Meeste gedode terroristen in de escalatie van Gaza waren leden van de Islamitische Jihad

Plaatje hierboven: Gaza, 3 maart 2015. Palestijnse militanten van de Al-Quds Brigades, het doodseskader van de Islamitische Jihad (PIJ), poseren voor de camera’s van het AFP in hun herstelde gebetonneerde tunnelcomplex ergens in Gaza [beeldbron: AFP/Mahmud Hams]

Ten minste 11 van de Palestijnen die sinds vrijdag tijdens Israëlische aanvallen en beschietingen in de Gazastrook werden gedood, waren leden van terreurgroepen, volgens berichten van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ) en van de Al Qassam Brigades (Hamas).

Acht van de elf leden van terreurgroepen behoorden tot de Al-Quds Brigades, de militaire vleugel van de Islamitische Jihad. De Al-Quds Brigades bevestigden op hun website de identiteit van acht van zijn leden die zijn gedood tijdens Israëlische aanvallen.

De Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, bevestigde in verklaringen dat drie anderen die tijdens de gevechten waren gedood, tot hun rangen behoorden, waaronder ook twee veldcommandanten van de Brigades.

Palestijnse berichtgeving: 25 Palestijnse jihadistenburgers‘ gedood
en ook enkele ‘dozijnen‘ raketten afgevuurd, nee: bijna 700!

Het leger gaf toe dat het de veldcommandant Hamed Hamdan al-Khodari van Hamas heeft gedood in een doelgerichte aanval. Khodari was een nauwe medewerker was van Hamasleider Yahya Sinwar.

Volgens de IDF was de veldcommandant van de Al Qassam Brigades een geldloper tussen Teheran en Gaza, die zorgde voor het overbrengen van Iraanse gelden naar de Gazaanse terreurgroepen Hamas, PIJ e.a. Israël wil hiermee de geldstromen van Teheran naar de Strook trachten stil te leggen.

Eerder, op vrijdag 4 mei, werd een andere veldcommandant van de Al Qassam Brigades uitgeschakeld, met name de 33-jarige Abdullah Abu Salouh, die heden werd begraven. Dit lijkt een terugkeer te zijn naar Israëls eens zo gebruikelijke praktijk van gericht uitschakelen van terreurleiders.

In tegenstelling tot eerdere gevechten, beschuldigde de door Iran gesteunde sjiitische Islamitische Jihad (PIJ), Israël ervan de belangrijkste aanstichter te zijn van het recente geweld in het voorbije weekeind, eerder dan de soennitische Hamas die tenslotte toch de Gazastrook regeert.

Majoor-generaal (op rust) Amos Yadlin zei dat het leger zich meer richtte op het neerslaan van Islamitische Jihad, wat leidde tot het hogere dodental voor de groep. “Met de aanmoediging van Iran, heeft [Islamitische Jihad] gewerkt om de grens met raketten en sluipschutters op te warmen,” zei hij.

Palestijnse ‘onschuldige’ burgerslachtoffers? Alleen al op zaterdag 4 mei ’19 sneuvelden zeven Al Quds Brigadisten van de Islamitische Jihad, waarvan de beelden zelf door de PIJ op de Palestijnse arabisch-talige nieuwssites werden verspreid:

Volgens het het zogenaamde ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza (aka Pallywood) werden 29 Palestijnen gedood door Israëlische aanvallen. Onder hen ook een Palestijnse moeder en haar kind, die zijn omgekomen door ‘friendly fire‘ doordat een Hamasraket te vroeg neerkwam en op eigen grondgebied insloeg.

De bronnen in Gaza identificeerden de slachtoffers als de 14 maanden oude Saba Mahmoud Abu Arar en haar zwangere moeder Falastin. Nochtans blijft Hamas en zijn linkse pro-Jihad aanhang in het Westen beweren dat ze werden gedood door een Israëlische aanval.

Israël voerde zaterdag en zondag honderden luchtaanvallen uit in de Gazastrook nadat terreurgroepen in Gaza, waaronder de Islamitische Jihad, en Hamas op zaterdagochtend raketten en projectielen afvuren in het zuiden van Israël. Vier Israëlische burgers werden gedood tijdens de gewelddadige opleving, drie door raketvuur en één toen zijn auto werd geraakt door een anti-tank raket.

Een woordvoerder van het IDF kon niet onmiddellijk reageren op het gemelde dodental in Gaza. Volgens de Israel Defense Forces zijn de aanvallen gericht op de infrastructuur die toebehoort aan terreurgroepen, waaronder wapenopslagplaatsen en raketlanceerinstallaties en productiefaciliteiten. In het weekend beschuldigden Israëlische functionarissen de Islamitische Jihad van het escaleren van de spanningen met Israël.

De Islamitische Jihad terreurgroep sleept Hamas en de hele Gazastrook naar een escalatie. Het begon de escalatie en doet er alles aan om de Gazastrook te ontvlammen en de pogingen om de rust te herstellen te gronde te richten,” zei Ofir Gendelman, de woordvoerder van het kantoor van premier Benjamin Netanyahu. “Islamitische Jihad heeft opnieuw bewezen dat het helemaal niets geeft om het welzijn van de bewoners van de Gazastrook en nu betaalt het de prijs voor zijn aanvallen tegen ons.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Most terrorists killed in Gaza escalation were from Islamic Jihad” van 6 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael bombs 320 Islamic Jihad, Hamas terror targets in response to rocket fire from Gaza” van 5 mei 2019 op de site van Behind The News