Wetenschappers vinden bewijs Bijbelse koning Balak wel degelijk een bestaande historische figuur is

Plaatje hierboven: De Moabitische koning Balak (met kroon) wil de profeet Bileam te betrekken met het doel om de migrerende Israëlitische gemeenschap te vervloeken nadat ze waren gevlucht uit Egypte naar het Beloofde Land [beeldbron: Wikipedia]

Wetenschappers zeggen dat ze het bewijs hebben gevonden dat de Bijbelse koning Balak werkelijk een bestaande historische figuur was. De nieuwe bevinding is gebaseerd op een onderzoek naar de zogenaamde Mesha Stele (plaatje onderaan), een oud monument dat het Bijbelse verhaal verbindt met buiten-bijbelse bronnen.

Onderzoekers die een oude ingeschreven steen bestudeerden, kwamen tot de conclusie dat het artefact verwijst naar een koning van Moab die in het Oude Testament wordt genoemd – een ontdekking die de fel besproken historiciteit van de Bijbel kan ondersteunen. Het koninkrijk Moab lag aan de oostelijke zijde van de Dode Zee (tegenwoordig Jordanië) en bestond van de 13de eeuw v.C. tot ca. 400 v.C.

De wetenschappers zeiden dat een regel geschreven was op de Mesha Stele – een stele (of stèle) met geschriften in de Moabitische taal opgesteld in de 9de eeuw voor Christus. door de heerser van het Moab-koninkrijk in wat nu Jordanië is – de naam vernoemde van Balak, een Moabitische koning die in de Bijbel wordt beschreven. Een stele is de archeologische term voor een (meestal uit één stuk steen of hout gehouwen) tablet of pilaar, met daarin een in reliëf gebeeldhouwde voorstelling en/of tekst.

De stele “was een van, zo niet het, eerste voorwerp ontdekt in het begin van de moderne archeologie in de 19de eeuw die het verband legde tussen de Bijbel en een geregistreerd bestand geschreven door een externe bron,” zei Samuel Boyd, assistent-professor van Joodse studies en religieuze studies aan de Universiteit van Colorado. “Zijn ontdekking veroorzaakte heel wat deining in m.b.t. het archeologisch onderzoek in het gebied en de handel in antiquiteiten.

Een van de lijnen op de stele, die gedeeltelijk ontbreekt, werd eerder gedacht te verwijzen naar het ‘Huis van David’ maar het onderzoeksteam zegt dat dit niet het geval is. Ze beweren dat het ontbrekende deel een persoonlijke naam moet bevatten en dat King Balak de meest waarschijnlijke kandidaat is.

Koning Balak verschijnt in het boek Numeri, het vierde deel van de Hebreeuwse Bijbel, waarin hij probeerde de profeet Ballaam in te schakelen om de Joden te vervloeken nadat ze waren gevlucht uit Egypte naar het Beloofde Land.

Wij geloven dat Balak een historische figuur was, zoals Bileam, die vóór de ontdekking van de beroemde Deir Alla-inscriptie in 1967 in Jordanië werd beschouwd als een ‘uitgevonden’ personage,” zei professor Israel Finkelstein van de universiteit van Tel Aviv. Het onderzoeksteam heeft zijn bevindingen gepubliceerd in de Journal of the Institute of Archeology van Tel Aviv University.

Plaatje hierboven: De Moabieten Steen, ook bekend als de Mesha Stele, werd ontdekt in Dibon in Moab in 1868 op zowat 20 mijl ten oosten van de Dode Zee door een Duitse missionaris F.A. Klein die geruchten over de steen had gehoord terwijl hij in het gebied was. De steen is een blauwachtige basaltsteen van ongeveer 4 voet hoog bij 2 voet breed en 14 centimeter dik. De Moabieten Steen vernoemt ‘Israël’, ‘Jahweh’ en het ‘Huis van David.’ [beeldbron: Pinterest]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borshel-Dan “High-tech study of ancient stone suggests new proof of King David’s dynasty” van 3 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelScientists Find Proof Biblical King Was a Real Historical Figure” van 3 mei 2019 op de site van Sputnik