New York Times publiceert cartoon die kan wedijveren met nazi-propaganda van Adolf Hitler

Het gerenommeerde Amerikaanse dagblad The New York Times is diep weggezonken tot het niveau van antisemitische nazi-propaganda die diende om de Duitsers op te zetten  tegen de Joden in de jaren ’30 ten tijde van het Derde Rijk en de geesten rijp te maken voor een nakende judeocide .

Een politieke cartoon die werd gepubliceerd op pagina 16 van de Internationale Editie [!] van deze “eerbiedwaardige” krant de NYT, die op 25 april in de kiosken terechtkwam, beeldde een hond af met het hoofd van Israëls nieuw herkozen premier Benjamin Netanyahu die een blinde president Trump met een Joodse keppel op het hoofd leidde. Aan de leiband bungelt een Davidster.

Meer klassieke antisemitische optieken konden niet worden gebruikt door Joseph Goebbels zelves en zijn ploeg Duitse propagandisten, die systematisch een volledig continent voorbereidden op de massale uitroeiing van de Joden in Europa en deze acceptabel te maken. Deze propaganda, die culmineerde in de Holocaust, diende om van een hele groep mensen tot onmenselijk ongedierte te maken, veracht door de massa en met uitsterven bedreigd.

In de huidige versie van de Times is de betekenis duidelijk (en compleet in lijn met het klassieke nazi-tijdperk dat de Davidster gebruikte om Joden te stigmatiseren): Netanyahu (dwz Israël, dwz alle Joden) bepaalt het doen en laten van de leider van de machtigste natie in de wereld.

Afgezien van al de woede en verontwaardiging bij het publiceren van zo’n cartoon, kunnen we zeggen dat de krant eindelijk zijn ware kleuren heeft laten zien. In plaats van zich te verschuilen achter nieuwsverhalen die opzettelijk onjuist zijn en een scheve weergave van de ‘feiten’ geven als het gaat om berichtgeving over Israël, evenals over orthodoxe Joden, zegt deze cartoon (die zeker door de handen ging van een reeks redacteuren ter goedkeuring), werkelijk alles.

Dit kunnen we ook zeggen over de vermeende “verontschuldiging” die de krant tweette toen deze ter verantwoording werd geroepen voor het publiceren van de antisemitische cartoon. De New York Times trok de publicatie online terug (de gedrukte uitgave is nog al moeilijk, maar NYT belooft voor vandaag een rechtzetting) en gaf toe dat de cartoon “antisemitische stereotypes bevatte” en verklaarde: “Het beeld was beledigend en het was een beoordelingsfout om het te publiceren”:

Verre van een verontschuldiging, moet dit in het beste geval als een verklaring worden beschouwd. In de verklaring wordt opgemerkt dat er geen erkenning is voor het feit dat het publiceren van de cartoon moreel onjuist was (om niet te spreken van feitelijk verkeerd, omdat er niets politiek is om te suggereren dat Israël zoveel macht heeft over de VS).

 Integendeel, de reden waarom The New York Times, volgens eigen zeggen, de cartoon terugtrok, was omdat “het beeld aanstootgevend was.” Toch is veel politiek commentaar aanstootgevend, vooral in het huidige ‘veilige ruimte’ -tijdperk. Een belediging die als aanstootgevend wordt beschouwd, is meestal omdat deze niet conform is met het geaccepteerde dogma, of het presenteert feiten die waar zijn, maar ongemakkelijk liggen (dat wil zeggen politiek incorrect).

Maar “beledigend” is niet hetzelfde als immoreel. Aanstootgevend is niet hetzelfde als onnauwkeurig. Het is waarschijnlijker dat de Times zich achteraf realiseerde dat de “belediging” die door de cartoon werd veroorzaakt dermate groot zou kunnen zijn dat het negatieve financiële gevolgen voor de krant zou kunnen hebben en het daarom niet de moeite waard leek om de fout toe te geven.

Redacteur Seth J. Frantzman schreef er gisteren dit over in The Jerusalem Post:

De nazi’s beeldden ons ook af als dieren. Ze plaatsen ook Davidsterren op ons. Antisemieten hebben ons eerder vergeleken met honden, apen en varkens. Vroeger was het extreemrechts dat de Joden afschilderde als zouden zij de wereld controleren zoals een octopus of een spin. Maar nu zien we hoe mainstream het is geworden om de Joden en Israël de schuld te geven van al de problemen in de wereld.

Bij het plaatje hieronder: Een sarcastisch antwoord kwam er ook van cartoonist Shay Charka die de cartoon in The New York Times bewerkte tot een blinde rioolkrant met een al even blinde geleidehond met De Protocollen van de Wijzen van Zion over de kop getrokken en een halsbandje met BDS, de beruchte internationale antisemitische boycot-Israël beweging. De nagel op de kop! [beeldbron: Reddit.com]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Meira Svirsky “New York Times Publishes Cartoon Worthy of Nazi Propaganda” van 28 april 2019 op de site van The Clarion Project

♦ naar een artikel van Ira Stoll “‘Shame On You’: New York Times Antisemitic Cartoon Controversy Escalates” en een artikelVice President Pence Condemns New York Times for Publishing Antisemitic Cartoon” van 28 april 2019 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “New York Times publiceert cartoon die kan wedijveren met nazi-propaganda van Adolf Hitler

 1. De gerenomeerde kwaliteitskrant NYT is gezonken tot een copie van Nazieblad Der Sturmer.

  Deze anti Joodse en fanatiek anti Israel krant heeft een naam hoog te houden.

  Al tijdens/na WO2 besloten ze om het lijden/uitroeien van de Joden tot een minimum te vermelden….om haar eigen Joodse identiteit te verbrergen.

  Ze hebben nog niets bijgeleerd.

  Deze ultra linkse krant met nog steeds veel Joodse medewerkers, allemaal links en allemaal ‘democrisch progressief, moet vooral fel anti Israel te zijn om iedere aanwezigheid van haar Joods zijn (en dus dual loyalty) te vermijden.

  Deze krant en niet de BDS is de echte vijand van de staat Israel!

  Zij zijn de boodschappers van Israel en Jodenhaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.