Katten eisen hun eigen staat op: Jeruzalem overstroomt door kwartmiljoen straatkatten

Plaatje hierboven: Katten eisen hun eigen staat op in Israël. De Israëlische straatkatpopulatie wordt geschat op ongeveer twee miljoen waarvan zo’n 240.000 alleen al in Jeruzalem [beeldbron: A7]

Een tiental katten ontwaken in kooien op elkaar gestapeld, een penetrante geur in de lucht, terwijl in een kamer naast de deur twee dierenartsen ijverig aan het werk zijn. Gevangen in de straten van Jeruzalem door stadswerkers of binnengebracht door inwoners, worden minstens 15 katten per dag gesteriliseerd in het gemeentelijke veterinaire centrum.

Maar experts zeggen dat dit veel te weinig is om de ontluikende straatkatpopulatie van de stad te stabiliseren en angst voor de impact op het milieu en ecosysteem van de kat weg te nemen. De concentratie van zwerfkatten in de Heilige Stad behoort tot de hoogste in het Midden-Oosten of zelfs de wereld, zeggen experts.

Met bijna 2.000 katten per vierkante kilometer, beslaat dit een totaal van ongeveer 240.000 straatkatten in een stad met meer dan 900.000 inwoners, zei de Israëlische ambtenaar die verantwoordelijk is voor zijn dierenartsendiensten, Asaf Bril. Alleen een grootschalig, snel programma om ongeveer 80 procent van de katten binnen een periode van zes maanden te steriliseren, zou de bevolking onder controle kunnen brengen, zei hij.

“Om dat resultaat te bereiken, zijn 25 ziekenhuizen zoals die van mij nodig om 500 katten per dag te steriliseren”, zei hij in het centrum voor veterinaire diensten, een verzameling vervagende gebouwen aan de rand van Jeruzalem. Het verkleinen van de toegang van katten tot hun belangrijkste voedselbron is een andere optie om de zwerfdieren onder controle te krijgen.

De hordes katten vinden het grootste deel van hun voedsel in vuilnisbakken die soms overlopen, vooral in voornamelijk Arabische wijken in Oost-Jeruzalem. Het stadsbestuur heeft onlangs een plan gelanceerd om de afvalinzameling te moderniseren door enkele vuilnisbakken ondergronds te verplaatsen en daardoor de katten de voedselbron te ontnemen.

“Uiteindelijk zijn ondergrondse vuilnisbakken die de beschikbaarheid van voedsel voor katten verminderen de enige oplossing om de omvang van de bevolking te beheersen,” zei Amir Balaban van de Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI). Maar niet iedereen steunt het idee van voedseldeprivatie.

De nieuw gekozen burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, kondigde in januari aan dat er voedselstations in de stad werden aangelegd, met name het eten in korrelvorm, die begroot wordt met 100.000 sjekels (24.000 euro) per jaar voor de regeling. Het besluit is erop gericht een overgang te bieden die schoon en gecontroleerd is tussen de huidige, gratis toegang tot de bakken en de uiteindelijke verwijdering ervan.

Balaban zei dat de uitdaging was om de juiste balans te vinden tussen de bescherming van de katten en het milieu. “Wilde katten zijn ’s nachts actief. Ze eten knaagdieren,” zei hij. “Huiskatten, zoals gootkatten, zijn afhankelijk van mensen, zijn overdag actief en jagen op kleine dieren – hagedissen, reptielen en kleine vogels”, voegde hij eraan toe. “Als er te veel katten zijn, zoals nu het geval is in Jeruzalem en in een aantal grote Israëlische steden, bedreigen ze die soorten”, zei hij.

Plaatje hierboven: De Israëlische straatkatpopulatie wordt geschat op ongeveer twee miljoen waarvan zo’n 240.000 in Jeruzalem alleen. Zonder voldoende financiële steun van de staat, vinden dierenrechtenorganisaties het moeilijk om het tempo bij te houden als het gaat om castratie van wilde katten, waardoor de populatie blijft toenemen [beeldbron: A7]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Delphine Matthieussent “Jerusalem’s dilemma over hordes of stray cats – With city’s stray cat population hitting 240,000, Jerusalem officials mull solutions to burgeoning problem” van 8 mei 2019 op de site van Arutz Sheva

,