In Israël voor medische ingreep, tracht Jibril Rajoub voetbalmatch met AC Madrid in Jeruzalem te dwarsen

PLO-zwaargewicht Jibril Rajoub, die berucht werd door op klaarlichte dag de knieën van zijn tegenstanders te laten breken in de periode (1994-2002) dat hij chef was van de Preventive Security Force (PPS) van de Palestijnse Autoriteit (PA), werd op donderdag in allerijl overgebracht naar het Ichilov Hospitaal in Tel Aviv (TASMC), Israël, voor een dringende medische behandeling.

En terwijl hij in Israël de beste medische zorg ontvangt van het hele Midden-Oosten, blijft Rajoub, in zijn huidige functie als voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, zware politieke druk uitoefenen om het bezoek van de Spaanse voetbalploeg Atlético Madrid aan Israël te verhinderen voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Beitar Jeruzalem. De wedstrijd is gepland voor 21 mei.

Rajoub stuurde een brief naar het Spaanse team, met de waarschuwing dat indien de voetbalmatch zou plaatsvinden in ‘bezet Palestina’ (Israël dus) er sacnties zullen volgen tegen Atlético, evenals het aanklagen van het team bij internationale rechtbanken mocht het besluiten deel te nemen aan de match in Israël. Voor de goede orde, het Teddy Stadium, waar de vriendschappelijke wedstrijd zal plaatsvinden, is gelegen in de wijk Jeruzalem van Malha, die sinds 1948 deel uitmaakt van de staat Israël.

Volgens BBC kreeg Rajoub in augustus 2018 een boete van $ 20.333 en een verbod voor een jaar om FIFA-wedstrijden bij te wonen wegens het aanzetten tot haat en geweld tegen het Argentijnse nationale team dat volgens de planning een vriendschappelijke wedstrijd moest spelen tegen het nationale elftal van Israël, voorafgaand aan het WK.

Overigens koos Argentinië ervoor om te buigen voor de dreigementen van Rajoub en sommigen zeggen dat als resultaat – IJsland 1-1, verloor van Kroatië met 0-3, amper won van Niegerië met 2-1 versloeg – om de volgende ronde te bereiken en verloor van Frankrijk met 3- 4 in de kwartfinale. Had naar Jeruzalem moeten gaan. Idan Ofer, een Israëlische mede-eigenaar van Atlético Madrid, zei in een verklaring dat “Atlético in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, zal spelen“, en voegt hieraan toe: “Sport is verondersteld een brug te zijn tussen mensen en naties, niet om ze te verdelen.

In zijn jonge jaren werd Jibril Rajoub (°1953) in september 1970 gearresteerd omdat hij een granaat gooide naar een Israëlische legerbus bij Hebron. Hij werd berecht en veroordeeld voor deze aanval en voor het lidmaatschap van een gewapende groep en veroordeeld tot levenslange opsluiting.

In 1985 kwam de terroristenleider Rajoub vervroegd vrij als één van de 1.150 Arabische gevangenen die werden vrijgelaten in ruil voor drie Israëlische gijzelaars die werden gegijzeld door de terreurgroep PFLP-GC. Hij zal daarna nog dikwijls heropgepakt en opgesloten worden en werd uiteindelijk verbannen naar Libanon en later naar Tunesië. Na de ondertekening van de Oslo Akkoorden in 1994 mocht hij terugkeren naar de PA in Judea & Samaria.

In 2012 zei Rajoub, die ook als hoofd van het Palestijns Olympisch Comité fungeert, dat Israëls verzoek om een ​​minuut stilte te houden ter herinnering aan de 11 Israëlische atleten die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München werden vermoord door terroristen van Black September, ‘racistisch’ was.

Rajoub vertelde in 2013 in een interview op Al Mayadeen TV, een netwerk dat gelieerd is met Hezbollah, dat “hoewel we tot nog toe geen kernwapens hebben maar dat we -in naam van Allah – als we kernwapens hadden gehad, we ze meteen zouden gebruiken [tegen Israël].


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “While Under Urgent Medical Care in Tel Aviv, BDS Leader Obstructs Spanish Team’s Visit to Jerusalem” van 10 mei op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “In Israël voor medische ingreep, tracht Jibril Rajoub voetbalmatch met AC Madrid in Jeruzalem te dwarsen

  1. Israel dwarsbomen zit in zjn DNA.
    Mensen zoals hij helpen zit in de Israelische DNA.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.