Israël bezorgd om nakend financieel bankroet en mogelijk einde van de Palestijnse Autoriteit

De staat Israël heeft honderden miljoenen sjekels in het geheim overgedragen aan de schatkist van de Palestijnse Autoriteit om de ineenstorting van de entiteit te voorkomen. Maar de PA zond de transactie terug en gaf het geld terug, volgens het Israëlische Hebreeuwse  openbare omroepnetwerk Kann.

Premier Benjamin Netanyahu hield op zondag een spoedvergadering met de vertrekkende minister van Financiën, Moshe Kahlon, om de in elkaar stuikende economie in de gebieden die worden gecontoleerd door de Palestijnse Autoriteit te bespreken, aldus het rapport. Tijdens hun vergadering spraken de ambtenaren hun toenemende bezorgdheid uit dat de Palestijnse Autoriteit volledig zou kunnen instorten.

Vanwege de koppige weigering van PA-leider Mahmoud Abbas om de belastinginkomsten die namens de entiteit werden geïncasseerd – die meer dan de helft van zijn maandbudget uitmaken – te aanvaarden, zij het minus het bedrag dat de PA aan terroristische gevangenen in Israël had betaald, en de families van mensen die zijn omgekomen toen ze probeerden Israëli’s te vermoorden, ook bekend als het ‘pay-to-kill’-beleid van de Palestijnse Autoriteit.

De Israëlische reductiewet, zoals die wordt genoemd, werd door de Knesset aangenomen en eerder dit jaar door de regering goedgekeurd. Israël kondigde vervolgens de vermindering aan van $ 138 miljoen aan maandelijkse betalingen aan de PA om de betalingen van de regering van de Palestijnse Autoriteit aan terroristen en hun families te compenseren. Als reactie weigerde Abbas om het even welk belastinggeld aante nemen dat Israël namens hem had geïncasseerd, en drong erop aan dat Israël het volledige bedrag, of helemaal geen, overmaakte.

Maar niet iedereen is het eens met de huidige Israëlische aanpak van de crisis. Advocaat Itamar Ben-Gvir van Otzma Jehoeda reageerde gisteravond erg boos op de publicatie dat Israël zeer bezorgd is over de moeilijke economische situatie van de Palestijnse Autoriteit en hij zei:

De realiteit waarin we leren dat achter de ruggen van de burgers van de staat Israël, de Israëlische regering tracht de ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit te voorkomen door de geldstroom naar diens terreur te herstellen, is buitensporig en onaanvaardbaar.  De Palestijnse Autoriteit moet worden verpletterd, niet gerehabiliteerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu, Kahlon Worry After Palestinian Authority Returns Israel’s Secret Transfer of Millions of Shekels” van 28 april 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelBen-Gvir: PA must be crushed, not rehabilitated” van 29 april 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Israël bezorgd om nakend financieel bankroet en mogelijk einde van de Palestijnse Autoriteit

 1. 100% mee eens.

  PA/Hamas moeten inderdaad worden verpletterd.

  Alleen dan hebben de palestijnse arabieren een kans op een beter leven…..en dus ook de Israeli’s.

  De politiek van pappen en nathouden heeft zijn beste tijd gehad en niets opgeleverd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een begrijpelijke reactie. Gezien de kracht van Israël denk ik eerst aan de effectiviteit. Israël heeft partners nodig en moet denken aan de toekomst.
  Hopelijk staat er een jonge generatie Palestijnse Arabieren op waarmee te praten is. Hoe lang kan de PA zo nog functioneren? Wat en wie vertegenwoordigd het?

  Like

Reacties zijn gesloten.