Vrijdagse rellen: twee Israëlische soldaten gewond en vier Palestijnse terroristen neergeschoten

Ook afgelopen vrijdag 3 mei liepen de wekelijkse ‘Grote Mars van de Terugkeer’ -grensrellen, die Hamas elke vrijdag organiseert sinds 30 maart 2018, gewoon verder aan het veiligheidshekken dat de Gazastrook scheidt van Israël.

Meer dan 6000 Palestijnse Arabieren verzamelden zich op verschillende locaties langs het hek, verbrandden autobanden en gooiden stenen, flessen en explosieven naar de soldaten van de IDF die reageerden met traangas en af en toe met scherp schoten conform de rules of engagement.

Bij de rellen zou de 19-jarige Palestijn, Raed Abu Tir, zijn omgekomen en zouden een 20 tot 50 anderen gewond zijn, volgens Pal Info. Afgelopen nacht zou er nog vierde Palestijn overleden zijn aan verwondingen opgelopen tijdens de rellen volgens de Israëlische media.

Sinds het begin van de gewelddadige rellen op 30 maart 2018 zouden er tot nog toe 285 Arabieren zijn omgekomen waarvan het grootste deel gelieerd zijn met één of meerdere van het dozijn terreurorganisaties die de Gazastrook ‘rijk’ is.

Eerder op vrijdagmiddag arresteerden IDF-soldaten een verdachte die met een mes de grensafrastering in de noordelijke Gazastrook was over geraakt. De verdachte werd meegenomen voor verder verhoor.

IDF-soldaten gewond
De IDF zei vrijdag dat twee soldaten gewond raakten toen een Palestijnse scherpschutter schoten afvuurde op de soldaten die post hadden gevat langs de grens met de Gazastrook. Een soldaat was matig gewond en een vrouwelijke soldaat werd lichtgewond, zei de IDF. Beiden werden per helikopter geëvacueerd naar het Soroka-ziekenhuis in Beersjeba.

Volgens berichten in de media had de soldaat, een officier en een spoorzoeker, een geweerschot in de dij, terwijl de vrouwelijke soldaat door granaatscherven werd geraakt. Het leger zei dat de soldaten deel uitmaakten van een patrouille bij de grens in de zuidelijke Gazastrook toen ze onder vuur werden genomen door de Palestijnse sluipschutter.

Hamas-post aangevallen
Als reactie op de schietpartij, bestookten enkele Israëlische jachtbommenwerpers van de IAF een terreurpost van Hamas, waarbij twee Palestijnse terroristen werden gedood en twee anderen werden verwond, zeiden de Palestijnse bronnen. Het door Hamas gerunde ‘gezondheidsministerie’ in Gaza zei dat twee mensen werden gedood in de luchtaanval.

Hamas bevestigde even later dat twee van zijn militieleden werden gedood in de IDF-luchtaanval en twee anderen gewond raakten. Volgens Hamas ging het om de 33-jarige Abdullah Abu Salouh, een veldcommandant van de Al Qassam Brigades (plaatje hierboven) en een militielid van de Brigades aka de 29-jarige Alaa Ali Hasan al-Boubli die gedood werden (plaatje hieronder: beeldbron Al Qassam/Hamas).

Hamas woordvoerder Abdel Latif al-Qanoa zei: “Israëls aanval op geweldloze demonstranten en de moord op twee van hen wijzen op de barbarij en gewelddadigheid van de IDF tegen de onschuldige demonstranten. Dit belet het Palestijnse volk niet om het verzet voort te zetten totdat zijn doelen zijn bereikt.”

Tja, op het plaatje hierboven en onder zien zagen die ‘Palestijnse burgers’ er toch niet zo ‘onschuldig‘ en ‘geweldloos‘ uit. Een advies aan Hamas en de PIJ komt uit een bekende bestseller: “Keer uw zwaard weder in zijn plaats; want allen, die het zwaard nemen, zullen door het zwaard vergaan…”

De terroristische organisaties Islamitische Jihad en Hamas hebben vrijdag Israël de schuld gegeven voor de laatste escalatie. “Israël draagt ​​de volledige verantwoordelijkheid voor de gevaarlijke escalatie. Het Palestijnse volk vertrouwt op zijn recht om zichzelf te verdedigen, en het verzet zet zich in voor dit recht zolang de agressie en de belegering niet eindigt,” zei de Islamitische Jihad.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Two soldiers wounded in shooting incident near Gaza” en een artikelIslamic Jihad, Hamas blame Israel for escalation” en een artikelPA factions threaten to respond to Israeli ‘aggression’” van 3 mei 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Two soldiers wounded by gunfire on Gaza border; IDF hits Hamas post, killing 2” van 3 mei 2019 en een artikelAfter 2 soldiers shot, IDF checks whether Gaza sniper targeted senior officer” van 4 mei 2019 op de site van The Times of Israel