De witwasmachine van Hamas van terreurgelden kent geen grenzen

Tot nu toe was de grootste hoofdpijn voor Israël’s veiligheidsestablisment de duizenden vrachtwagens geladen met producten, vis of schroot die elk jaar van de Gazastrook naar Judea en Samaria gaan, met de gerede vrees dat een groot deel van de betaling voor de goederen niet enkel naar de boeren in Gaza ging, maar ook en vooral naar het terrorisme van Hamas aldaar.

Het blijkt dat Hamas het humanitaire beleid van Israël en de opbrengst van de producten van de Gazastrook gebruikt om zijn infrastructuur in Judea en Samaria te versterken en terrorismegeld wit te wassen.

Dit is hoe het werkt: Israël, dat op de hoogte is van de ernstige humanitaire crisis in Gaza, laat de boeren en vissers in Gaza groenten, fruit en vis exporteren naar de Westelijke Jordaanoever. Ongeveer tweederde van de 9.000 vrachtwagens met een productie van die aard die Gaza sinds 2014 hebben verlaten, was op weg naar Judea en Samaria.

Maar op weg daar naar toe steekt Hamas zijn vinger in de taart en maakt het de landbouwers in Gaza duidelijk dat ze hun producten niet kunnen exporteren en de kost kunnen verdienen tenzij ze akkoord gaan met de volgende regeling: Hamas in Gaza, niet de klant op de Westelijke Jordaanoever, betaalt de boeren voor hun producten. Aan de andere kant draagt ​​de klant het geld over aan Hamas-medewerkers in Judea en Samaria.

Om het voor iedereen de moeite waard te maken, betaalt Hamas de boeren meer dan het gangbare tarief, en de klanten van de West Bank betalen minder. Dus vissen en komkommers uit Gaza komen op de financiering van terroristische acties en het terreursysteem op de Westelijke Jordaanoever dat Hamas onderhoudt en altijd probeert te vergroten.

Deze week sprak Maj. I, hoofd van de afdeling economische oorlogvoering in het Centrale Commando van de IDF, wiens staf werkt om terreurgelden in Judea en Samaria te identificeren en in beslag te nemen, voor het eerst in het openbaar in een interview met Israël Hayom over het Hamas-systeem. “Hamas in Gaza exploiteert de humanitaire versoepelingen, die Israël de inwoners van de Gazastrook geeft, om zijn terroristische infrastructuur in Judea en Samaria te versterken,” zegt hij. Hij maakt duidelijk dat dit slechts een van de methoden van de organisatie is.

Naast het goed georganiseerde systeem van de Palestijnse Autoriteit van standaardbetalingen aan families van terroristen die aanvallen hebben uitgevoerd, heeft Hamas ook een ondersteuningssysteem voor terrorisme en families van terroristen georganiseerd en geld daarin gestort“, zegt hij. De vis en groenten uit Gaza, evenals andere soorten gewone goederen, helpen Hamas zichzelf te versterken op de Westelijke Jordaanoever en zelfs uit te breiden.

Wanneer een Hamas-militant in Israël naar de gevangenis gaat, ontvangt hij en zijn gezin regelmatig stipendia, niet alleen van de PA, maar ook van Hamas – dubbele betalingen dus” onthult majoor I.. “Wanneer hij wordt vrijgelaten, ontvangt hij een geschenk. Hamas ondersteunt hem en zijn gezin de hele weg, op basis van hun behoeften. Soms is het betalen voor een bruiloft, andere keren is het lesgeld voor de kinderen, en ook vaak betekent het dat ze zijn schulden overnemen.

De majoor besprak ook het mechanisme dat actief is in Gaza, waarvan het merendeel bestaat uit ex-gevangenen die zijn vrijgelaten in ruil voor voormalig gevangene IDF-soldaat Gilad Shalit – een volledig mechanisme dat is toegewijd aan “financiële steun aan Hamas op de Westelijke Jordaanoever, meestal zijn terroristische activiteit, hun families en agenten.

Het systeem werkt ook met andere dingen dan groenten en vis: “Terwijl Gaza in ernstige economische moeilijkheden verkeert, en ondanks het feit dat de levensstandaard op de Westelijke Jordaanoever aanzienlijk hoger is dan in Gaza, is Hamas in Gaza nog steeds op zoek naar een manier om geld te pompen in haar terroristische activiteiten op de Westelijke Jordaanoever,” benadrukt majoor I.

Lees hier verder het volledige verhaal van Nadav Shragai


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nadav Shragai “Hamas’ money laundering machine knows no bounds” van 3 mei 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “De witwasmachine van Hamas van terreurgelden kent geen grenzen

  1. Vanzelfsprekend. Net als bij de maffia. Schijnt ook te gebeuren in Berlijn en in de voorsteden van Parijs bijv. Overal waar er geen goed werkende FIOD is. Waar die er wel is, wordt er internationaal samengewerkt.

    Like

Reacties zijn gesloten.