VS doneren half miljoen dollar om graf van de bijbelse profeet Nahum in Irak te herstellen

De Verenigde Staten kondigden vrijdag aan dat het een extra $ 500.000 (ca. € 448 miljoen) zou bijdragen om het graf te helpen herstellen waarvan men aanneemt dat het de laatste rustplaats is van de bijbelse profeet Nahum de Elkoshiet in de 3500 jaar oude Koerdische stad Alqosh in Noord-Irak.

Zaakgelastigde Joey Hood en consul-generaal Steve Fagin bezochten de Tombe van Nahum, een plaats die van groot cultureel belang is voor de Joden, Christenen en Moslims in de regio“, verklaarde het Amerikaanse consulaat-generaal in Erbil. “De zaakgelastigde kondigde een extra $ 500.000 aan Amerikaanse overheidsfinanciering aan om de historische site te helpen behouden. Dit project helpt de geschiedenis te beschermen, de lokale economie nieuw leven in te blazen en toeristen naar het gebied te brengen“, aldus de verklaring.

In november 2018 gaven de VS ook $ 500.000 om te helpen bij het restaureren van het graf, volgens Adam Tiffen, de plaatsvervangend directeur van de Alliantie voor de Restauratie van Cultureel Erfgoed (ARCH), een in de Verenigde Staten gevestigde niet-gouvernementele organisatie die toezicht houdt op pogingen om het graf te repareren. Zowel particuliere donateurs als het kabinet van de premier van de regionale regering van Koerdistan (KRG) hebben donaties gedaan om ook het behoud van het graf te waarborgen, vertelde Tiffen aan The Times of Israel tijdens een telefoongesprek.

Plaatje hierboven: De Amerikaanse zaakgelastigde in Irak Joey Hood bezocht op 26 april 2019 het graf van Nahum in Noord-Irak, waar hij $ 500.000 beloofde om de site te herstellen en te behouden [beeldbron: The Times of Israel]

De profeet Nahum is vooral bekend vanwege het voorspellen van het einde van het Assyrische rijk en de dramatische val van Nineveh in 612 voor Christus, dat destijds de hoofdstad was van het Neo-Assyrische Rijk.

Het 1500 jaar oude gebouw was eeuwenlang de locatie van een belangrijke Joodse pelgrimstocht elk jaar op de feestdag van Sjavoeot. Toen de meerderheid van de Koerdische Joden in 1951 naar Israël verhuisde, werd het graf achtergelaten in de handen van een Chaldeeuwse familie die moeite had om het te behouden.

Het Graf van de Profeet Nahum de Elkoshiet in Alqosh, op zowat 50 kilometers ten noorden van zwaar getroffen stad Mosoel, dateert uit de 5de of 6de eeuw na Chr. Het schrijn van de profeet in Alqosh, een Assyrische stad in het noorden van Irak, is de meest prominente herinnering van de lange Joodse geschiedenis in Iraaks Koerdistan.

Tiffen zei dat het graf in slechte staat verkeerde toen hij en andere ARCH-functionarissen het drie jaar geleden bezochten. “Ondanks de inspanningen van de lokale gemeenschap om het te behouden nadat de Joden Kurdistan in de jaren vijftig verlieten, raakte het gebouw in verval en is het de afgelopen decennia langzaam ingestort“, zei Tiffen.

Toen we het gebouw in 2016 aantroffen, stond het gebouw zelf op het punt om in te storten. We hebben vervolgens een aantal ingenieurs laten beoordelen en ze vertelden ons dat we waarschijnlijk nog maar zes maanden de tijd hadden om het te redden. Daarom lanceerden we inspanningen om deze belangrijke site te herstellen en dreigt deze niet langer in te storten,” aldus Tiffen die opmerkte dat ARCH samen met GEMA, een in Praag gevestigde groep die historische monumenten en kunstwerken herstelt, al in januari 2019 het proces van reparatie van de site is begonnen.

Plaatje hierboven: In het midden van het gebouw staat een vierzijdige metalen omheining rond het graf, die bedekt is met lagen groene stof. De synagoge waarin de graftombe werd geplaatst verkeert thans in een slechte structurele staat, in die mate dat het graf zelf dreigt vernietigd te worden [bron]


Bronnen:

♦ naar een artikelUS to donate additional $500K to restore tomb of biblical prophet Nahum in Iraq – 1,500-year-old building was for centuries the site of a major Kurdish Jewish pilgrimage every Shavuot” van 26 april 2019 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogMet het einde van de Syrische burgeroorlog in zicht op zoek naar de resten van het Joodse erfgoed” van 2 maart 2019

♦ naar een artikelThe tomb of prophet Nahum lies in Alqosh – It reveals the wide integration of Jewish communities in Mesopotamia. It also points out the Jewish origin of the first local Christian communities” op de site van Mesopotamia Heritage.

♦ naar een artikelThe Tomb of Prophet Nahum, Alqosh” op de site van Gulan

2 gedachtes over “VS doneren half miljoen dollar om graf van de bijbelse profeet Nahum in Irak te herstellen

  1. Zonde van het geld. Geef het geld maar aan nietmoslims zodat zij hun verdediging tegen de moslims kunnen organiseren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.