Gaza bestookt Israël; balans tot nu: meer dan 700 raketten; 4 doden, 160 gewonden en veel schade

Einde verslag: zondag 5 mei om 22u04(Israël +1u)

♦ 21u45: Vier Israëliërs werden heden vermoord door raketten van Hamas & Co:

Moshe Agadi (58), Moshe Feder (67), Pinchas Menachem Pashwazman (23)
en een Israëlische Bedoeïen Ziad Alhamamda

“Zeg niet in verdriet dat hij er niet meer is – maar leef in dankbaarheid dat hij er was…”
(Hebreeuws gezegde)

♦ 21u33: Een nieuw spervuur ​​van raketten wordt afgevuurd in het zuiden van Israël, waarbij sirenes ten zuiden van Ashkelon en in de gemeenschappen van Zikim, Karmia, Nirim, Ein Hashlosha en Kissufim werden geactiveerd. Twee soldaten zijn naar verluidt gewond bij een mortieraanval uit de Gazastrook nabij de grens met de Palestijnse enclave. Het Israëlische leger geeft niet onmiddellijk commentaar op de aanval of de omstandigheden van de soldaten.

♦ 19u30: De Israëlische man die kritisch gewond was geraakt toen een raket afgevuurd vanuit Gaza in zijn woning in Ashdod insloeg, is bezweken aan zijn verwondingen, zegt de woordvoerder van de politie. Volgens het nieuws van Channel 12 rende rabbijn Pinchas Menachem Pashwazman, een jonge twintiger, weg van zijn flat naar de schuilkelder van zijn gebouw toen de raket door het trappenhuis naar beneden kwam. Dat brengt de dodentol aan Israëlische zijde sinds zaterdag op vier burgers.

♦ 18u10: Nog steeds worden er vanuit Gaza raketten en mortiergranaten afgeschoten naar willekeurige burgerdoelwitten in zuidelijk Israël. Momenteel loeien de sirenes die waarschuwen voor inkomende raketten in Nahal Oz en Sdot Negev en voor de zoveelste maal in Sderot en in de havenstad Ashdod. Eerder heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid een zogenaamde ‘veerkrachtkliniek’ in de stad Ashdod geopend om psychologische hulp te bieden aan bewoners die in shock verkeren na een nacht en een dag van doorlopende raketaanvallen.

♦ 17u01: De Palestijnse media meldden dat twee leden van een raketlanceerploeg zijn gedood bij een Israëlische aanval ten oosten van het vluchtelingenkamp Bureij in het centrum van Gaza. Mosab Al Braim, de woordvoerder van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) die duidelijk zijn oren te luisteren heeft gelegd bij Josef Goebbels, zei dat “het verzet op het punt staat om het niveau van de strijd tegen de Zionistische agressor hoger te leggen, op een niveau dat kan leiden tot een totale oorlog.”

Rijkspropagandaleider Josef Goebbels in de Sportpalast in Berlijn op 18 februari 1943: “Wollt Ihr den totalen Krieg?

♦ 16u33: De IDF stuurt nu ook zijn geduchte Golan Infanterie Brigade (plaatje hieronder) naar de grens met Gaza, als versterking van de 7de Gepantserde Brigade, die eerder op de dag naar het gebied was gestuurd, zegt het leger. De Israëlische luchtmacht zegt dat zijn aanvalshelikopters zijn begonnen met het bombarderen van een gebouw dat wordt gebruikt door de interne veiligheidsdienst van Hamas in de Rimal-buurt van Gaza-stad.

De 1ste Golan ‘Golani’ Infanterie Brigade

♦ 15u45: Sinds zaterdagochtend werden meer dan 600 projectielen vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, zegt een hoge officier van de Israëlische luchtmacht. De officier zegt dat 200 van de projectielen zijn gelanceerd naar civiele gebieden. Op dit ogenblik dendert het nog steeds raketten boven Israël. Sirenes loeien in Sderot, Ashkelon, Sa’ad, Kfar Azza en Mefalsim.

♦ 15u25: Ook de Nationale Verzetsbrigades in Gaza, de stoottroepen van de maoïstisch-leninistische terreurorganisatie het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), hebben zich in de strijd gegooid en roepen de steun in van de Arabische landen. Ze vragen om een internationale actie om hen te helpen Israël van de kaart te vegen (plaatje hieronder):

♦ 14u50: De veldcommandant van de Al Qassam Brigades die een paar uren geleden werd uitgeschakeld door de IDF, Hamed Hamdan al-Khodari, blijkt een geldloper te zijn tussen Teheran en Gaza, die zorgde voor het overbrengen van Iraanse gelden naar de Gazaanse terreurgroepen Hamas, PIJ e.a. Israël wil hiermee de geldstromen van Teheran naar de Strook trachten stil te leggen.

