Gloednieuw Joods educatief complex opent de deuren in Tbilisi, Georgië

Plaatje hierboven: De Grote Synagoge in de Georgische hoofdstad Tbilisi, gebouwd in rode baksteen door Joden uit Akhaltsikhe tussen 1904-1911. Israëlische en Georgische vlaggen aan de voorgevel. Anno 2019 wonen er nog ca. 4000 Joden in Georgië en meer dan 120.000 Georgische Joden in Israël.

Joden in de republiek Georgië vierden de inhuldiging van een enorm educatief complex in het centrum van de hoofdstad Tbilisi op land dat hen door de overheid geschonken werd.

Het complex, met een vloeroppervlakte van meer dan 40.000 vierkante voet, is vorige week geopend en zal volgens de Euro-Asian Jewish Congress (EAJC) in september de verschillende educatieve behoeften van de Joodse gemeenschap met ongeveer 260 leerlingen om te beginnen. Die organisatie en haar president, Michael Mirilashvili, leverden het grootste deel van de totale kosten van het project van $ 2,2 miljoen.

Tbilisi’s enige Joodse school werd in 2004 geopend door Rabbi Meir Kozlovsky, de afgezant aan het land van de locale afdeling van Chabad Lubavitch, in een gehuurde ruimte. Het had toen 24 leerlingen. Een kleuterschool, die nu 43 kinderen heeft, volgde. Nog eens 150 kinderen bezoeken de zondagsschool daar. Deze instellingen gaan naar het nieuwe complex

Georgië heeft zo’n 4.000 Joden. Kozlovsky zei dat het nieuwe complex zijn missie zal helpen om de assimilatie te beperken. Afzonderlijk bezochten Mirilashvili en andere Joodse gemeenschapsleiders vorige week verschillende Centraal-Aziatische landen voor bijeenkomsten op hoog niveau, waar ze onder meer lobbyden voor staatshoofden om hun ambassades in Israël van het gebied van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, zei EAJC in een verklaring.

De bijeenkomsten omvatten de president van Azerbeidzjaans Ilham Aliyev en de premier en president van Georgië, respectievelijk Mamuka Bakhtadze en Salome Zourabichvili. Ze ontmoetten ook de president van Kazachstan, Kassym-Jomart Tokajev. De lezingen samen met Mirilashvili begeleidden Robert Singer, de CEO van het World Jewish Congress, en Aaron Frenkel, voorzitter van de raad van bestuur van EAJC.

Plaatje hierboven: Tbilisi, Georgië, 28 april 2019. EAJC voorzitter Michael Mirilashvili woonde de opening bij van een nieuw educatief complex in Tblisi, Georgia op 28 april [beeldbron: JTA]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Jewish educational complex opens in Tbilisi, Georgia” van 5 mei 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.