Hamas vuurde op sabbat meer dan 300 raketten af naar Israël

♦ 21u26 – De Israel Defense Forces bombardeerden op zaterdag meer dan 120 doelen in de Gazastrook, waaronder een grensoverschrijdende aanvalstunnel, een ondergrondse raketfabriek en een gebouw met meerdere verdiepingen dat werd gebruikt door de militaire intelligentie van Hamas, als antwoord op de honderden raketten en mortiergranaten in de loop van de dag op Zuid-Israël geschoten, zei het leger. Het leger zei dat het bereid was door te gaan met het uitvoeren van luchtaanvallen als de aanvallen vanuit de Strook doorgaan.

♦ 17u48 – Terreurgroepen in de Gazastrook waarschuwen dat zij de aanvallen op Israël nog zullen uitbreiden als het Israëlische leger doorgaat met aanvallen als reactie op raketvuur vanuit de enclave aan de kust. “We waarschuwen de vijand dat onze reactie nog ernstiger en wijdverspreid zal zijn indien het zijn agressie uitbreidt. We zullen het schild zijn van ons volk en ons land blijven“, zei de zogenaamde Gezamenlijke Operatiekamer in een verklaring.

♦ 17u40 – Premier Benjamin Netanyahu heeft het leger opgedragen om “een harde slag toe te brengen” aan het dozijn +meer  verschillende terreurorganisaties in de Gazastrook als reactie op het raketvuur op Israël vanuit het Palestijnse gebied, aldus een functionaris van het Defensie Comité.

♦ 17u28 – De IDF zegt dat er sinds vanochtend zo’n 200 raketten zijn afgeschoten vanuit de Gazastrook richting Israël, met tientallen onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem. Een tweede huis in de Sha’ar Hanegev Regionale Raad is getroffen door een raket afgevuurd uit de Gazastrook, volgens Hebreeuwse mediaberichten.

♦ 17u10 – IDF-woordvoerder Ronen Manelis zegt dat tijdens vergeldingsacties de Israëlische strijdkrachten een grensoverschrijdende tunnel hebben ontdekt die werd gegraven door de Islamitische Jihad. De tunnel werd gedynamiteerd. “De afgelopen weken heeft [Islamic Jihad] zijn graafwerkzaamheden versneld om een ​​aanval uit te voeren“, zei hij.

♦ 16u50 – Magen David Adom meldde dat een 80-jarige vrouw ernstig gewond was aan hoofd en ledematen door granaatscherven . Ze werd geëvacueerd naar het Barzilai-ziekenhuis door MDA-teams. Later meldde Magen Adom dat een 45-jarige man was geëvacueerd naar het ziekenhuis nadat hij licht gewond raakte door granaatscherven.

Plaatje hierboven: Gaza, zaterdag 4 mei 2019. Militanten van de Al Qassam Brigades (Hamas) begraven hun veldcommandant, de 33-jarige Abdullah Abu Salouh, die op vrijdag omkwam bij een bombardement van de IAF [beeldbron: Al Qassam/Hamas]

♦ 16u48 – Naast de Gazaanse terreurgroepen de Al Quds Brigades (PIJ) en de Al Qassam Brigades (Hamas) zijn thans ook de Nasser Salah al-Din Brigades van de Volksverzet Comitées (PRC) actief betrokken in de strijd tegen de Joodse natiestaat Israël

♦ 16u36 – De IDF zegt dat raketwaarschuwingssirenes zijn geactiveerd in de zuidelijke kustplaats Ashkelon, evenals in de regionale raden van Hof Ashkelon, Eshkol, Sdot Negov en Sha’ar Hanegev. Raket waarschuwingssirene geluiden in de Sha’ar Hanegev en Sdot Hanegev regionale raden, volgens de IDF.