♦ 14u35: IDF video: Omstreeks 13u00 werd een woning in Beersjeba getroffen door raket gelanceerd vanuit Gaza. Beersjeba ligt op 52 km van Rafah en 41 km van Gazastad in de Strook, wat nogmaals het bereik aantoont van Hamas’ rakettenarsenaal:

♦ 14u15: De Palestijnse media berichten dat een commandant van Hamas werd gedood. Het gaat om Hamed Hamdan al-Khodari, een veldcommandant van de Al Qassam Brigades (Hamas), die een nauwe medewerker was van Hamasleider Yahya Sinwar. Hij stierf in zijn wagen toen die bestookt werd met een Israëlische raket. Gisteren werd een andere veldcommandant van de Al Qassam Brigades uitgeschakeld, met name de 33-jarige Abdullah Abu Salouh, die heden werd begraven. Dit lijkt een terugkeer te zijn naar Israëls eens zo gebruikelijke praktijk van gericht uitschakelen van terreurleiders.

♦ 14u00: De twee terroristen die eerder gedood werden in een vuurgevecht met de IDF in het oosten van de Strook, zijn volgens de Palestijnse media jihadisten van de Al Quds Brigades, het moord-eskader van de terreurorganisatie Islamitische Jihad (PIJ). Het zou gaan om de 30-jarige Mohammed abu Armanah en de 27-jarige Mahmoud abu Armanah.

♦ 13u51: Twee Israëliërs die zwaar gewond werden zijn overleden in Ashkelon’s Barzilai Medical Center. Het gaat om een 22-jarige man en zijn 40-jarige collega die in een fabriek in Ashkelon aan het werk waren toen een raket insloeg. Een derde 50-jarige man werd zwaar gewond en verkeert in levensgevaar. Dat brengt het totaal vermoordde Israëlische burgers sinds zaterdag op drie personen.

♦ 13u08: Het blijft thans doorlopend raketten regenen boven Israël! Sirenes loeien in Sderot, Holit, Sufa en Nir Itzhak. Ook loeien sirenes in kibboets Kissufim, Nirim en Ein Hashlosha

Plaatje hierboven: Kibboets Erez: IDF onderzoekt of auto waarin de man, Moshe Feder zwaar werd verwond wellicht werd getroffen door een anti-tankgranaat eerder dan door een raketinslag [beeldbron: The Times]

♦ 13u00: Verschillende raketten zijn ingeslagen in Israël’s zuidelijke steden. In Ashkelon in een fabriek werd een man verwond en opgenomen. Ook het Barzilai hospitaal werd getroffen en beschadigd. Een andere raket raakte een rijdende auto. De 2 inzittenden werd gewond. In Beersjeba sloeg een raket in in een woonwijk. Ook in de Kibboets Erez werd een man in zijn auto verwond toen een raket insloeg. De 67-jarige Moshe Feder werd met zware verwondingen opgenomen in het Barzilai Hospitaal. De IAF heeft opnieuw een 40-tal terreurdoelwitten bestookt waaronder een wapenfabriek.

♦ 12u01: De Tsjechische Republiek, Roemenië, Albanië en België veroordelen de raketaanvallen van Hamas en Co op Israël. Eerder deden de Verenigde Staten, Zweden en Italië dat ook al. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, sprak ook zijn steun uit voor de pogingen van de VN en Egypte om een ​​staakt-het-vuren te bereiken en voor hernieuwde vredesonderhandelingen, waarbij wordt gezegd dat het twee staten zou vereisen en “het beëindigen van het geweld, het opheffen van de blokkade, de terugkeer van de PA naar Gaza en een onderhandelde schikking.”

Hamas & Co belagen Israël
Dertien in een dozijn terreurgroepen in Gaza

♦ 11u38: Terroristen in de Gazastrook vuren opnieuw een groot spervuur ​​van raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten ​​in het zuiden van Israël. In de industriële gebieden van Ashkelon loeien de sirenes alsook in de stad Sderot en in de Sha’ar Hanegev, Sdot Negev en in de Eshkol regio. Er zijn (nog) geen directe meldingen van verwondingen of schade.

♦ 10u31: Aan het begin van de kabinetsvergadering in de Knesset deze zondagochtend zei premier Benjamin Netanyahu dat hij het leger de opdracht heeft gegeven om “de massieve aanvallen op terreurdoelwitten in de Gazastrook verder te zetten en de strijdkrachten rond Gaza te versterken met grond-, pantser- en artillerie-eenheden. Hamas draagt ​​niet alleen verantwoordelijkheid voor zijn aanvallen en acties, maar ook voor de acties van de Islamitische Jihad en het betaalt er een erg hoge prijs voor.”

