Israël heropent de visserijzone van Gaza sinds de rust is teruggekeerd aan de grens

Israël zal vandaag vrijdag de beperkingen op de Gazastrook versoepelen, een week nadat dodelijke schermutselingen uitbraken in het grensgebied, waardoor de vrees voor een totale oorlog was toegenomen.

Israël is van plan om de ​​visserijzone tot 12 zeemijl voor de kust van de Strip te heropenen, nadat het tijdens zware gevechten tijdens het weekend gesloten was, aldus de autoriteiten. Israël opende donderdag ook omstreeks middernacht de grensposten van Kerem Shalom (goederen) en Eretz (personen) in en uit de Strip, nadat ze waren gesloten voor de Memorial Day en Independence Day, zoals standaard is.

COGAT, het departement van het ministerie van Defensie dat contacten onderhoudt met de Palestijnen, zei donderdagavond in een verklaring dat de uitbreiding van de visserijzone “deel uitmaakt van het civiele beleid ter voorkoming van verslechtering van de humanitaire omstandigheden in de Gazastrook en consistent is met het beleid om onderscheid te maken tussen terroristen en de niet betrokken bevolking.

De verklaring waarschuwde dat veiligheidsdiensten “elke afwijking van de overeenkomst dienovereenkomstig zouden behandelen.” Israël breidde de visserijzone begin april uit tot 15 zeemijl in sommige delen van de kust van Gaza, maar verlaagde deze vervolgens en annuleerde het manoevre als reactie op het raketgeschut van het voorbije weekeinde.

Er zijn 3.700 vissers in Gaza, van wie de overgrote meerderheid onder de armoedegrens leeft, zei een rapport uit 2018 van de mensenrechtengroep B’Tselem. Het gebaar wordt verondersteld deel uit te maken van een wapenstilstandsakkoord tussen Israël en de Palestijnen, dat eind zondag eindigde waarbij bijna 700 raketten werden afgevuurd op Israël en honderden vergeldingsluchtingen van de luchtmacht.

Palestijnse terreurfracties Hamas en Islamitische Jihad hebben het staakt-het-vuren-overeenkomst aangekondigd, maar Israël heeft daar officieel geen commentaar op gegeven, in overeenstemming met zijn beleid van ambiguïteit met betrekking tot dergelijke deals.

Een hoge Palestijnse functionaris op het grondgebied zei dinsdag dat Israël had ingestemd met het implementeren van een reeks maatregelen binnen een week, inclusief het opheffen van beperkingen op de invoer van veel goederen in de Gazastrook, als onderdeel van de staakt-het-vuren-overeenkomst. Een aantal Arabische nieuwssites hebben verschillende rapporten gepubliceerd waarin de voorwaarden van de deal worden beschreven.

De vooraanstaande ambtenaar in Gaza, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, vertelde The Times of Israel dat “de overeenkomst in wezen is gericht op het implementeren van datgene wat Israël eerder heeft toegezegd, maar nu heeft Israël voor de eerste keer beloofd dat te doen binnen een week.”

Hij zei dat de visserijzone zou worden uitgebreid tot 15 zeemijlen in het zuidelijke deel van de strook als onderdeel van de deal, hoewel de Israëlische verklaring donderdag de limiet op 12 mijl zette. In ruil daarvoor zei hij dat de bestuurders van Gaza een einde moeten maken aan alle ‘weerstand’ tegen Israël, behalve ‘vreedzame’ grensprotesten.

 


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israel to reopen Gaza fishing zone as calm returns to border” van 10 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGaza fishing area to reopen – Fishing area in the Gaza Strip to reopen to 12 nautical miles on Friday” van 9 mei 2019 op de site van Arutz Sheva