Polen betaalt geen compensatie omdat Polen de grootste slachtoffers van WOII zijn, zegt premier

Elke Pool kreeg het antisemitisme met de moedermelk ingezogen. Niemand moet ons vertellen hoe we ons standpunt moeten uiten en hoe we de doden kunnen eren” Israëls interim-minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz, Polen, 17 februari 2019 [bron]

De premier van Polen verklaarde dat zijn regering geen vergoeding zal betalen voor Joodse goederen die verloren zijn gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat, zo zei hij “de Polen het grootste slachtoffer van de oorlog waren.” Hoewel er bijna twee keer zoveel Poolse Joden werden vermoord dan niet-Joodse Polen.

Premier Mateusz Morawiecki legde de verklaring af op zaterdag tijdens de “patriottische picknick” in de stad Pultusk in centraal Polen. “Wij waren hier de meest vermoorde slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog en we zullen nooit akkoord gaan met betalingen voor wie dan ook, welke compensatie dan ook”, zei Morawiecki.

Poolse autoriteiten zijn bezig met de restitutie van het eigendom van vooroorlogse Joodse gemeenschappen, waarbij Joodse begraafplaatsen, synagogen en andere sacrale gebouwen worden teruggegeven aan Joodse gemeenschappen. Dit proces is niet van toepassing op privé-eigendom. Individuen kunnen een verzoek indienen voor teruggave van eigendom of schadevergoeding aan Poolse rechtbanken.

De huidige verkiezingscampagne voor het Europees Parlement en de komende herfstverkiezingen voor het Poolse parlement hebben geleid tot de terugkeer van het onderwerp van teruggave. Op 1 mei vond een mars van nationalistische organisaties plaats in Warschau, waar demonstranten zich verzetten tegen restitutie en badges met een doorstreept nummer 447 op hun kleding spelden (plaatje onderaan).

‘Wet 447,’ genaamd Justice for Uncompensated Survivors Today, of JUST, werd een jaar geleden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd – of hun erfgenamen – compensatie voor hun verliezen ontvangen als het nog niet is gebeurd.

Volgens deze wet moet de Amerikaanse staatssecretaris dit jaar verslag uitbrengen over de situatie van eigendommen die zijn achtergelaten tijdens de oorlog in 46 landen, waaronder Polen. Het rapport moet laten zien hoe een bepaald land dit probleem heeft opgelost. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 3 miljoen Poolse Joden en 1,8 miljoen Poolse burgers van andere godsdiensten vermoord.

Plaatje hierboven: Warschau, Polen, 1 mei 2019. Poolse conservatieve nationalisten komen massaal de straat op in de Poolse hoofdstad waar de demonstranten hun ongenoegen uitten over het beleid van de Europese Unie en de Unie an sich en tevens tegen de restitutiewet. Ze droegen badges met een doorstreept nummer 447 (verwijzend naar de restitutie Wet 447) op hun kleding [beeldbron: Do Rzeczy]


Bronnen:

♦ naar een artikelPoland won’t pay WWII property compensation because Poles were greatest victims, PM says” van 5 mei 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Polen betaalt geen compensatie omdat Polen de grootste slachtoffers van WOII zijn, zegt premier

  1. Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar met de waarheid heeft het niets te maken.

    Er wereden voor Polen geen gasfabrieken opgebouwd om ze te vernietigen….wel voor 6 miljoen Joden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.