♦ 10u15: “Wat baten kaars en bril als de uil niet zienen wil“. De krant The Independent (net zoals vele andere zondagsbladen elders in de wereld en aanvankelijk ook de VRT nieuwdienst), gelooft klakkeloos de versie van de terreurgroep Hamas dat een zwangere Palestijnse moeder en kind door Israël werden gedood tijdens een IAF-luchtbombardement hoewel het voor 99,99% vaststaat dat ze zijn omgekomen door een te vroeg neergekomen raket van Hamas:

Hoofdartikel in de Vlaamse linkse krant De Morgen:

♦ 10u01: Deze ochtend ontdekten de Israêlische autoriteiten dat een kleuterschool in Sderot afgelopen nacht zwaar beschadigd werd door de inslag van een raket vanuit Gaza. Het projectiel sloeg net buiten de school in waarna schrapnels van de raket naar binnen vlogen en muren, ramen en meubels zwaar beschadigden, volgens een woordvoerder van Sderot.

♦ 9u00: Jason Greenblatt, de Amerikaanse afgevaardigde van president Donald Trump, sprak zijn steun uit voor Israël en twitterde: “Hamas en de PIJ begaan opnieuw terroristische misdaden, waarbij honderden raketten worden afgevuurd naar Israëlische civiele gemeenschappen. De VS staan ​​volledig achter het recht van Israël op zelfverdediging en we roepen de internationale gemeenschap op om hetzelfde te doen.

♦ 8u42: De stad Rishon Lezion, zowat 15 kilometers ten zuiden van Tel Aviv, opent zijn bommenschuilplaatsen nadat terreurgroepen in de Gazastrook op zondag hebben gedreigd om hun raketten dieper in Israël te lanceren. Op 20 november 2012 werd een gebouw in Rishon Lezion compleet verwoest toen een Iraanse Fajr-5 raket insloeg die door Hamas vanuit Gaza werd gelanceerd ten tijde van Operation Pillar of Defense.

♦ 8u30: De 7de Gepantserde Brigade van de IDF wordt naar de grens met Gaza gestuurd, terwijl het leger verwacht dat de gevechten in de Gazastrook ook de volgende dagen zullen blijven doorgaan, zegt de woordvoerder van de IDF Ronen Manelis.

♦ 8u23: Het door Hamas gerunde ‘gezondheidsministerie’ van Gaza zegt dat sinds vrijdag tien Palestijnen werden gedood. Drie van de dodelijke slachtoffers worden geïdentificeerd als jihadisten van de Hamas-terreurgroep en drie anderen als leden van de Islamitische Jihad (PIJ), volgens Kanaal 13 van Israël. Inmiddels bevestigde de PIJ de dood van 2 leden van zijn Al Quds Brigades, Mahmoud Issa en Fawzy Bwadi.

♦ Ook een Palestijnse moeder en haar kind kwamen om afgelopen nacht in Gaza, maar dat gebeurde door ‘friendly fire‘ doordat een Hamasraket te vroeg neerkwam en op eigen grondgebied insloeg. De bronnen in Gaza identificeerden de slachtoffers als de 14 maanden oude Saba Mahmoud Abu Arar en haar zwangere moeder Falastin. Nochtans blijft Hamas beweren dat ze werden gedood door een Israëlische aanval.


Sinds zaterdagochtend rond 10.00 uur tot deze zondagochtend 6u00 werden vanuit Gaza bijna 500 raketten naar Israël afgevuurd. Zowat 70% van de raketten stortten neer in open veld en van diegenen die gericht waren op bebouwde gebieden werd 90% ervan onderschept door het Iron Dome systeem. Echter 21 raketten veroorzaakte lichte tot aanzienlijke schade.

De alarmsirenes die waarschuwen voor inkomende raketten waren deze ochtend te horen tot in Beit Shemesh, Beersjeba en Gedera. De Israëlische luchtmacht reageerde op de rakettenbarage met het bestoken van ca 200 terroristische doelwitten van Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza (videobeelden onderaan).

Moshe AgadiRond 02u30 deze zondag vroeg raakte een raket een gebouw in Ashkelon, waarbij de 58-jarige Moshe Agadi, een vader van vier, ernstig gewond raakte. Agadi stierf op weg naar het ziekenhuis en is aldus de eerste dode aan Israëlische zijde sinds de gevechten op zaterdag begonnen.

