NYT brengt weer antisemitische cartoon; waarom geen homo of moslimleider als hond opgevoerd?

Ondanks de internationale commotie over een antisemitische cartoon in zijn internationale editie op 25 augustus 2019, publiceerde The New York Times (NYT) in het weekeinde van 27/28 april opnieuw een antisemitische cartoon.

De Noorse cartoonist Roar Hagen beeldt hierboven de Israëlische premier Benjamin Netanyahu af met sinistere ogen die een selfie neemt terwijl hij in een kale woestijn een berg afdaalt en een tablet draagt ​​waarop de Israëlische vlag is geschilderd, suggererend dat Netanyahu zichzelf beschouwt als de nieuwe Mozes met de Stenen Tafelen.

Na een verzoek om commentaar mailde Eileen Murphy, de hoofd communicatie van de Times, deze verklaring: “De cartoon die vorige donderdag in de internationale gedrukte editie van The Times speelde, was duidelijk antisemitisch en onverdedigbaar en we verontschuldigen ons voor de publicatie ervan. Hoewel we niet denken dat deze [tweede] cartoon in die categorie valt, hebben we voorlopig besloten de toekomstige publicatie van gesyndiceerde cartoons op te schorten.”

Stel u zich eens voor dat de cartoon van The New York Times waarin de Israëlische premier als een hond werd afgebeeld, de leider van een andere etnische of gendergroep op dezelfde manier had afgebeeld? Als u denkt dat dat moeilijk voorstelbaar is, heeft u absoluut gelijk. Het zou ondenkbaar zijn dat een redacteur van The Times de afbeelding van een moslimleider als een hond had toegestaan; of de leider van een andere etnische of gendergroep op een dergelijke wijze zou ontmenselijkt hebben.

Wat is het dan, omtrent Joden dat ze zo’n vernederende cartoon uitbrengen over een van hun leiders? U zou denken dat in het licht van de geschiedenis van de Holocaust die deze week herdacht wordt, dat de laatste groep die een reguliere krant zou demoniseren door een karikatuur direct uit het nazi-draaiboek te gebruiken, de Joden zouden zijn. Maar nee. Slechts driekwart eeuw nadat Der Stürmer de massamoord op Joden had gestimuleerd door hen te dehumaniseren, zien we een opleving van zulke onverdraagzame karikaturen.

De New York Times zou bijzonder gevoelig moeten zijn voor dit onderwerp, omdat ze aan de verkeerde kant van de geschiedenis stonden toen ze de Holocaust rapporteerden. Ze hebben het verhaal opzettelijk begraven omdat hun Joodse eigenaren afstand wilden nemen van Joodse zorgen. Ze stonden ook aan de verkeerde kant van de geschiedenis als het ging om de oprichting van de natiestaat van het Joodse volk, na de Holocaust. Als het gaat om Joden en Israël, staat de New York Times nog steeds aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

De uitgevers van de New York Times zijn haar lezers een verantwoordelijkheid verschuldigd om diep in deze vooringenomenheid te zoeken en de verantwoordelijkheid op zich te nemen ervoor te zorgen dat de Times haar titel als de officiële krant verdient. Elke vergelijking tussen de rapportage van de New York Times en die van de Wall Street Journal als het gaat om het Midden-Oosten zou de New York Times een slecht cijfer geven.

Tot slot is er ook een goede kant aan de hele kwestie. Een traditioneel antisemitisch stereotype is dat “de Joden de media beheersen.” Mensen die deze onzin verkondigen wijzen vaak naar de New York Times, die in feite wordt gepubliceerd door een prominente joodse familie, de Sulzbergers. Iedereen die de New York Times leest, ziet meteen de leugen in deze dwaze bewering.

Ja, de New York Times wordt al lang beheerst door een Joodse familie. Maar deze joodse familie is absoluut geen voorstander van Joodse waarden, de natiestaat van het Joodse volk of Joodse gevoeligheden. In ieder geval heeft het zijn Joodsheid gebruikt als een excuus om over Joden te zeggen en Joden aan te doen wat geen gewone krant, die geen eigendom is van Joden, ooit zou doen.

Goebbelsiaanse cartoon in de NYT op 25 april ’19


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alan M. Dershowitz “What if the New York Times Cartoon had depicted a Muslim, a Lesbian, an African American or a Mexican as a Dog?” van 29 april 2019 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Jackson Richman “In midst of apology for one anti-Semitic cartoon, ‘New York Times’ publishes yet another” van 29 april 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van D. D. Degg “NY Times and critics double down cartoons” van 29 april 2019 op de site van The Daily Cartoonist

2 gedachtes over “NYT brengt weer antisemitische cartoon; waarom geen homo of moslimleider als hond opgevoerd?

 1. De NYT is vele male erger dan de BDS.

  Zij zijn de boodschappers van pure Israelhaat in de hoop de Jodenhaat tegen hun eigen persoon te mijden.

  Een Joodse Israelhater is vele male erger dan een ignorante BDS student.

  De NY-Sturmer staat alweer aan foute kant van de geschiedenis, maar het zal ze niet helpen…..ze worden nog steeds met de ‘Joodse media’ geassocieerd.

  Voor de ‘progressieve’ Joodse aanhangers van de links progressieve/anti semitische Democraten is een flinke dosis Jodenhaat een prima medicijn om hun realiteitszin te herstellen.

  Like

Reacties zijn gesloten.