Palestijnse strijdkrachten op de Westbank zijn geïnfiltreerd door Hamas & Co

Plaatje hierboven: Nationale Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit (NSF) telt ca. 42.000 soldaten (in 2007). De manschappen van Palestijnse NSF, die in 1994 werd opgericht als onderdeel van de Oslo Akkoorden, worden nog steeds opgeleid, bewapend en uitgerust door de Verenigde Staten, België en de Italiaanse Carabinieri.

Hamas heeft het afgelopen jaar leden van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit bij de terroristische groep weten te werven, waaronder sommigen in gevoelige eenheden die samen met Israël Hamas-terreuractiviteiten op de Westelijke Jordaanoever tegenwerken, volgens een krantenbericht op dinsdag.

De inlichtingenagenten van de Palestijnse Autoriteit kregen lucht van de infiltratiepogingen van Hamas en lanceerden een paar maanden geleden een geheime politiecampagne tegen de Hamas-spionnen. Verschillende veiligheidsfunctionarissen werden gevangengezet nadat ze hadden toegegeven te hebben gewerkt voor de terreurgroep, volgens Yedioth Ahronoth, die Palestijnse bronnen citeerde.

In het rapport wordt gesteld dat Palestijnse veiligheidsfunctionarissen werden aangeworven om voor Hamas te werken, hetzij door steekpenningen en financiële prikkels, hetzij door de gevangenneming van hun familieleden in Gaza. Leiders van Hamas in Gaza en in het buitenland hielden toezicht op de aanwerving van de PA-beveiligingsbeambten, aldus het rapport.

De officieren werd gevraagd gevoelige informatie over te brengen aan de leiders van de Gaza omtrent PA-veiligheidsoperaties, inclusief tegen Hamas-cellen op de Westelijke Jordaanoever. Sommigen kregen te horen dat ze valse informatie moesten opstellen om de strijdkrachten van de PA (NSF) te misleiden.

Hamas is erin geslaagd om verschillende eenheden te infiltreren, waaronder de preventieve veiligheidsdienst die samenwerkt met Israël om terreuraanvallen (en het equivalent van de Shin Bet-veiligheidsdienst in Israël) tegen te houden, inlichtingendiensten inclusief de Palestijnse politie, volgens het rapport. De PA heeft de infiltratie grotendeels belemmerd na het arresteren van verdachten die toegaven Hamas te dienen, aldus het rapport, en PA-president Mahmoud Abbas werd gedurende het geheime onderzoek volledig op de hoogte gehouden.

Maar de bezorgdheid blijft dat andere Palestijnse veiligheidsfunctionarissen, die onlangs slechts 50 procent van hun maandelijkse salaris hebben ontvangen bij een budgetcrisis, gemakkelijk kunnen worden verleid om voor het geld voor Hamas te werken.

Als reactie daarop verscheen de woordvoerder Adnan Damiri van de PA-veiligheidsdienst om het rapport af te zwakken en hij vertelde de nieuwssite van Wafa dat: “Er zijn twee personen van de veiligheidsdiensten die twee jaar geleden werden gearresteerd op verdenking van het lekken van informatie naar Hamas,” zei Damiri en voegde eraan toe dat “Uitspraken zoals die welke de Hebreeuwse pers tegen de veiligheidsdiensten opstart, doen twijfels rijzen over wie erachter staat” waarmee hij expliciet met de vinger naar Israël wees

Hamas en de door Fatah gedomineerde PA leven al jaren op gespannen voet met elkaar sinds de gewelddadige machtsovername op Al Fatah door Hamas in de Gazastrook in de zomer van 2007 en pogingen tot verzoening tussen de strijdende Palestijnse facties die herhaaldelijk hebben plaatsgevonden zijn mislukt.

Plaatje hierboven: Ramallah, 17 mei 2010. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (1ste van links) heeft tijdens zijn bezoek aan Ramallah in de Palestijnse gebieden, 25 auto’s aan de Palestijnse politie afgeleverd. België financierde de donatie t.w.v. van ca. 370.000 euro.

België speelt – ongeacht welke politieke kleur! – reeds jarenlang binnen de Europese Unie een voortrekkersrol voor de Palestijnse Zaak, ten koste van de Joodse natiestaat Israël [beeldbron: RTBF]


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas has infiltrated PA security forces, recruited officers as spies — report” van 23 april 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnse strijdkrachten op de Westbank zijn geïnfiltreerd door Hamas & Co

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.