Opnieuw gewelddadige protesten van zowat 6000 Gazanen aan het veiligheidshekken met Israël

Plaatje hierboven: Enkele Gazaanse Palestijnen poseren aan het veiligheidshekken voor de camera’s van Pallywood. Een vrouw in traditionele Arabische outfit draagt de vlag van de PLO [beeldbron: Al Qassam/Hamas]

Een Palestijn werd gedood en 30 mensen raakten gewond toen duizenden mensen aan de grens van de Gazastrook vrijdag samenkwamen voor wekelijkse protesten, volgens Gaza’s door Hamas geleide ministerie van volksgezondheid. Het geweld werd gezien als een belangrijke test voor de kalmte die heerste sinds de intense gevechten van afgelopen weekend tussen Israël en terreurgroepen in de enclave aan de kust.

Ongeveer 6000 Palestijnen namen deel aan demonstraties op vijf locaties langs de grens. Honderden relschoppers gooiden explosieven en stenen naar de Israëlische soldaten die reageerden met traangas en af ​​en toe met scherp schoten conform de rules of engagement.

Een 24-jarige man uit Gaza werd vrijdag gedood toen hij een kogel in het hoofd kreeg en later aan zijn verwondingen overleed, meldde het zogenaamde ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als Abdallah Abdel al-Ail. Nog eens 30 demonstranten raakten gewond, waaronder vier minderjarigen.

Op de beelden hieronder van vrijdag 10 mei is te zien hoe Palestijnen op weinig ‘vreedzame wijze’ het veiligheidshekken trachten te beschadigen en te doorbreken:

Vooruitlopend op de protesten sprak VN-vredesgezant Nickolay Mladenov met Hamas-leider Ismail Haniyeh. De twee besproken pogingen om inzichten te implementeren die naar verluidt tussen Israël en Hamas zouden zijn bereikt om hernieuwd geweld te voorkomen. Een Egyptische veiligheidsdelegatie arriveerde op donderdagavond in Gaza om toezicht te houden op de implementatie van de in Caïro-gecollaboreerde wapenstilstand, zei een ambtenaar van Hamas, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

Samen met Egypte en Qatar heeft de Mladenov van de VN een leidende rol gespeeld in bemiddelingsgesprekken over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas en het bereiken van inzichten om een ​​einde te maken aan opflakkeringen tussen de partijen die periodiek zijn uitgebroken sinds het begin van de rellen aan de grens met Israël in het kader van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ -protesten.

Echter Israël heeft tot nog toe geweigerd om officieel dergelijke afspraken met Hamas te bevestigen en houdt hiermee een slag om de arm als de toestand opnieuw zou escaleren. Wat de strategie van Israel betreft wordt zoals steeds kalmte met kalmte beantwoord en geweld met tegengeweld.

Naast de grensrellen brak vrijdag een brand uit in de nabijgelegen Regionale Raad van Sha’ar Hanegev. De autoriteiten gingen na of de brand werd veroorzaakt door brandbalonnen die vanuit de Gazastrook werd gevlogen, zo meldden de Hebreeuwse media.

Eerder vrijdag begon Israël met het versoepelen van de beperkingen op Gaza die waren ingesteld tijdens de laatste gevechten, waaronder de heropening van een 12-mijlszone voor de kust van de Strip. Het heropende ook de overtochten in en uit Gaza om middernacht donderdag, nadat ze waren gesloten voor Memorial Day en Independence Day, zoals gebruikelijk is.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian said killed in Gaza border riot in test of truce after fighting” van 10 mei 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Opnieuw gewelddadige protesten van zowat 6000 Gazanen aan het veiligheidshekken met Israël

Reacties zijn gesloten.