Joden in angst: Ook de jongsten trekken weg uit Duitsland

Het wegtrekken van de Duitse Joden is al lang begonnen. Nu besluiten ook steeds meer minderjarigen de stap naar het zonnige Israël te nemen. De redenen – toenemend islamitisch en links antisemitisme – zijn bekend, maar het interesseert de Duitse politici, die bij iedere gelegenheid hun lippendienst betreffende het bestaansrecht van de staat Israël de lucht in blazen, bitter weinig.

“Ik ben vreselijk bang voor het islamitisch antisemitisme”, verklaart de 46-jarige alleenstaande moeder Evelyn Mende heel openlijk in een artikel in de “Welt”, dat achter de betaalmuur verborgen zit. “Ik kan niet inschatten hoe erg het nog wordt.” Haar dochter Golda zit in Berlijn op gepakte koffers. “Ik denk ook dat er geen toekomst voor Joden is”, aldus de 15-jarige, die in september in de buurt van Tel Aviv naar een internaat zal gaan.

Vorig jaar trokken 50 jonge Duitse Joden naar Israël. Onder hen ook de 16-jarige Berlijnse Liam Rückert. Voor hem was de emigratie de enige manier om te ontsnappen aan het gepest en getreiter van zijn medescholieren op de school in het ooit goed-burgerlijke leraren- en ambtenarendistrict Steglitz. Steglitz bezit inmiddels een aandeel buitenlanders van bijna 14%.

Liam bezoekt in Israël het Monsenson-internaat, waar ook Golda in de herfst naartoe zal gaan, en is daar gelukkig. Het lesrooster zou weliswaar het nodige van hem eisen en de leraren zouden strenger zijn, maar hij zou veel vrienden hebben gevonden, zegt de 16-jarige in de “Spiegel”.

“Als Jood had ik het in Duitsland niet meer uitgehouden”, vertelt de teenager, die weliswaar niet gelovig, maar trots op zijn afkomst zou zijn. De pestervaringen die hij op school in Steglitz moest doormaken, zouden traumatiserend geweest zijn voor hem. Des temeer geniet hij nu van het samenleven met zijn kamergenoten, die uit Italië, Nederland, de VS en Duitsland komen.

Ook Jamela, dochter van een man uit Kameroen en een in de DDR opgegroeide Jodin, staat op het punt om te vertrekken. De 14-jarige Berlijnse kreeg zojuist de toezegging van de Israëlische organisatie “Naale”. Ook zij werd door haar medeleerlingen op een staatsschool voor “Jood” uitgescholden, toen bekend werd tot welke religie ze behoort en weet sindsdien wat “Jodenhaat” betekent.

Ondersteuning van het onderwijzend personeel? Had je gedacht! Ook op straat in de hoofdstad deinzen de – duidelijk linkse – Israël-vijanden er niet meer voor terug om een 14-jarig meisje aan te vallen. Toen Jamela in de metro in een T-shirt met het opschrift “Israel Defense Forces” onderweg was, werd ze door een man benaderd met de woorden “Aha, hebben jullie weer nederzettingen gebouwd en land gestolen?”

Slechts één andere passagier, die tussenbeide kwam, zou de situatie tot ontspanning hebben kunnen brengen. De aangifte bij de politie zou zonder succes zijn gebleven, vertelt haar moeder Annette Etoundi in de “Welt”. “Ik ben het eeuwige verstoppen zat”, zegt de moeder, die een T-shirt draagt met het opschrift “Tel Aviv”. Ze houdt van Israël en is blij met de beslissing van haar 14-jarige dochter.

De emigratie wordt mogelijk gemaakt door de Israëlische organisatie “Naale”, die met gratis onderwijs en internaat jonge Joden uit de hele wereld voor het leven in de enige democratie in het Midden-Oosten animeert. Om een van de 25 scholen van de organisatie te kunnen bezoeken, moeten de jongeren meerdere testen doen of ze hiervoor geschikt zijn.

Er is geen gebrek aan sollicitanten, het antisemitisme neemt ook in Europa dramatisch toe. Het lukt 700 jongeren uit de hele wereld jaarlijks – dankzij het door het Israëlische ministerie van Onderwijs en de Jewish Agency geïnitieerde Naale-programma – om opnieuw te beginnen in Israël. Als alles goed gaat, komen de ouders- wat men hoopt – later na.

De nieuwste statistieken staven de “gevoelde” bedreiging (hier). Het aantal Joden-vijandige aanvallen neemt toe, ze worden steeds gewelddadiger. Het niet officiële aantal zou wel eens groot kunnen zijn, omdat veel slachtoffers niet naar de politie gaan, omdat desbetreffende aangiftes meestal op niets uitdraaien. De tijden waarin de Joden in Duitsland openlijk met een keppeltje of een Davidsster door de straten konden lopen, zijn al lang – weer – historie.

door Marilla Slominski


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Juden in Angst: Auch die Jüngsten ziehen aus Deutschland weg” op de site van Journalisten Watch (jouwatch) van 28 april 2019.

2 gedachtes over “Joden in angst: Ook de jongsten trekken weg uit Duitsland

  1. Duitsland, Belgie, Nederland, Frankrijk etc. en ook de VS zijn vijandelijk gebied voor Joden geworden.

    Deze landen moeten dan ook maar de consekwenties aanvaarden van een Islam meerderheid in hun achtertuin.

    Ze hebben het eerlijk verdient.

    Like

  2. Heel heel erg dat het zo ver is gekomen in heel Europa.Maar het zat er in want Jodenhaat is nog nooit weg geweest.Ik ben blij dat deze kinderen deze beslissing hebben genomen voor dat het te laat is.We hebben dat in het verledan gezien het gaat heel langzaam en opens kan je geen kant meer uit.Alles wordt altijd erger dus ook nog erger dan in 1940-1945.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.