Vandaag Yom HaShoah: Israël herdenkt de 6 miljoen Joden die werden vermoord door de nazi´s

In Israël is gisteravond op 1 mei 2019 de herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust begonnen, aka Yom HaShoah. Dan herdenkt Israël de 6 miljoen Joden, die door de nazi´s werden vermoord.

Wegens de vanavond beginnende herdenkingsdag zullen in Israël veel winkels vroeger dan gebruikelijk gesloten zijn. Ook restaurants, bioscopen, theaters en andere uitgaansgelegenheden zullen vanavond tegen 19.00 uur gesloten zijn. Er zullen ook geen sportwedstrijden plaatsvinden. Voor deze speciale dag van herdenking werd in het jaar 1959 de wet voor de Holocaust-dag aangenomen. Ook op tv zullen alleen maar documentaires te zien zijn.

De herdenkingsdag zal om 20.00 uur met de ceremonie in de Holocaust-gedenkplaats “Yad Vashem” beginnen. Dan zullen traditiegetrouw zes overlevenden van de Holocaust plaatsvervangend voor de zes miljoen slachtoffers fakkels aansteken.

In Israël leefden eind 2017 nog 212.300 Holocaustoverlevenden. Dat zijn er 8500 minder dan het jaar daarvoor. Deze cijfers publiceerde het Israëlische Bureau voor de Statistiek naar aanleiding van de herdenkingsdag. Voor het begin van de Tweede Wereldoorlog waren er 16,6 miljoen Joden in de wereld, nu zijn dat er 14,6 miljoen.

Morgenvroeg om 10.00 uur zullen twee minuten lang de sirenes klinken. Het hele land komt tot stilstand om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Direct daarna vindt er in “Jad Vashem” een kranslegging plaats onder deelname van president Reuven Rivlin, minister-president Benjamin Netanyahu, de voorzitter van de Knesset Juli Edelstein, de presidente van het Hoogste Gerechtshof Esther Chajut evenals vertegenwoordigers van de organisaties van de Holocaustoverlevenden.

Om 11.00 uur begint in het gebouw van de Knesset het voorlezen van de namen van de slachtoffers. “Ieder heeft een naam”, heet deze bijeenkomst. En om 13.00 uur vindt dan de centrale herdenkingsceremonie in “Jad Vashem” plaats.

(Klik rechts onderin de balk voor ondertiteling)

Ook in de scholen zullen vanavond en morgen herdenkingsceremonieën worden gehouden. Daarvoor werd in de lessen over de Holocaust gepraat. Veel scholen hebben projecten ter voorbereiding van de reis van de scholieren naar Polen, die op 15- tot 16-jarige leeftijd plaatsvindt. In het kader van deze projecten ontmoeten de scholieren Holocaustoverlevenden en schrijven hun verhalen op.

Vaak worden overlevenden op school uitgenodigd om over hun belevenissen te vertellen. Ieder jaar worden de overlevenden ouder, totdat er op een bepaald moment geen meer zullen zijn die kunnen vertellen over deze verschrikkelijke tijd. Daarom is het zo belangrijk om nu nog zoveel mogelijk tijdgetuigenissen te verzamelen.

door Dov Eilon


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Gedenktag an den Holocaust” op de site van Israel Heute van 1 mei 2019.

2 gedachtes over “Vandaag Yom HaShoah: Israël herdenkt de 6 miljoen Joden die werden vermoord door de nazi´s

Reacties zijn gesloten.