De Israel Defense Forces op zaterdagmiddag lanceerden een reeks aanvallen in de Gazastrook van zowel te land als in de lucht, te midden van voortdurende raketaanvallen vanuit de Palestijnse enclave. Ongeveer 30 doelwitten in de Strook van zowel Hamas als van de Islamitische Jihad terreurgroepen werden op dit ogenblik bestookt en het gaat nog altijd door. De woordvoerderseenheid van het IDF zei dat het leger klaar is om zo lang als nodig door te gaan.

Ondertussen verkeert een vrouw van ongeveer 50 jaar oud in ernstige toestand nadat ze werd geraakt door granaatscherven van een raket in Kiryat Gat, ongeveer 20 kilometer (12 mijl) ten noordoosten van de Gazastrook. De vrouw werd ter plekke door medici behandeld en naar het ziekenhuis gebracht, waar ze in stabiele toestand was.

Sinds deze zaterdagmorgen – sabbat voor de Joden – werden meer dan 300 raketten [!] vanuit de Gazastrook naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël gelanceerd. De IDF en de IAF reageerden met een serie aanvallen ondanks een fragiel staakt-het-vuren dat tussen beide partijen al weken onderhandeld wordt via Egypte maar weinig vertrouwen geniet.

Egyptische bemiddelaars hadden op vrijdag dringend hoge Hamas-functionarissen opgeroepen, waaronder Yahya Sinwar, het hoofd van het politbureau in Gaza, en hooggeplaatste leden van de Palestijnse Islamitische Jihad-beweging, om naar de Egyptische hoofdstad Cairo te komen in een poging om escalatie van het geweld te voorkomen.

Waarschuwingssirenes werden gehoord in Rehovot, Ashdod, Ashkelon, Sderot en meerdere gemeenschappen in de regionale raden van Eshkol en Sha’ar Henegev. Het Iron Dome-raketafweersysteem werd in verschillende gevallen geactiveerd. In het gebied van Eshkol viel een raket in een gemeenschap, maar veroorzaakte geen schade.

Magen Adom zegt dat een 15-jarige jongen lichtgewond werd toen hij naar een schuilplaats rende en twee mensen leden aan shock. In het gebied van Eshkol werd wel een huis getroffen door een raket afgevuurd vanuit Gaza (plaatje hieronder):

Huis geraakt in Eshkol, zaterdag 4 mei 2019 

Hamas reageerde hiermee op de dood van enkele militieleden van zijn gewapende Brigades met name de 33-jarige Abdullah Abu Salouh, een veldcommandant van de Al Qassam Brigades, en een militielid van de Brigades aka de 29-jarige Alaa Ali Hasan al-Boubli die gisteren vrijdag tijdens de reguliere wekelijkse rellen werden gedood door de IAF.

Als reactie op deze rakettenbarage van deze morgen heeft de Israëlische Luchtmacht (IAF) minstens twee raketlanceerinstallaties beschoten en tanks hebben geschoten op verschillende Hamas-posities.

Het door Hamas gerunde ‘gezondheidsministerie’ van Gaza zei dat één persoon werd gedood – met name de 22-jarige Imad Naseer (plaatje rechts) – en vier anderen gewond werden door het Israëlische tankgeschut in de noordelijke Strook.

Premier Benjamin Netanyahu, die ook minister van Defensie is, zal bijkomende veiligheidsmaatregelen bespreken op het hoofdkantoor van de IDF in Tel Aviv met de stafchef van het IDF en andere topmensen van leger en funtionarissen. In het licht van de aanslagen heeft de gemeente Ashkelon aangekondigd dat ze de schuilkelders van de stad zou openen voor openbaar gebruik en de stranden zal sluiten.

Verschillende nationale parken in het zuiden waren ook gesloten en sportevenementen waren geannuleerd. Eerder sloot het IDF wegen en verschillende locaties dicht bij de grens met Gaza af, anticiperend op een mogelijke escalatie van geweld langs de grens. Het populaire strand van Zikim, ongeveer 2 kilometer ten noorden van de grens gelegen, was ook afgesloten.

