Palestijnse Autoriteit weigert haar burgers behandeling in Israël

Plaatje hierboven: Behandeling van een kind met kanker in een ziekenhuis in de Gazastrook [beeldbron: Ynet/EPA]

De Palestijnse Autoriteit is gestopt met het sturen van Westbank- en Gaza-patiënten naar Israëlische medische faciliteiten, na financiële moeilijkheden die ontstonden nadat Israël februari besloot om ongeveer een half miljard sjekels af te trekken van het belastinggeld dat het namens de PA verzamelt, vanwege de aanhoudende betaling van terroristen ‘salarissen.

In de afgelopen tijd stonden er op de sociale netwerken meldingen van anti-Israëlische groepen, waarin Israël ervan beschuldigd wordt bewoners met kanker uit de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook behandeling in Israël te weigeren.

Vandaag publiceerde de nieuwssite Ynet News een bericht dat de werkelijke reden verklaart voor het feit dat er in de afgelopen tijd duidelijk minder patiënten uit de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook in Israël behandeld werden, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben voor deze patiënten.

Zoals wij berichtten, is Israël ermee begonnen een deel van de belastinggelden van de Palestijnse Autoriteit in te houden als maatregel tegen de Palestijnse salarisbetalingen aan Arabische terroristen en hun families. Als antwoord en wellicht zelfs als pressiemiddel is de Palestijnse Autoriteit er nu mee gestopt om patiënten met kanker naar Israël te sturen.

De reden daarvoor zouden de door de Israëlische maatregel ontstane financiële problemen van de Palestijnse Autoriteit zijn. Anderzijds verklaarde zij echter enige tijd geleden niet te stoppen met het uitbetalen van salarissen aan terroristen en hun families. Financiële problemen?

Per jaar worden er in Israël ongeveer 3500 patiënten van de Palestijnse Autoriteit en meerdere tientallen uit de Gazastrook behandeld. Veel van de noodzakelijke behandelingen zijn alleen mogelijk in het oosten van Jeruzalem of in Israëlische ziekenhuizen.

Iedere bewoner uit de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en uit de Gazastrook heeft het recht een medische behandeling aan te vragen wanneer hij over een afspraak bij een Israëlische medische instelling en de betalingsverplichting van de kant van de Palestijnse Autoriteit beschikt.

In de afgelopen weken is de Palestijnse Autoriteit er echter mee gestopt om deze documenten beschikbaar te stellen, wat een behandeling van de kankerpatiënten in Israëlische instellingen verhindert.

De NGO “Artsen voor Mensenrechten” (“Physicians for Human Rights”) bekritiseerde nu beide partijen en zei dat het niet zo zou kunnen zijn dat patiënten het slachtoffer zouden worden van de ruzie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Israël zou moeten stoppen met het inhouden van een deel van de belastinggelden en de Palestijnse Autoriteit zou de patiënten buiten het conflict moeten houden.

Van de kant van Israël werd verklaard dat de patiënten officieel in Jordanië of Egypte behandeld zouden moeten worden. Maar daartoe is het tot nu toe niet gekomen. Volgens de laatste berichten wordt 8% van het jaarbudget van de Palestijnse Autoriteit voor de salarisbetalingen aan de terroristen en hun familieleden gebruikt.

door Dov Eilon


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rotem Elizera “PA prevents West Bank, Gaza patients from receiving treatment in Israel” van 29 april 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Palästinensische Autonomiebehörde verweigert ihren Bürgern Behandlung in Israel” op de site van Israel Heute van 29 april 2019.

3 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit weigert haar burgers behandeling in Israël

  1. Krankzinnig dat Israel palestijnen medische verzorging geeft . Stop met die humanitaire flauwekul. Het is oorlog. Oog om oog en tand om tand. Geen genade voor de vijand, hebben de palestijnen ook niet..

    Like

  2. Ondertussen is Abbas even ongezien door pally’s naar frankfurt afgereisd voor een medische behandeling !

    Like

Reacties zijn gesloten.