Grote demonstratie aan kantoren NYT na publicatie van antisemitische cartoon +video

Op maandagavond 29 april ’19 verzamelden zich voor de kantoren van The New York Times (NYT) honderden Amerikaanse Joden en niet-Joden om te protesteren tegen de publicatie van een antisemitische cartoon in de krant vorige week. Zij droegen borden mee met opschriften zoals “Anti-Israel NYT guilty!” en “NYT guilty of 120 years of Jewhate” [beeldbron: screenshot video]

Zingen “schande over u” en zwaaiend met Amerikaanse en Israëlische vlaggen, eisten de betogers dat de krant actie onderneemt tegen werknemers die verantwoordelijk zijn voor de publicatie van een karikatuur die de Israëlische premier Binyamin Netanyahu uitbeeldt als een hond die een Davidsster draagt ​​en een blinde president Donald Trump leidt die werd afgebeeld met een keppel op zijn hoofd.

Jurist en voormalig professor professor aan de Harvard Law School, Alan Dershowitz, spraken tijdens de bijeenkomst, samen met de voormalige New Yorkse Assemblyman Dov Hikind en Jeffrey Wiesenfeld, een voormalig staatsfunctionaris van de staat New York en Principal bij Bernstein Global Wealth Management. Dershowitz zei dat de antisemitische cartoon deed denken aan “een zeer donkere tijd in de Joodse geschiedenis”, en haalde scherp uit naar de krant vanwege zijn verslaggeving over Israël en Joods gerelateerde verhalen.

New York Times Trump/Netanyahu Cartoon Protest

“Het is erg pijnlijk voor mij. Ik heb vele, vele tientallen artikelen geschreven voor The New York Times. Ik heb waarschijnlijk meer juridisch georiënteerde op-eds geschreven dan wie dan ook die niet voor The New York Times werkt. Ik ben in de boekbespreking geweest. Ik ben in het tijdschrift geweest. Ik ben in het tijdschrift geweest. Ik ben een groot voorstander van The New York Times geweest. Maar toen ik die cartoon gisteren zag, bracht dat me alleen maar een donkere tijd in de Joodse geschiedenis in herinnering. En ik vroeg mezelf: ‘Hoe kan het zijn gebeurd?'”

“De New York Times heeft het zo vaak verkeerd gehad als het gaat om Israël, als het gaat om het Joodse volk. Het enige goede dat de New York Times ooit voor het Joodse volk heeft gedaan, is dat het de leugen ondermijnt dat de Joden de media controleren en gebruiken om hun eigen belangen te ondersteunen.”

Voormalig staatsmonitor Dov Hikind excommuniceerde de Times omdat hij de publicatie van de cartoon toestond, waarbij hij de stereotiepe afbeelding van Netanyahu met een grote neus opmerkte. “Aan de leiband is de premier van Israël met een grote neus. Ik weet persoonlijk dat de premier geen grote neus heeft … met een davidster om zijn nek. Dit is het ergste soort antisemitisme dat je je kunt voorstellen. Je moet je schamen!”

Hikind zei later dat zijn eerste reactie op het zien van de cartoon ‘schok, ongeloof’ was. “Het is alsof je uit een nare droom ontwaakt. Dat kan niet. Niet de New York Times, de meest progressieve liberale krant ter wereld, misschien wel de grootste krant ter wereld, zich overgeeft aan puur, onvervalst antisemitisme, smerig antisemitisme.”

Goebbelsiaanse cartoon in de NYT op 25 april ’19

Eerder op maandag publiceerde Dershowitz een artikel in The Hill waarin de NYT-cartoon werd vergeleken met nazi-propaganda. “Een van de wapens van haat tegen Joden ingezet door nazi-Duitsland waren cartoons en karikaturen die Joden afschilderden als onmenselijke dieren, vaak als honden of spinnen.

Dus toen de internationale editie van The New York Times in het weekend een cartoon publiceerde waarin de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd afgebeeld als een hond die een Davidster droeg, hadden de redacteuren zich niet moeten verbazen over de woedende reactie op de controverse.”


Bronnen:

♦ naar een artikelProtesters rally outside of NYT against anti-Semitic cartoon” van 30 april 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blog “New York Times publiceert cartoon die kan wedijveren met nazi-propaganda van Adolf Hitler” van 29 april 2019

♦ naar een artikel van Meira Svirsky “New York Times Publishes Cartoon Worthy of Nazi Propaganda” van 28 april 2019 op de site van The Clarion Project

♦ naar een artikel van Ira Stoll “‘Shame On You’: New York Times Antisemitic Cartoon Controversy Escalates” en een artikelVice President Pence Condemns New York Times for Publishing Antisemitic Cartoon” van 28 april 2019 op de site van The Algemeiner

3 gedachtes over “Grote demonstratie aan kantoren NYT na publicatie van antisemitische cartoon +video

  1. Ik zou dit in een breder verband willen zien. In het congres zit een democraat met zeer uitgesproken ideeën. Die heeft natuurlijk linkse en rechtse vrienden.
    Wat ze bindt is puur antisemitisme.
    De krant is een krachtig medium.

    Like

  2. inmiddels is het vod omgedoopt naar “Der New York Sturmer” de heer Brabosh was dit vergelijk als eerste opgevallen !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.