Israël neemt extra maatregelen na beschieting van Ashdod met raket door Islamitische Jihad uit Gaza

Plaatje hierboven: Leiders van de Palestijnse terreurorganisatie Islamitische Jihad (PIJ), nà Hamas de belangrijkste en meest actieve in Gaza. In het midden met groene pet Baha Abu al-Ata, de commandant van de Al Quds Brigades in het Noordelijke District van Gaza die gisteren een raket afvuurden naar Ashdod, Israël [beeldbron: Ynet]

Galei Tzahal, een uitgave van het Israëlische leger, meldt dat de IDF extra Iron Dome-batterijen heeft opgesteld over het hele land en rondom de Gazastrook in het bijzonder.

Volgens het rapport is de inzet uitgevoerd als voorbereiding op een mogelijke escalatie van de veiligheid in Gaza tijdens Herinneringsdag (Yom HaZikaron) en Onafhankelijkheidsdag (Yom Ha’atzmaut), respectievelijk op 7 en 8 mei aanstaande volgens de Joodse kalender.

Bovendien wordt gevreesd dat de terreurorganisaties vanuit Gaza het Eurovisie Songfestival viseren en te verstoren dat op 14 mei plaatsvindt. Elementen van de islamitische beweging Hamas dreigden eerder al om raketten te lanceren op Israëlisch grondgebied, in het bijzonder tijdens de Europese zangwedstrijd die plaatsvindt in Tel Aviv.

Islamitische Jihad
Gisteravond, na enkele weken stilte, had de IDF aangekondigd dat er een raket was afgevuurd vanuit Gaza die vlak voor de kust van de belangrijke Israëlische haven- en industriestad Ashdod in de Middellandse Zee was gevallen, zonder slachtoffers of schade.

IDF-woordvoerder Ronen Manlis zei dat de sjiitische terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) achter het raketvuur zat, gericht op het verstoren van de overeenkomst tussen Israël en Hamas.

Manlis meldde dat de raket werd afgevuurd vanuit de woonwijk Al-Atatra in de noordelijke Gazastrook. Volgens de IDF-woordvoerder heeft de door Iran gesponsorde en bewapende sjiitische Islamitische Jihad onlangs geprobeerd de situatie te verslechteren door aanvallen uit te voeren “zonder een handtekening achter te laten”.

Interessant is dat de IDF-woordvoerder persoonlijk de individuele islamitische Jihad-medewerker identificeerde die verantwoordelijk wordt geacht voor de lancering en escalatie, met name Baha Abu al-Ata, de commandant van het Noordelijke District. Het feit dat de IDF dergelijke waardevolle inlichtingen vrijgeeft, kan wijzen op een impliciete bedreiging van het leven van Abu al-Ata (“we know who you are, where you live, beware“).

De IDF-woordvoerder zei ook dat ondanks pogingen in Gaza de schijn van coördinatie tussen de soennistische Hamas en de sjiitische Islamitische Jihad te geven, er in de praktijk geen sprake is van een dergelijke coördinatie en dat de PIJ niet gehoorzaamt aan de instructies van Hamas. Niettemin beschouwt de IDF de terreurgroep Hamas als de soevereine bestuurder in de Gazastrook.

Visgebied
Nadat per 1 april ’19 het visgebied voor Gazaanse vissers van negen zeemijl (17 km) was uitgebreid tot 15 zeemijlen (28 km) voor de kust, als teken van Israël’s goodwill om een wapenbestand te bereiken met Hamas, wordt deze opnieuw beperkt.

De ‘coördinator voor regeringsactiviteiten in de gebieden’ (COGAT), de Druzische generaal-majoor Kamil Abu Rokun, heeft op dinsdag aangekondigd dat als gevolg van de beschieting met een raket het visgebied tot nader order wordt teruggebracht tot zes zeemijlen (11 km).

Visserijzone beperkt tot 6 zeemijl = 11,1 km


Bronnen:

♦ naar een artikelRocket fired from Gaza lands in sea off Israel’s coast” van 30 april 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Kobi Finkler “In response to rocket: Gaza fishing area to be reduced again” en een artikelAnalysis: Why was a single rocket fired last night?” en een artikel van Mordechai Sones “IDF deploys more Iron Dome systems” van 30 april 2019 op de site van Arutz Sheva