VS stuurt troepen naar het Midden-Oosten als waarschuwing voor Iran

Plaatje hierboven: Het Amerikaanse vliegdekschip, de USS Abraham Lincoln (hier nog voor de kust van Alaska) zet koers naar de Perzische Golf [beeldbron: Wiki Commons]

De Verenigde Staten zetten een Carrier Strike Group en een bommenwerper-taskforce in voor het Midden-Oosten in een duidelijke, krachtige waarschuwing aan Iran. Het besluit komt “als reactie op een aantal verontrustende en escalerende indicaties en waarschuwingen“, aldus de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton.

Een Carrier Strike Group (CSG) is een operationele formatie van de Amerikaanse marine. Het bestaat uit ongeveer 7.500 personeelsleden, een vliegdekschip, ten minste één kruiser, een destroyer-eskader van ten minste twee torpedojagers of fregatten, en een draagvleugel van 65 tot 70 vliegtuigen. Een carrier strike-groep omvat bij gelegenheid ook onderzeeërs, bijgevoegde logistieke schepen en een bevoorradingsschip.

De Verenigde Staten zijn niet op zoek naar oorlog tegen het Iraanse regime, maar we zijn volledig voorbereid om te reageren op elke aanval, hetzij door een proxy, de Islamitische Revolutionaire Garde of reguliere Iraanse troepen,” zei Bolton op zondag in een verklaring.

De Verenigde Staten zetten de USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group en een bommenwerper-taskforce in om het Amerikaanse Centrale Commando gebied een duidelijke en onmiskenbare boodschap te sturen aan het Iraanse regime dat elke aanval op de belangen van de Verenigde Staten of op die van onze bondgenoten zullen ontmoeten met niet aflatende kracht,” zei hij.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelde verslaggevers op voorwaarde van anonimiteit dat de troepen naar de regio werden gesommeerd “als een afschrikking van hetgeen is gezien als mogelijke voorbereidingen door Iraanse troepen en zijn proxies die mogelijke aanvallen op Amerikaanse troepen in de regio kunnen aangeven“, maar hij voegde eraan toe dat de VS geen onmiddellijke aanval verwachten op die troepen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “US Forces Headed to Middle East as Warning to Iran” van 6 mei 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.