Mythe van de ‘armoedige, verstoten, onbegrepen en ongeletterde’ terrorist is ontkracht

Plaatje hierboven: Opleidingsschool voor terroristen in Pakistan [beeldbron: Borgen Project]

In de hoofden van velen gaan armoede en geweld vaak samen. Na de gebeurtenissen van 11 september hebben verschillende prominente waarnemers, variërend van George W. Bush tot George McGovern, een verband gelegd. Het hoofd van de Wereldbank heeft zelfs verklaard dat “het terrorisme niet zal stoppen voordat de armoede is verdwenen.” Maar dat is een mythe.

Het leggen van een verband tussen armoede en terrorisme – als het niet gerechtvaardigd is – is potentieel behoorlijk gevaarlijk omdat de internationale gemeenschap mogelijk geen interesse meer heeft in het bieden van steun aan ontwikkelingslanden wanneer de onmiddellijke dreiging van terrorisme verdwijnt.

Economen hebben een verband gevonden tussen lage inkomens en vermogensdelicten. Maar in de meeste gevallen is terrorisme minder als vermogenscriminaliteit en meer een gewelddadige vorm van politiek engagement. En terroristische organisaties geven er meestal de voorkeur aan hoogopgeleide individuen als strijders te gebruiken, omdat ze beter geschikt zijn om internationaal terrorisme uit te voeren dan verarmde analfabeten, omdat de terroristen in een vreemde omgeving moeten passen om succesvol te zijn.

Elite van het Land
De bomaanslag op de Paaszondag van vorige week, gericht op christelijke aanbidders in Sri Lanka, was een van de dodelijkste terroristische aanslagen in de moderne geschiedenis.

Het bloedbad, waarbij ongeveer 250 mensen omkwamen, vertoonde tekenen van gesofisticeerde coördinatie en planning en werd snel verbonden met de Islamitische Staat (ISIS/Daesh), een groep waarvan, ongeacht de rol die zij uiteindelijk hebben gespeeld, bekend is dat zij de technische expertise bezit en waarvoor een operationeel netwerk nodig is om dit soort aanslagen uit te voeren.

Maar de veel grotere verrassing voor velen was de achtergrond van de negen islamitische terroristen, waaronder een vrouw, die de zelfmoordaanslagen uitvoerde. Ver van het gewone beeld van zich hard uitslovende terroristen die wanhopig werden gedreven door hun hopeloze levensomstandigheden, behoorden de Sri Lankaanse bommenleggers tot de elite van hun land.

“De meeste bommenleggers zijn goed opgeleide en goed doorvoede leden en komen uit economisch sterke gezinnen. Sommigen van hen zijn naar het buitenland gegaan om te studeren,” vertelde de minister van Defensie van Sri Lanka, Ruwan Wijewardene, op een persconferentie. Een verdachte aanslager ging naar de rechtenacademie in Australië, terwijl twee anderen, broers, opgegroeid waren als zonen van een rijke en gevestigde zakenmensen.

In tegenstelling tot hardnekkige mythes rond terrorisme, is de achtergrond van de Srilankaanse aanvallers dichter bij de norm dan de uitzondering. Onderzoekers betogen al jaren dat het meeste terrorisme wordt gepleegd door individuen die gemiddeld rijker zijn en beter zijn opgeleid dan het gemiddelde niveau in hun respectievelijke samenleving.

Maar teruggaand tot 11 september 2001, toen 19 radicaal-islamitische terroristen van Al-Qaida vier forensvliegtuigen crashten en de Verenigde Staten aanvielen, begon er een valse consensus te ontstaan ​​tussen Amerikaanse politici en experts die zich probeerden te kronkelen tegen deze nieuwe dreiging, die terrorisme in verband bracht met armoede, onwetendheid en hopeloosheid.

In 2002 verklaarde president George W. Bush dat Amerika “vecht tegen armoede omdat hoop een antwoord is op terreur.” Zijn minister van buitenlandse zaken, generaal Colin Powell, was het daarmee eens. “De oorzaak van terrorisme komt voort uit situaties waarin er armoede heerst, waar onwetendheid heerst.” De perceptie van de Bush-regering over de wortels van terroristen werd al snel geëvenaard door rivaliserende Amerikaanse politici en leiders over de hele wereld.

Bijna twee decennia later beschouwen Amerikanen terrorisme nog steeds als een ernstige bedreiging, en komen terroristische aanslagen bijna dagelijks voor: in Sri Lanka, in het aanhoudende Israëlisch-Palestijnse conflict en elders in Zuid-Azië en in de Hoorn van Afrika. Grote terroristische operaties werden ook uitgevoerd door jihadistische groepen die in het Westen actief zijn en onder andere Frankrijk, Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland en andere landen hebben aangevallen.

In de jaren tussen 11 september 2001 en de aanslag van vorige week in Sri Lanka hebben de meeste politici hun opvattingen over de wortels van het terrorisme getemperd, maar het idee dat het fenomeen gebaseerd is op armoede en onwetendheid, blijft bestaan. Iets meer dan een maand geleden werd een toespraak van de leider van de Britse Labour Party, Jeremy Corbyn, ontdekt die hem liet zien sympathie te betonen met de zelfmoordterroristen van Hamas. In de videoclip suggereerde hij dat jonge mannen in Palestina zich tot terreur keren vanwege ‘hopeloosheid’ en een gebrek aan andere opties.

Op het eerste gezicht lijkt het logisch dat terrorisme en ontberingen met elkaar verweven zijn. Zouden de armen en wanhopigen, die minder te verliezen hebben, eerder geneigd zijn tot destructieve activiteit? Deze manier van denken kan direct worden teruggevoerd op de traditionele economische theorie van misdaad, naar voren gebracht door Nobelprijswinnaarseconoom Gary Becker, en de traditionele economische theorie van zelfmoord, naar voren gebracht door de economen Daniel Hamermesh en Neal Soss.

Op het eerste gezicht lijkt het logisch dat dezelfde indicatoren voor een neiging tot misdaad en zelfmoord, namelijk een gebrek aan middelen of onderwijs, ook te vinden zijn in het soort mensen dat vatbaar is voor het plegen van een terroristische daad, die crimineel is. en vaak zelfmoordneigingen.

Voor politici maakt het groeperen van deze drie kwesties – armoede, slecht onderwijs en terrorisme – het gemakkelijk om het probleem op te lossen. Als je armoede vermindert of onderwijs promoot, zal het terrorisme afnemen. Maar de realiteit werkt niet samen met politiek opportunisme en de meeste onderzoekers en economen weerleggen terecht het idee dat terrorisme afhankelijk is van armoede en onwetendheid.


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Claude Berrebi en Owen Engel “Ending the Myth of the Poor Terrorist – The jihadists who carried out the Easter massacre in Sri Lanka were educated members of their country’s elite, a background that’s closer to the terrorist norm than the exception” van 30 april 2019 op de site van The Tablet Magazine

♦ naar een artikelPoverty and Low Education Don’t Cause Terrorism” op de site van The National Bureau of Economic Resaerch (NBER)

2 gedachtes over “Mythe van de ‘armoedige, verstoten, onbegrepen en ongeletterde’ terrorist is ontkracht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.