Een en ander volgende nadat op vrijdag twee Israëlische soldaten gewond raakten toen een Palestijnse scherpschutter schoten afvuurde op de soldaten die post hadden gevat langs de grens met de Gazastrook. Een soldaat was matig gewond en een vrouwelijke soldaat werd lichtgewond, zei de IDF. Beiden werden per helikopter geëvacueerd naar het Soroka-ziekenhuis in Beersjeba.

Volgens berichten in de media had de soldaat, een officier en een spoorzoeker, een geweerschot in de dij, terwijl de vrouwelijke soldaat door granaatscherven werd geraakt. Het leger zei dat de soldaten deel uitmaakten van een patrouille bij de grens in de zuidelijke Gazastrook toen ze onder vuur werden genomen door de Palestijnse sluipschutter.


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF strikes throughout Gaza amid rocket barrages; Israeli woman seriously hurteen artikelOver 100 rockets launched into Israel from Gaza; Iron Dome intercepts dozens” en een artikel van Jacob Magid “Around 90 rockets launched into Israel from Gaza; Iron Dome intercepts dozens” van 4 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel150 rockets launched at south and center communities; two seriously injured, one home suffers direct hit” en een artikelRockets fired at Ashdod, Ashkelon, Rehovot, IDF strikes Hamas positions in Gaza Strip” van 4 mei 2019 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelIron Dome intercepts rockets fired from Gaza by Hamas, IDF tanks fire back” van 4 mei 2019 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Hamas vuurde op sabbat meer dan 300 raketten af naar Israël

 1. Ook de huichelaarsclub van de slechtste premier ooit in Nederland (Mark Rutte) ondersteunt het streven naar een islamitische terreurstaat ,islam en vrede is en blijft een pertinente leugen !!!Straks op de dam te Amsterdam staan de beroepshuichelaars wederom krokodillentranen te huilen vanwege de tweede Wereldoorlog !!!!Weinigen voegen werkelijk de daad bij het woord om Israël en het Joodse volk tot zegen te zijn !!!Gelukkig heeft mijn vader te Elim(plaats in Drenthe ) de oorlog kunnen overleven ,vandaar mijn gezouten kritiek op de huidige nepleiders,die gewoon door blijven gaan met hun leugens betreffende Israël !!!! Waar blijven de medeplichtigen aan de geschiedvervalsing over Israël van de ChristenUnie ?Wie zwijgt stemt toe!!Bedankt voor de informatie op Brabosh !!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn vader kon vluchten in een werkkamp in Drenthe, mijn grootvader kwam in Theresienstadt terecht en is bevrijd door de Russen. Ik weet niet of Rutte zo’n slechte premier is. Het klimaat is nu eenmaal zo dat men meent mee te moeten denken met de underdog.
   Mijn vader kon jaren na de oorlog toch weer zaken doen met Duitsers, zodoende weet ik van jongsafaan dat er goede en slechte Duitsers waren. Al sinds jaren weet ik ook dat er veel Arabieren en Turken zijn die niet anti-Joods zijn of helemaal niet willen discrimineren. Soms zelfs dat de visies binnen gezinnen verschillen.
   Zo er is hoop. Hier wordt nogal eens te vaak gegeneraliseerd.
   Wat jammer is, is dat er geen steun is om een einde te maken aan de dictaturen van de PA en Hamas. Slechte partijen komen grijpen via verkiezingen de macht om vervolgens een eenpartijstelsel te vestigen. Overigens is het in Libië niet beter. Dit gaat ten koste van het volk, dat ondertussen zo gehersenspoeld is, dat iedereen eigenlijk tot bezinning zou moeten komen. Zonder wapens. Hoe goedbedoeld is de terugtrekking waarschijnlijk een vergissing geweest.

   Like

Reacties zijn gesloten.