Hamas pocht dat Iron Dome luchtafweer werd omzeild door geconcentreerde raketsalvo’s: pure onzin

Plaatje hierboven: Zaterdag, 4 mei 2019. Het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome haalt dozijnen Palestijnse raketten uit de lucht vooraleer ze willekeurige burgerdoelen in Israël kunnen treffen [beeldbron: AP/Ariel Schalit]

De militaire vleugel van Hamas pochte maandag dat het een nieuwe raketlanceringstactiek had ontwikkeld die het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem heeft ‘overwonnen’, wat leidde tot de dood van 4 Israëliërs en talloze gewonden in de afgelopen twee dagen.

Hamas en de PIJ vuurden op 48 uren tijd ongeveer 700 raketten af naar Israël. De chef van de [Izz ad-Din] al-Qassam Brigades van Hamas, Abu Obeida, zei in een bericht dat

De Qassam Brigades zijn er, dankzij God, erin geslaagd om het zogenaamde Iron Dome te overwinnen door de tactiek aan te nemen om telkens tientallen raketten in één enkele keer af te vuren. De hoge intensiteit van het geschut en de grote destructieve kracht van de raketten die met grote vaardigheid werden geïntroduceerd door de Qassam [Brigades] … slaagden erin grote verliezen en vernietiging bij de vijand te veroorzaken.

Abu Obeida, chef van de Al Qassam Brigades (Hamas)

Terwijl Hamas en de Islamitische Jihad inderdaad probeerden Iron Dome te overmeesteren door herhaaldelijk grote fusillades op een specifieke locatie af te vuren, slaagden enkele raketten er feitelijk in het systeem te penetreren.

Iron Dome haalt namelijk niet alle raketten neer die vanuit Gaza worden afgevuurd, maar enkel diegenen die een feitelijke bedreiging vormen. De werking van het befaamde luchtafweersysteem kost handenvol geld en er wordt indien mogelijk redelijk spaarzaam mee omgesprongen. Zo liet de IDF 500 van de 700 raketten gewoon gaan die ook effectief in open terrein neervielen.

200 raketten waren wel op bebouwde gebieden gericht waarvan 86% werd neergehaald door Iron Dome vooraleer ze de grond raakten. Uiteindelijk raakten zo’n 35 op 700 raketten doorheen het veiligheidsschild, oftewel amper 5% van het totaal afgevuurde projectielen. Niet echt een ‘overwinning’ om mee uit te pakken.

Zo werden in één geval, in de loop van een uur op zondagavond ten minste 117 raketten afgevuurd naar de stad Ashdod, maar slechts één enkel projectiel gericht op de stad raakte voorbij de luchtverdediging van Israël. Echter die ene raket die het wel haalde doodde de 21-jarige Pinchas Menachem Prezuazman, een jonge rabbijn met dubbele Amerikaans-Israëlische nationaliteit, die werd gedood toen hij naar een schuilplaats rende nadat de sirenes begonnen te loeien.

Tijdens de gevechten probeerde Hamas ook een nieuwe raket te gebruiken, een met een kort bereik en een zware kernkop, boordevol gevuld met tientallen tot wel honderden kilo’s explosieven. De terreurgroep geloofde dat deze raketten voorbij de luchtverdediging van Israël zouden komen omdat Iron Dome, net zoals tijdens de Gaza-oorlog in 2014, moeite had om mortiergranaten van korte afstand te onderscheppen. Het leger zei echter dat technologische upgrades en andere verbeteringen aan de Iron Dome het deze keer mogelijk hebben gemaakt om korte-afstandsraketten tijdig neer te halen.

Drie andere Israëliërs werden gedood bij aanvallen vanuit de Strook op zondag: Moshe Agadi (58 jaar); Zaid al-Hamamdeh (47 jaar) en de 68-jarige Moshe Feder. Feder werd niet gedood door een raketinslag maar door een geleide anti-tankraket die op zijn auto werd afgevuurd terwijl hij reed op een weg in de buurt van de grens met Gaza. Hij kreeg een ernstige wonde aan het been die aanzienlijk bloedverlies veroorzaakte en werd even later dood verklaard in het Barzilai Medisch Centrum van Ashkelon, nadat de reanimatiepogingen hadden gefaald. Hamas eiste de verantwoordelijkheid op voor die aanslag.

Vier Israëlische doden:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Hamas boasts it ‘overcame’ Iron Dome with concentrated rocket salvos. It didn’t” van 7 mei 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Hamas pocht dat Iron Dome luchtafweer werd omzeild door geconcentreerde raketsalvo’s: pure onzin

  1. Wat een sukkels. Als ze effectief waren zouden ze worden uitgeschakeld. Zoals anderen ook steeds zeggen, wanneer is er voldoende aanleiding? Dan zullen onderhandelingen geen zin meer hebben. Als ze die al hebben.

    Like

  2. Het is nu toch wel duidelijk geworden, dat Israël te weinig doet om een eind aan dat getreiter te maken. De grootste blunder was de ontruiming van de Gazastrook in 2005. Toen ik in 2004 in Israël bij vrienden op bezoek was, zei ik al, dat dit geen vrede zou brengen, maar een zeer grote toename van raketbeschietingen zo veroorzaken. Helaas heb ik gelijk gekregen. Het leven wordt voor de bevolking van Israël bijna ondraaglijk gemaakt. Is het wel veilig om naar de wc te gaan, of te gaan douchen? Als ik in de auto zit, hoeveel tijd heb ik om te stoppen en uit te stappen? Hier in Nederland zijn dat gedachten die bij vrijwel niemand opkomen, het is ook te surreël om zelfs maar te kunnen bedenken. Israël handelt veel te terughoudend, alles wordt in het werk gesteld om burgerslachtoffers bij de vijand te voorkomen, terwijl het moorddadige spervuur onverminderd doorgaat! De Hamas pleegt de ergste oorlogsmisdaden en moet daarom letterlijk volkomen uitgeroeid worden. Het terughoudende optreden van Israël werkt niet, het wordt als een teken van zwakte gezien, en dat brengt weinig respect met zich mee. Stel dat de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo hadden gehandeld, dan was die oorlog nog steeds gaande of zelfs verloren! Nu is er tijdelijk rust, en hopelijk kan het Eurovisie Songfestival ongestoord verlopen, maar zeker is dat niet, omdat de ratten van Islamitische Jihad hebben gezworen om het songfestival onmogelijk te maken. Ik hoop dat Israël bij zelfs maar de geringste schending van het bestand nu eens echt zijn macht gaat gebruiken. De burgerbevolking van Gaza viert feest als er in Israël doden vallen bij aanslagen of als er slachtoffers vallen door hun raketten. Misschien bij een volgend conflict massale bombardementen en artillerievuur om grootschalige verwoestingen te veroorzaken. Israël moet weer voor een serieuze afschrikking gaan zorgen. Zelfde geldt voor de Hezbollah. Dat is een veel groter gevaar, omdat deze criminelen meer dan 160.000 raketten op Israël gericht hebben. Ik hoop dat Israël de volgende keer deze ratten volledig vernietigt, want de al zovele jaren geteisterde bevolking van Israël verdient vooral rust!
    Tot slot mijn complimenten voor deze prima website, waarin zo veel goede betrouwbare informatie over Israël is te vinden!

    Like

Reacties zijn gesloten.