San Diego aanslag in synagoge: tegenreactie gelovigen voorkwam meer slachtoffers

Waarom moeten Joden eerst vermoord worden vooraleer te erkennen dat antisemitisme werkelijk bestaat?” [Ariel Sobel op 28 april 2019 in The Forward]

Snel denken en een agressieve reactie van leden van de Californische synagoge die op zaterdag door een antisemitische schutter werden aangevallen, hebben volgens latere berichten uit het gebeuren hebben meer dan waarschijnlijk verdere slachtoffers voorkomen.

Het schietincident vond plaats in een Chabad-synagoge in Poway, Californië, waar congregaties bijeenkwamen om de laatste dag van Pesach te vieren. Nadat de schutter het vuur had geopend, handelden aanbidders snel en dreven hem de synagoge uit.

Burgemeester van Poway Steve Vaus was de eerste om de gemeenschapsleden te prijzen voor hun optreden tegen de schutter, zeggende: “Ik heb begrepen van de mensen die erbij waren dat deze schutter werd aangepakt door mensen van de gemeenschap en die dappere mensen zorgden er zeker voor dat deze tragedie niet veel slechter is afgelopen.”

De aanvaller werd voor het eerst geconfronteerd met de geestelijke leider van de gemeenschap, rabbijn Yisrael Goldstein, die hem tegenkwam in de gang terwijl hij zich voorbereidde op het yizkor herdenkingsgebed. Nadat hij de schutter recht in de ogen keek hief Goldstein vervolgens zijn handen op om zijn gezicht te beschermen. De aanvaller vuurde vervolgens een paar schoten af ​die de vingers van de rabbijn troffen.

Kort daarna stopten de schietpartij en congreganten haastten zich om de kinderen in veiligheid te brengen en de aanvaller te confronteren. “Zijn pistool klemde of hij was aan het herladen of zo, en ze renden van hem weg en toen rende hij naar buiten,” bevestigde Chabad-woordvoerder Motti Seligson aan The Algemeiner.

Congregant Oscar Stewart vertelde de Wall Street Journal dat hij naar de gang liep en de schutter zag staan ​​met zijn AR-geweer. “Toen hij me zag, liet hij zijn wapen vallen, draaide zich om en rende weg,” zei Stewart. “Misschien heeft hij geprobeerd een magazijn te veranderen  of anders raakte hij gewoon in paniek.

Terwijl de verdachte vluchtte, meldde de Wall Street Journal, haalden de congreganten snel een pistool dat op het terrein werd bewaard en gaven het aan een lid van de synagoge die een officier was van de Grenspolitie. De officier vuurde naar de schutter en raakte zijn voertuig.

De dader, de 19-jarige John Earnest, wed kort daarna overmeesterd door de politie en gaf zich over. “Mensen moeten weten dat we geen zittende doelwitten zijn in de synagogen,” vertelde Roneet Lev, een oude Chabad of Poway-congregant, aan de Journal. “We gaan onszelf beschermen.

Dr. Joshua Gleis, president van Gleis Security Consulting, die huizen van aanbidding helpt beschermen, zei over het incident:

Mensen strooien de laatste tijd kwistig met de term ‘helden’, maar voor alledaagse gemeenteleden en off-duty wetshandhavingsdiensten om een onverwachts opgedaagde schutter te confronteren tijdens een Pesach-viering, dàt is pas echt heldhaftig. Hun voorbeeld zou moeten worden opgemerkt wanneer zij wereldwijd met soortgelijke bedreigingen worden geconfronteerd. Gewapende bewakers moeten deel uitmaken van het gesprek, maar een meer actieve gemeente die proactieve stappen neemt met kringen van veiligheid is van cruciaal belang om alle huizen van aanbidding beter te beschermen.

De 60-jarige Lori Gilbert-Kaye raakte tijdens de schietpartij dodelijk gewond. Drie andere gemeenteleden raakten gewond, waaronder Rabbi Goldstein. De verdachte werd geïdentificeerd als de 19-jarige John Earnest uit San Diego. Naar verluidt liet de dader een antisemitisch manifest na op het internet en lijkt hij een adept te zijn van de blanke suprematische ideologie.

Joodse kracht geeft macht en verweer
Nooit meer opnieuw = nooit vergeten noch vergeven


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Aggressive Response to Shooter Prevented Further Casualties at California Synagogue: Reports” van 28 april 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Ariel Sobel “Why Do Jews Have To Be Murdered For You To Admit Anti-Semitism Is Real?” van 28 april 2019 op de site van The Forward

Een gedachte over “San Diego aanslag in synagoge: tegenreactie gelovigen voorkwam meer slachtoffers

  1. Met 21 kun je drinken, op je achttiende kun je een wapen kopen. Gescheiden door twee oceanen, bevriende noorderburen en weliswaar problematische zuiderburen die het ook niet slecht voor hebben, is een groot deel van de bevolking zwaar gewapend.
    De één maakt de ander gek. Het aantal vuurwapenincidenten vorig jaar was niet te tellen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.