Het Duitse leger ‘likes’ de Holocaust-herdenkingsvideo van het Israëlische Leger

Het officiële Instagram-account van de Duitse strijdkrachten op donderdag ‘liked‘ een video geüpload door de Israel Defense Forces op Holocaust Remembrance Day. De IDF-video bevatte officieren in verschillende nazi-concentratiekampen en zei: “We zeggen luid en duidelijk: nooit meer.” De video die donderdag werd geüpload, werd in de eerste 24 uur bijna 100.000 keer bekeken.

De rol die Joodse soldaten speelden in de Tweede Wereldoorlog was het brandpunt van de onderwijsprogramma’s van het IDF in het afgelopen jaar. Joodse soldaten die gevochten hadden voor de geallieerde machten in de oorlog, overtroffen ruimschoots het huidige aantal dat vandaag in het Israëlische leger diende, volgens een IDF-commandant.

De officier in het Education Corps schatte dat er meer dan 1,5 miljoen Joden waren die vochten tegen nazi-Duitsland in de Amerikaanse, Britse, Sovjet- en andere geallieerde legers. Hij zei dat de IDF onlangs een online initiatief lanceerde om jongere Israëli’s te leren over de rol die Joden speelden in de Tweede Wereldoorlog.

Het belang van een Joodse strijder in een oorlog is een uitdaging en roept veel vragen op“, vertelde de naamloze officier aan de Ynet-nieuwssite. “Deze informatie bestaat al jaren, maar pas sinds kort zijn ze begonnen met het stellen van vragen [.]

Elk jaar stuurt Israël een delegatie van IDF-officieren en nabestaanden van soldaten naar Auschwitz voor de jaarlijkse herdenking van de maart van het levende evenement. De delegatie van ‘Getuigen in uniform’ heeft zich donderdag bij duizenden andere studenten van over de hele wereld gevoegd voor de mars naar het voormalige nazi-vernietigingskamp waar meer dan een miljoen joden werden vermoord tijdens de holocaust (plaatje bovenaan).


Bronnen:

♦ naar een artikelGerman army ‘likes’ IDF’s Holocaust memorial video” van 3 mei 2019 op de site van The Times of Israel