Kort voordat de raket Ashkelon trof, raakte een andere raket een gebouw in Sderot, waarbij 3 mensen licht gewond raakten.

Tussen 10:00 uur zaterdag en 04:30 uur zondag, raakten 83 mensen gewond, waaronder een 80-jarige vrouw die ernstig gewond was geraakt in Kiryat Gat, een 50-jarige man die gematigd gewond was in het Ashkelon-gebied en een 45 jaar oude man die licht gewond was geraakt in de noordelijke Negev. Alle drie raakten gewond door raketfragmenten.

Zes mensen in Ashkelon en de noordelijke Negev werden licht gewond door raketfragmenten. Twaalf mensen raakten lichtgewond terwijl ze een schuilplaats innamen, terwijl 62 mensen werden behandeld voor shock. De scholen in het zuiden van Israël zijn gesloten en de 200.000 kinderen moeten thuis blijven.

De IAF bombardeert doelwitten in Gaza


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Joffre “One killed as 430 rockets slam southern Israel” van 5 mei 2019 op de site van The Jerusalem Post

9 gedachtes over “Gaza bestookt Israël; balans tot nu: meer dan 700 raketten; 4 doden, 160 gewonden en veel schade

 1. Heel goed gezien. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Maar ja, in de EU heb je nogal veel last van extreem veel low IQ lefties/Gut Menschen.

  Like

 2. Wat mij betreft moeten die communistische palestijnse terroristen c.s. maar eens definitief de zee in worden gedreven. Het gesol heeft lang genoeg geduurd. En die slappe hap in Den Haag moet zich zelf maar ophangen.

  Like

 3. Fijn om zoveel goede reacties te lezen voor Gods Volk
  Hij waakt over zijn Volk
  Bijt van je af Israël

  Like

 4. Am Israel Chai. Mag Israel terugslaan naar zijn vijanden, hard, doeltreffend en krachtdadig. Als voorbeeld naar allen die ook Joden ook buiten Israel nu weer te na komen. Nooit vergeten en nimmer vergeven. Vervelend en jammer maar het is niet anders en eigenlijk gelet op onze geschiedenis niets nieuws onder de zon. Niet bang, niet treurend, niet terughoudend maar vol trots keihard terugslaan en daarna zien of onze vijanden echte vrede wensen zodat wij ze daarbij kunnen helpen. Leve Israel. Leve het Joodse Volk.

  Like

 5. Spijtig voor veel onschuldige “Palestijnse” burgers moet Israël nu niet stoppen met deze islamitische moordeskaders te bestrijden ,bied de mensen die in de door Arabieren bezette Israëlische gebieden willen blijven wonen het Israëlisch staatsburgerschap aan en stop met het waanzinnige idee van een tweestatenoplossing ,ook zou het goed zijn die islamitische moorddadige ayatollahs in Iran voor eens en altijd uit te schakelen ,voorkomen is beter dan genezen!!!Twee staten is met de islam te alle tijden onuitvoerbaar !Laat Europa en de VN (United Nonsens) maar verder dromen!!!

  Geliked door 1 persoon

 6. Een islamitische Palestijnse staat is een project van en voor idioten!!!
  Islam en vrede met Israël is een sprookje ,zoals Alibaba en de 40 rovers ,islamieten zullen pas vrede hebben als de laatste Jood of Christen vermoord is !!!Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!De Israëlische bevolking verdient een betere bescherming van de overheid, waarschijnlijk moet het Israëlische leger zeer hard gaan optreden tegen al deze islamitische bloedvergieters !!!Een vredesverdrag met islamieten is regelrechte zelfmoord !!!Israël is in staat met wortel en tak alle islamitische bedreigingen te elimineren !!!

  Like

 7. Ik vind dat de Nederlandse regering de terreurdaad vanuit de Gazastrook ernstig moet veroordelen en de uitdrukkelijke steun aan Israël moet uitspreken. Iedere vorm van steun in welke vorm dan ook aan of in de Gazastrook zou verboden moeten worden. Deze eindeloze terroristische daden moeten gestopt worden.

  Dank voor de gedetailleerde verslaggeving.

  Geliked door 1 persoon

 8. De 71e onafhankelijksdag van Israel, een doorn in het oog van Joden/Israel haters en mislukkelingen.

  Het Eurovisie songfestival met honderden miljoenen kijkers en een mega feest in Tel Aviv.

  De raketaanvallen zijn natuurlijk geen toeval.

  Dus, uitstel van de finale klap tegen deze terreur bendes die er zeker gaat komen…..maar niet nu, maar wanneer Israel het besluit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.