw-Zeeland en andere landen. Maar in de afgelopen jaren hebben organisaties als CAIR en individuen als Omar en Tlaib als radicale moslims meer macht gekregen in Amerika, maar valse beschuldigingen van islamofobie hebben een enorme vlucht genomen.

Tegenwoordig is de ongelukkige realiteit dat elke keer als iemand dapper genoeg is om kritiek te uiten op een gevaarlijke ideologie, de regering van een islamitisch land of zelfs een terroristisch netwerk, ze tot zwijgen worden gebracht, worden opgesloten en gestigmatiseerd omdat ze zich bezighouden met ‘islamofobie’.

De Moslimbroederschap, de Palestijnse vleugel, Hamas en de Amerikaanse vleugel, CAIR, worden door veel landen over de hele wereld aangeduid als terroristische organisaties. De confrontatie met CAIR, een organisatie die zowel de Moslim Broederschap als Hamas-terroristen ondersteunt, is niet islamofoob.

Het confronteren van Omar – die CAIR steunt en antisemitische vitriool en haat spuit in de zalen van het Congres – is niet islamofoob. Confrontatie met Tlaib – een andere supporter van CAIR, wiens fondsenwervers de Joden ‘satanisch’ hebben genoemd en die een column hebben geschreven voor de bekende publicatie van antisemiet Louis Farrakhan – is niet islamofoob.

Vergis je niet: elk van deze individuen en organisaties verdient het om openlijk bekritiseerd en in diskrediet gebracht te worden – niet omdat ze moslim zijn, maar omdat ze bijdragen aan de opkomst van antisemitisme, extremisme en haat in Amerika. Ik sta in solidariteit met moslims overal die vooroordelen en discriminatie ondervinden vanwege hun overtuigingen. Elke fatsoenlijke persoon zou dat moeten doen. Niet alleen omdat we een gemeenschappelijke vijand hebben – radicale krachten die proberen Amerika te vernietigen – maar ook omdat het moreel juist is om te doen.

Onlangs opende de 19-jarige blanke supremacist John T. Earnest het vuur op de Chabad van Poway, waarbij hij één Joodse aanbidder doodde en er nog drie verwondde. Dezelfde verdachte pleegde een maand eerder een brandstichtingsaanslag tegen de Escondido-moskee. Zijn manifest citeerde de inspiratie voor zijn aanslag als de blanke supremacisten achter de moskee in Nieuw-Zeeland en de schietpartijen in de synagoge in Pittsburgh. Al hun acties worden gedreven door radicale ideologieën die geen onderscheid maken tussen moslim en Jood.

Dat is waarom ik nooit haat tolereer, ook niet tegen moslims. Dat is waarom ik mij zal blijven uitspreken tegen de radicale islam en andere extremistische bewegingen. Dat is waarom ik niet zal zwijgen in het gezicht van valse beschuldigingen van islamofobie. Dat is waarom ik niet zal toestaan ​​dat radicale krachten mijn vrijheid van meningsuiting wegnemen. En ik roep je op om ook niet te zwijgen.

door Adam Milstein


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Milstein “Islamophobia – The 21st century weapon to silence our freedom of speech” van 6 mei 2019 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Islamofobia – Het wapen van de 21ste eeuw om onze vrije meningsuiting te beknotten

  1. Islamophobia & Anti Semitisme in de EU.

    Joden hebben Israel.
    Moslims zijn nergens meer thuis
    Europeanen hebben hun identiteit verloren en dus hun continent.

    Like

Reacties zijn gesloten.