Gaza-raketten veroorzaakten voor $ 14 miljoen schade aan gebouwen in Israël

Plaatje hierboven: Israël, maandag 6 mei 2019. Een Israëlische man meet de schade op in zijn huis nabij Ashkelon nadat dit getroffen werd door een raket die door terroristen werd afgevuurd vanuit de Gazastrook [beeldbron: ABC News]

Gebouwen in het zuiden van Israël hebben ongeveer 50 miljoen sjekels (€ 12,44 miljoen) aan schade opgelopen tijdens de escalatie van de afgelopen dagen, zegt de Renovation Contractors Association (RCA).

De voorzitter van de RCA Eran Siv verklaarde maandag dat gebouwen in het zuiden van het land inherent kwetsbaarder zijn dan gebouwen in centraal Israël. “De meeste huizen in het [zuidelijke] gebied hebben pannendaken, dus de schade in het geval van een directe slag, of zelfs een raket die in de buurt valt, is veel groter dan een gebouw met een betonnen dak. Een pannendak voorkomt niet of stopt een raket niet, dus de schade aan de structuur en de binnenkant van een appartement is veel groter“, zei Siv tegen Israël Hayom.legt hij uit.

De recente ronde van geweld telde ongeveer 35 raketten en mortiergranaten die zijn ingeslagen in de bevolkte gebieden. 665 andere raketten misten hun doel volkomen of stortten neer in open gebied. In sommige gevallen veroorzaakten de aanvallen enorme schade aan de omliggende gebouwen.

Volgens Siv kunnen renovaties van 43.000 sjekels of minder door elke aannemer worden voltooid, terwijl voor duurdere reparaties vastgoedeigenaren een contractant moeten inhuren die is geregistreerd bij het ministerie van Bouw en Huisvesting. In gevallen waarbij een raketaanval tot brand leidde, is de renovatie duurder.

Siv legde de opties bloot voor eigenaren van onroerend goed wier vermogen door het geweld werd beschadigd: “De eerste stap is dat een schade expert wordt aangesteld om de aangerichte schade te ramen. Daarna volgt de reparatie. In het geval van relatief kleine schade kan de eigenaar een aannemer inhuren en vervolgens een verzoek tot terugbetaling indienen bij de belastingdienst, maar voor grootschalig werk doen de bouwbedrijven al het werk zonder dat ‘burgers’ een cent moeten betalen.

Siv betoogt ook dat de overheid elke eigenaar van een woning waarvan het huis bij de aanslagen is beschadigd, moet toestaan ​​om opnieuw te bouwen naar een hogere veiligheidsnorm en dat de overheid alle kosten moet dragen. “Ik roep de premier en het kabinet op om de moeilijke situatie van de gezinnen in overweging te nemen en hen in staat te stellen terug te keren naar een sterker, beter verdedigd huis en dat ook niet hoeft te doen met een goedkeuring voor de minimale renovatie die nodig is om de situatie te herstellen en of herbouwen naar zijn vroegere staat,” zei hij.

Vanaf maandagmiddag had de Israëlische belastingautoriteit, wiens belastingafdeling voor onroerend goed verzoeken om vergoeding van door oorlog veroorzaakte schade behandelt, 291 verzoeken ontvangen om de reparatiekosten van gebouwen in het zuiden van Israël te dekken. Het grootste aantal verzoeken was voor gebouwen in Ashkelon (142), gevolgd door Ashdod (79), Sderot (24) en Kiryat Gat (20).

Daarnaast zijn 137 verzoeken ingediend tot vergoeding van schade aan voertuigen en zijn zeven verzoeken ingediend ter vergoeding van schade aan landbouwgewassen. De ITA keurde 70% van de verzoeken om compensatie goed en verwacht dat het totale aantal verzoeken 600 zal bereiken.

Plaatje hierboven: Israël, zaterdag 4 mei 2019. Een huis in het gebied van Shaar Hanegev van Zuid-Israël, raakte zwaar beschadigd toen het een voltreffer kreeg door een raket die door terroristen werd afgevuurd vanuit de Gazastrook. Plaatje hieronder een ander huis in Ashkelon werd eveneens geraakt [beeldbron: NY Jewish Week]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gilad Zwick “Gaza rockets caused $14 million in damage to buildings” van 7 mei 2019 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.