Aanval op Israël was een voorbedacht plan van Hamas in het zicht van de Ramadan

Plaatje hierboven: De maffiosi leiders van Hamas, Ismail Haniyeh (links) en Yahya Sinwar (rechts) gokten op een gemakkelijke triomf op Israël in het zicht van de heilige maand van de Ramadan die vandaag begint in de Palestijnse gebieden. Ze gokten en… ze verloren!

Het feit dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad honderden raketten hebben afgevuurd naar Israël, zelfs op een moment dat het leiderschap in Cairo was voor besprekingen met Egyptische bemiddelaars, toont aan dat deze laatste escalatie met voorbedachten rade was.

Het begon met het sporadisch afschieten van raketten begin vorige week, gevolgd door brandvliegers en -ballonnen, provocaties langs de omheining van de Gazastrook en dan het nieuwste spervuur aan raketten en missiles.

Terwijl Hamas zich opmaakt voor de heilige maand van de Ramadan, die vandaag zondag 5 mei begint (en eindigt op 4 juni 2019), zou Hamas graag meer concessies van Israël willen extraheren en ze aan de inwoners van Gaza aanbieden als een overwinning ten opzichte van Israël.

Het hoofddoel van Hamas is om Israël meer contanten uit Qatar te laten overmaken zodat het zijn personeel die de Gazastrook bestieren kan betalen. Echter, het feit dat de intermediair van Qatari niet in de regio is komen opdagen, bewijst dat fondsen al zijn overgedragen. Maar Hamas wil meer geld, en Israël heeft dat tot nog toe fel geweigerd.

Topleider van Hamas Yahya Sinwar weet, in tegenstelling tot Ismail Haniyeh, de chef van het poliburo van Hamas, hoe de Israëlische maatschappij te lezen, nadat hij tientallen jaren achtereen in een Israëlische gevangenis zat opgesloten [*].

[*] De huidige leider van Hamas, Yahiya Sinwar (geboren in 1962) is geen onbekende in Israël, integendeel. In 1989 werd hij veroordeeld tot vier maal levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid in de moord op tientallen Palestijnse collaborateurs met Israël. Sinwar kwam na 22 jaar opsluiting in een Israëlische cel in oktober 2011 vervroegd vrij als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, die collectief 569 Israëliërs hadden vermoord, vervroegd werden vrijgelaten in ruil voor één enkele Israëlische soldaat, met name korporaal Gilad Shalit die in 2006 werd ontvoerd en ruim 5 ¼ jaar gegijzeld werd door Hamas.

Yahiya Sinwar weet als geen ander dat Israël terug zal terugschrikken voor een volwaardige confrontatie in de Gazastrook net voor de onafhankelijkheidsdag en het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Daarom nam Sinwar een berekend risico door zijn kompanen te bevelen om raketten naar Israël te lanceren, zelfs terwijl hij zelf in Caïro zat.

Het is op dit ogenblik nog steeds niet duidelijk hoe deze laatste escalatie zal eindigen, maar het is duidelijk dat Israël’s uitschakeling van twee jihadisten van Hamas op vrijdag nadat twee Israëlische soldaten nabij het veiligheidshekken door een Palestijnse sluipschutter werden neergeschoten, niet het spreekwoordelijke vuur aan de lont was voor deze massieve beschieting van Israël met raketten.

yahya-sinwarPlaatje hierboven: Hamascommmandant van de Qassam Brigades, Yahya Sinwar, bij zijn vrijlating in oktober 2011 in de bus die hem terug naar Gaza bracht waar hem een groots onthaal wachtte…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “A premeditated Ramadan offensive – Hamas leader Sinwar took a calculated risk by telling his operatives to launch rockets on Israel even while he was away in Cairo” van 5 mei 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Aanval op Israël was een voorbedacht plan van Hamas in het zicht van de Ramadan

Reacties zijn gesloten.